Romania trateaza migrantii "ca fiind oameni care au nevoie de ajutor, nu ca pe infractori", declara intr-o postare pe pagina sa oficiala de Facebook ministrul de Interne, Carmen Dan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta spune ca a fost duminica la centrul SCOMAR al Politiei de Frontiera de la Constanta, pentru a se informa despre un pescador cu zeci de migranti descoperit in Marea Neagra, relateaza Agerpres.

Vasul a fost reperat duminica la intrarea in apele teritoriale romanesti in jurul orei 06.35, fiind escortat la tarm de doua nave apartinand Garzii de Coasta. Peste 80 de migranti au fost debarcati in siguranta si sunt in prezent in procedura de triere si analiza epidemiologica.

"Romania dovedeste inca o data ca isi indeplineste angajamentele internationale. Tratam migrantii ca fiind oameni care au nevoie de ajutor, nu ca pe infractori. Toti vor fi insa verificati pentru a ne asigura ca siguranta noastra nu este pusa in pericol. Acesti migranti, familii cu copii mici in majoritatea cazurilor, pleaca din tarile lor fugind, de cele mai multe ori, de razboiul care le-a distrus caminele", afirma Carmen Dan.

Ministrul roman face apoi referire la calauzele acestor migranti.

"Nu avem insa nicio intelegere fata de cei care profita de aceste situatii si vor sa se imbogateasca calauzindu-i contra cost catre tarile Uniunii Europene", spune ea.

Ministrul de Interne apreciaza ca operatiunea de duminica "a fost una de succes, nefiind inregistrata nicio victima".

"Felicit toate autoritatile implicate, pentru modul cum s-au coordonat si pentru ca au actionat ca o echipa", a incheiat Carmen Dan.

Politistii de frontiera din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagra - SCOMAR au detectat, in cursul diminetii de duminica, un pescador suspect in Marea Neagra, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, la frontiera maritima, in afara apelor teritoriale, navigand spre tarmul Romaniei, a informat Garda de Coasta.

Nava nu a raspuns avertismentelor politiei de frontiera si nu s-a oprit pentru a fi efectuate verificarile specifice, continuandu-si deplasarea spre tarmul romanesc. Fiind insotita de navele Garzii de Coasta, ambarcatiunea s-a oprit pe malul marii, in apropierea portului Midia.

Cele 87 de persoane (48 barbati, 16 femei si 23 de copii) aflate la bord au fost fi preluate de politistii de frontiera.