Politistii au evacuat, duminica seara, cinci persoane din cladirea Operei Nationale Cluj-Napoca, din cauza faptului ca au perturbat un concert din deschiderea stagiunii, intitulat ''The Armed Man - Misa pentru pace'', in care era exprimata si o rugaciune in limba araba, scrie Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, Carmen Jucan, cele cinci persoane - patru barbati si o femeie - au fost conduse la sectie si sanctionate contraventional cu sume cuprinse intre 500 si 700 de lei pentru nerespectarea masurilor de ordine pentru buna desfasurare a manifestarii culturale. Una dintre persane a primit, in plus, si o sanctiune pentru adresare de cuvinte jignitoare.

In momentul in care concertul vocal simfonic ''The Armed Man - Misa pentru pace'' a ajuns la momentul rugaciunii in limba araba, cateva persoane au perturbat spectacolul, au vociferat si au inceput sa cante imnul national ''Desteapta-te romane!''.

Una dintre cele cinci persoane a protestat impotriva faptului ca intr-o institutie culturala din Romania au loc rugaciuni in limba araba.

Cei cinci, printre care liderul Noua Dreapta Cluj, au fost evacuati cu ajutorul luptatorilor trupelor speciale si condusi la politie, dupa care spectacolul a fost reluat.

Potrivit site-ului Operei Nationale Cluj-Napoca, concertul ''The Armed Man - Misa pentru pace'', al compozitorului galez Karl Jenkins, a fost ales pentru deschiderea noii stagiuni, fiind o misa in 13 parti pentru voce feminina solo, violoncel solo, cor mixt si orchestra.

Directorul Operei clujene, Florin Estefan , anuntase, cu cateva zile inainte, intr-o conferinta de presa, ca a invitat, pentru acest eveniment din deschiderea stagiunii, o persoana de la Muftiatul din Bucuresti pentru a participa la concert si pentru a lansa chemarea la rugaciunea musulmanilor.

''Misa pentru pace'' este un protest impotriva razboiului si a violentei si include fragmente muzicale inspirate din liturghiile romano-catolice sau din slujbele anglicane si protestante.