Muftiatul Cultului Musulman a fost acuzat, miercuri, de mai multi membri ai comunitatii ca nu are grija de cimitire, peste 30 dintre acestea fiind abandonate, iar zece moschei sunt in paragina, scrie News.ro. Muftiul spune ca, atat cimitirele respective, cat si moscheile se afla in localitati in care nu mai exista comunitati musulmane.

Muftiul Murat IusufFoto: Agerpres

Grupul Civic de Opinie si Initiativa pentru Uniunea Musulmanilor a organizat ,miercuri, o conferinta de presa in Constanta, fiind nemultumit de activitatea desfasurata de Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat.

Ibraim Ali, unul dintre membrii grupului respectiv, a spus in cadrul intalnii cu presa, ca in Dobrogea exista peste 30 de cimitire musulmane abandonate si zece moschei in paragina.

"In Dobrogea sunt peste 30 de cimitire abandonate la ora actuala si 10 moschei aflate in paragina. Exista o moschee in care traiesc porci. Este inadmisibil, in religia noastra nu se consuma carne de porc, iar prin grija acestui Muftiu geamiile noastre au fost transformate in cocina de porci", a spus Ali Ibraim.

Un alt participant la conferinta de presa, Nerdin Bari, teolog musulman, a afirmat ca in Dobrogea sunt peste 80 de moschei in care se afla doar 35 de imami si ca sunt imani care au absolvit in strainatate, iar acestora nu le sunt echivalate diplomele si nu pot presta servicii religioase in tara noastra.

"In Dobrogea, sunt mai mult de 80 de moschei in care avem doar 35 de imami care presteaza servicii religioase. Este vorba de 5-6 sate care au un singur imam la care apeleaza. Au fost cazuri in care au fost ingropati oameni fara imami", a explicat teologul musulman.

Muftiul Iusuf Murat a declarat corespondentului News.ro, raspunzand acuzatiilor aduse in cadrul conferintei de presa, ca, intr-adevar, Muftiatul este institutia care administreaza cimiterle musulmane, spunand ca exista 124 in evidente, dar ca nu toate acestea apartin de Muftiat, multe fiind la primarii.

El spune ca in zonele unde cimitirele sunt abandonate nu mai exista comunitati musulmane sau au mai ramas zone in care locuiesc o familie sau doua din aceasta comunitate.

"De exemplu, in localitatea General Praporgescu din judetul Tulcea, mai exista doar o familie de enoriasi. Cum poate acea familie sa administreze cimitirul?", a spus Muftiul.

El a precizat ca problema administratarii cimitirelor ar trebui sa fie a intregii comunitati.

"Problema de administrarea a cimitirelor nu ar trebuie sa cada pe umerii Muftiatului, ci pe umerii intregii comunitati. Am dat un exemplu la cimitirul Intim Constanta, unde am perceput o taxa de 20 de lei pe an pe mormant. Acolo sunt peste 5.000 de morminte, iar daca fiecare enorias contribuia cu 20 de lei, am fi avut 100.000 de lei pe an, inseamna sa mai angajez inca doua persoane sa administrez cimitirul. Anul trecut doar 120 de persoane au achitat aceasta taxa", a afirmat Muftiul.

El a precizat ca, in cazul moscheilor abandonate, acestea se afla in zone fara comunitate, iar legat de prezenta porcilor intr-una dintre moschei, spune ca aceasta nu avea gard si, la un moment dat, niste porci din vecinatate au scapat acolo.

In legatura cu neangajarea imamilor care au invatat in strainatate, Muftiul Cultului Musulman a spus ca a avut o experienta neplacuta cu un asemenea tanar, care, in timpul unei ore de religie sustinuta intr-o unitate de invatamant, a dat jos de pe perete stema Romaniei, el motivand ca a facut acest gest deoarece stema are cruce si nu putea preda in acele conditii teologie islamica, persoana respectiva fiind data afara din cler dupa acel gest.

"La o institutie de invatamant, intr-o lectie la care asista si un inspector, un tanar scolit in strainatate, care preda religia, a dat jos stema Romaniei. Adica, statul iti da permisiunea sa predai ora de religie islamica si tu dai stema Romaniei jos? El a motivat ca vulturul de pe stema are cruce in cioc si nu poate preda astfel teologie islamica. Acestia sunt cei care au studiat in strainatate teologie si acestia sunt oamenii care au organizat conferinta de presa", a precizat Murat Iusuf.

Muftiul Cultului Musulman a precizat ca persoanele care l-au acuzat miercuri, reprezinta probabil 0,02 la suta din intreaga comunitate.