O echipa de istorici si arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a descoperit, marti, in comuna Cricau, din judetul Alba, la o adancime de doar o jumatate de metru, ramasitele pamantesti a trei partizani anticomunisti ucisi in 1949 de trupele fostei Securitati, scrie News.ro. Arheologul Gheorghe Petrov spune ca este "cea mai superficiala" inhumare pe care echipa a intalnit-o de cand lucreaza pentru a identifica locurile unde au fost ingropati partizanii anticomunisti. Osemintele vor fi preluate miercuri de medicii legisti, iar un preot va oficia o slujba in memoria celor trei partizani.

Partizani anticomunisti ucisi de SecuritateFoto: iiccr.ro

Coordonatorul investigatiilor arheologice, arheologul Gheorghe Petrov, a declarat marti, pentru News.ro, ca ramasitele pamantesti ale celor trei partizani au fost gasite pe baza unor informati adunate in ultimii ani intr-o groapa comuna, aflata pe raza comunei Cricau, osemintele fiind inhumate la o adancime de aproximativ o jumatate de metru.

Petrov a spus ca aceasta este "cea mai superficiala" inhumare pe care echipa de cercetatori, istorici si arheologi a intalnit-o de cand lucreaza pentru a identifica locurile in care au fost ingropati partizanii anticomunisti.

Potrivit acestuia, osemintele urmeaza sa fie preluate, miercuri, de Serviciul Judetean de Medicina Legala Alba, iar un preot va oficia la fata locului o slujba religioasa in memoria celor trei partizani.

Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, actiunea desfasurata in comuna Cricau, din judetul Alba, are ca scop deshumarea si recuperarea ramasitelor pamantesti ale lui Stefan Popa, Nicolae Moldovan si Cornel Pascu, care au murit la 8 martie 1949 intr-o confruntare armata cu trupe si cadre operative ale Securitatii.

Cercetatorii institutului au stabilit ca Stefan Popa era conducatorul uneia dintre formatiunile din zona Muntilor Apuseni care s-au opus regimului comunist.

Dupa confruntarea armata din 4 martie 1949 de la Bistra (zona Grosi), judetul Alba, cand organizatia anticomunista Frontul Apararii Nationale, condusa de maiorul Nicolae Dabija, a fost destructurata, Securitatea a intreprins o serie de ample actiuni pentru capturarea partizanilor care au reusit sa scape din acea infruntare, precum si pentru arestarea tuturor celor care i-au sustinut. In aceasta campanie represiva, un obiectiv important al Securitatii l-a constituit anihilarea gruparii conduse de Stefan Popa, care colaborase cu maiorul Dabija si dorea unirea tuturor organizatiilor anticomuniste din zona Apusenilor. Indeplinirea acestui obiectiv a cazut in sarcina Directiei Regionale de Securitate Sibiu, condusa in acea perioada de locotenent-colonel Gheorghe Craciun.

Prin planurile de masuri adoptate, in teren au fost deplasate efective din trupele de securitate si numeroase cadre operative din structurile teritoriale subordonate Directiei Regionale de Securitate Sibiu. Multe cadre proveneau de la Serviciul Judetean a Securitatii Poporului Alba, iar operatiunile din teren au fost coordonate personal de catre locotenent-colonel Gheorghe Craciun. In ziua de 6 martie, a fost incercuita zona Muntelui Capra, unde gruparea lui Stefan Popa isi avea baza si adapostul principal. Partizanii au reusit sa sparga incercuirea si cinci dintre ei s-au retras pe Valea Cricaului, intr-o poiana situata sub Muntele Piatra Craivii, locul fiind cunoscut sub denumirea de Bogoloaia. Aici, in ziua de 8 martie, partizanii au fost surprinsi intr-o locuinta sezoniera, care se mai pastreaza si astazi cu unele modificari, avand loc o confruntare armata in urma careia trei partizani au fost omorati si doi luati prizonieri. Intre cei ucisi s-a aflat si Stefan Popa, conducatorul organizatiei, alaturi de care au fost impuscati Nicolae Moldovan si Cornel Pascu. Prizonieri au fost luati Ioan Scridon si Alexandru Maxim, care au fost torturati de cadrele de securitate pentru a oferi informatii si despre alti partizani si ascunzatorile acestora.

Dupa confruntare, cadavrele celor ucisi au ramas pe teren vreme de mai multe zile, sub paza permanenta. Conform unor marturii, in ziua de duminica, 13 martie, Securitatea a adus cu forta mai multi locuitori din satele zonei ca sa vada cadavrele, scopul urmarit fiind de a se induce starea de teama in rindul populatiei.

Cercetarile de la Cricau vor fi facute de un colectiv de arheologi si istorici de la IICCMER si institutiile muzeale colaboratoare respective Muzeul National al Unirii din Alba Iulia si Muzeul de Istorie si Stiintele Naturii din Aiud.

Investigatiile se desfasoara in prezenta unui procuror militar de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie care a fost sesizata de IICCMER in privinta acestui caz si a locului unde victimele au fost inhumate.