"Persoanele urmarite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie sa fie in conducerea statului", a declarat marti seara presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca cele doua doamne ministru din guvern urmarite penal trebuiau "sa demisioneze sau sa fie retrase".

Klaus IohannisFoto: Captura presidency.ro

"Da, doamnele ministru trebuiau, in varianta optimala, sa demisioneze. A doua varianta acceptabila - trebuiau sa fi retrase", a spus seful statului, intr-o declaratie data presei, la Cotroceni.

"Faptul ca PSD face scut in jurul doamnelor ministru nu e de bun augur", a adaugat el.

Intrebat daca are parghii pentru a interveni in acest caz, presedintele Iohannis a admis ca "deocamdata actiunile se desfasoara in alta parte".

"Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru. In cazul doamnei Shhaideh sunt acuzatii care se refera la cariera sa in calitate de secretar de stat, si acestea nu vin la mine. La doamna Plumb e nevoie prima oara sa se ceara urmarirea penala de Parlament dupa care se poate discuta alt curs al actiunii, dar pana atunci nu".

Acesta a precizat ca nu vrea sa se autopronunte si nu cunoaste detalii din dosar, dar isi doreste "foarte mult (...) un guvern care nu e supus unor suspiciuni, care actioneaza pentru Romania si pentru romani".

"Ar trebui sa devina normalitate ca persoane urmarite penal, judecate sau condamnate sa nu fie in conducerea statului sau in guvern", a subliniat seful statului, afirmand ca "nu e buna aceasta evolutie" iar "PSD nu a inteles nimic din repetatele mele apeluri".