Ambasadorul SUA a discutat doua ore cu ministrul Justitiei / Hans Klemm: A fost o discutie fructuoasa si completa
Intalnirea ambasadorului american cu ministrul Justitiei a durat doua ore.
La final, ambasadorul Hans Klemm a spus ca discutia a fost una "fructuoasa si completa", despre viziunea ministrului si responsabilitatile ca ministru.
Klemm a mai afirmat ca discutiile au avut loc "in spirit de cooperare", fiind un schimb de informatii si opinii.
"Abia astept sa lucrez mai departe cu ministrul si cu Guvernul", a mai declarat ambasadorul american, precizand ca in cursul acestei zile va fi transmisa o declaratie comuna legata de intalnirea cu ministrul Toader.
Intalnirea celor doi oficiali a inceput la ora 8.30, avand loc la solicitarea diplomatului american, in contextul in care Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata pentru independenta sistemului judiciar ca urmare a modificarilor propuse de Toader la legile justitiei.
Ministrul Tudorel Toader a aratat luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca se asteapta ca diplomatul sa-si motiveze ingrijorarea privind numirea procurorilor sefi din Romania, tocmai avand in vedere ca nu a propus modelul american, in care procurorul general este propus de Senatul SUA.
"In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea , dar eu as am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratie", a declarat, ironic, Tudorel Toader. Problema e ca datele prezentate de ministrul Toader sunt inexacte: procurorul general este desemnat de presedintele SUA si confirmat de Senat.
Ministrul a mai dezvaluit ca in precedentele intalniri, Hans Klemm i-a propus efectuarea unei vizite in statele Unite si, poate ca, in intalnirea de marti doreste sa discute despre programul acestei deplasari.
"In precedentele intalniri m-a invitat sa fac o vizita oficiala in SUA si poate ma invita sa stabilesc calendarul, voi vedea maine", a completat Toader la Antena3.
In continuare, ministrul a aratat ca un ambasador poate spune orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.
In 29 august, Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, a anuntat saptamana trecuta Ambasada SUA la Bucuresti, care i-a indemnat pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.
Ambasada SUA a aratat ca Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii comune.
In opinia Ambasadei SUA, instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice.
"Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie. Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", a mai transmis Ambasada SUA.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, in 23 august, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.
Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.
Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.
Propunerile de modificare a legilor justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
hahaha, tudorel i'a dat lectura, constitutia ro in limba engleza.
lol, mai bine venea klampa la hn, ca se pare ca aici se stie mai bine. :-))
sau esti platit sa nu intelegi...
si cum fura herru pe un' se duse.:-)
acasa tigri, acolo(!) pisicuti.
miauuuu !
Trec peste ce a spus Tudorel a ralanti si a consumat mult din timpul intalnirii si ajung la mesajul pe care ambasadorul, foarte politicos si cu zambetul pe buze, l-a transmis ministrului :
"JOS LABA DE PE JUSTITIE" !
PS. Restul sunt amanunte si politeturi ce se schimba in astfel de ocazii (pt ca asa se cade, asta spune eticheta) intre doi oameni educati, culti si civilizati !
Si atunci unde vor mai lucra postacii PSD? Hahaha
Toti dinozaurii astia din magistratura sunt santajabili de cel care controleaza arhiva SIPA.
pai, cia n'are alta treba decat sa se intereseze de cancanurile din justitia romaneasca ?
aia sunt platiti cu bani grei sa afle cate pusti are armata, cate perechi de bocanci sau ce discuta dracnea cu putina, pe telefonu' scurt. :-))
nu le pasa la americani cate amante si'a tras portocala, sau cati amanti are o judecatoare mai sprintzara. sau cu cine mergea codruta in deal la vie.:-))
ca asta era ce facea sipa.
dirty jobs, pt. bombonel.
bine a facut macovei ca a inchis mustaria.
Tudorel, o sa te cheme si la UE, o sa vina si baietii de la Bruxelles pe aici, si o sa te faci mititel , ca un catel de casa a lui Dragnea ce esti.
Si daca te faci ca nu stii ce vor baietii astia iti zic, poate citesti. Nu vor alta tara in afara de Polonia si Ungaria care sa se dea mare si tare in fata UE si SUA.Nu sunt si creeaza probleme. Noi nu suntem Ungaria si Polonia : fara UE si SUA , in 6 luni toata Romania ajunge sub nivelul de Teleorman si se apuca de invatat rusa. Ai inteles?
sa-i spunem lu' tudorel sa modifice dreaq Wikipedia sa nu mai vedem cum minte ca un pesedeu.
procurorul general este parte a cabinetului, este seful departamentului justitiei. deci, si el merge pe regula.
la americani, fiecare membru al cabinetului este propus, discutat si confirmat separat, nu la gramada, cum se procedeaza cu guvernul in ro.
si mai este ceva, procurorii sunt salariatii ministerului justitiei, nu sunt magistrati, nu ancheteaza. anchete face poitia si fbi, procurorii numai avizeaza si urmaresc ca ancheta sa se desfasoare cu respectarea legii, inclusiv respectarea drepturilor civile a celor anchetati.
avizeaza dosarele si le sustin in justitie.
asta i'ar place lui tudorica.
Adica iepurasii/dinozarii astia ar trebui sa stie ca mai urmeaza si alte reprize...
Incredibil cat de mici poti sa fie ministrii astia.
Cine crede ca americanii nu inteleg realitatile din aceasta tara se inseala amarnic.
Tudorel baiatule !, Unde vezi tu ca e ,,specific national" ?,
ca un rus ca Dragnea, mai smecher decat romanii, sa mobilizeze prin mituire cu ,,zahar si ulei" Telormanul la vot, si sa obtina un procent de prezenta mult mai ridicat decat in alte judete mai indepartate ?
Lipsa de prezenta la vot, reprezinta in primul rand ,,scarba fata de Clasa Politica" si nu ar trebuii sa fie UN MOTIV DE PEDEPSIRE, prin lipsa de reprezentare in Parlament, a judetelor care nu au prezenta mare la vot !
A te duce la vot este un drept !, dar NU UN MERIT fata de cei care nu merg la vot !
Mai bine sa nu mergi la vot !,decat sa nu stii de unde sa alegi , si sa votezi din greseala un partid care face mai mult paguba !
Daca tot este e vorba de Senatul / Politica din SUA,
ar trebuii ca similar, in Romania, parlamentarii din fiecare judet sa fie alesi prin numar de ,,electori" ca in SUA. Sa zicem 1000 de cetateni cu drept de vot, pentru un ,,elector".
Un parlamentar in Romania e reprezenrtat in medie de 100.000 alegatori, (70.000 Senat, 160.000 Camera)
Daca nu se prezinta la vot decat jumatate din electoratul unui judet , numarul de electori sa se pastreze !.( si sa nu se amestece voturile dintr-un judet ca ale altor judete !)
Adica, un judet obisnuit, care are o prezenta slaba la vot (sa zicem de 40 %), adica jumatate din prezenta din Teleorman (desi, sa zicem are aceasi populatie), sa fie reprezentat in Parlament cat Teleormanul ! , indiferent de cati teleormaneni mobilizeaza Dargnea acolo. (sa zicem 80%).
In modul acesta, ABSOLUT DEMOCRATIC, Dragnea nu are cum sa mai ajunga smechereste la putere , impartind ulei , zahar si alte avantaje taranilor din Teleorman, ajungand la o prezenta de 80 % !
Victor Ponta, la fel ca Lenin, va da semnalul revolutiei cand vine frigul si va fi foamea mai mare !
Chiaburii si baronii locali, Dragnea si PSD, vor fi inlaturati !
Eu zic ca Palatul Victoria, poate fi mai usor de cucerit de revolutionari, dacat Palatul de Iarna din Sankt Petersburg.
Toader e ambiguu, alunecos și parșiv precum cadrele din politica PSD-ALDE.
Poate spun o prostie, dar cred că doar serviciile vor devoala adevărul adevărat. Cineva tot trebuie s-o facă..
Oare nu cumva dupa ce Klemm a plecat "lamurit", Tudorel, a ramas "ingrijorat" ?
PS. Zau daca nu merita urmarita chestia asta in urmatoarea perioada de timp.
deci, dece ar fi ingrijorat ?
totul se decide in palavrament, cand se discuta forma finala a legilor, a propunerilor amendate si se voteaza.
iar acolo sunt reprezentate toate partidele, cat de cat importante. cu drepturi egale. :-)
caci, mai draga, si la noi, si la klampa in tzara, palavramentele legifereaza.