Premierul ungar Viktor Orban a declarat sambata, la Baile Tusnad, ca Budapesta va lupta pentru a apara Polonia in conditiile in care UE ameninta Varsovia cu sanctiuni din cauza planurilor de a extinde controlul guvernamental asupra justitiei, informeaza Reuters.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Declaratia sa vine in conditiile in care Polonia continua reforma curtii supreme, in ciuda protestelor de strada si a amenintarilor cu sanctiuni ale Uniunii Europene.

"Ofensiva inchizitoriala impotriva Poloniei nu va reusi niciodata pentru ca Ungaria isi va folos toate instrumentele din Uniunea Europeana pentru a-si arata solidaritatea cu polonezii", a spus Viktor Orban la lucrarile Universitatii de vara de la Baile Tusnad.

Ca si liderul polonez Jaroslaw Kaczynski, Orban a intrat in ultimii ani in conflicte cu Bruxellesul, care considera ca nu respecta libertatile democratice, iar premierul ungar a pozat ca un luptator pentru libertate impotriva extinderii puterii institutiilor UE.

Orban spus si ca alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor in tara vecina au si o 'miza europeana', transmite Agerpres.

El a sustinut ca, prin masurile luate, Ungaria a reusit sa infraneze valul de migratie catre Europa si, in context, a subliniat ca atat timp cat el va fi premier si va conduce partidul de guvernamant, gardul ridicat la granita Ungariei 'va ramane acolo unde e'.

Orban si-a continuat ideea spunand ca 'se aud voci' potrivit carora daca socialistii vor veni la putere in urma alegerilor de anul viitor, vor demola acel gard si vor lasa emigrantii sa intre in Ungaria si in Europa, deci, vor 'ajuta la acel proces de amestecare a populatiei autohtone europene cu cea musulmana'.

Premierul Ungariei a sustinut ca exista anumite 'puteri' care vor sa slabeasca si sa inlature guvernul de la Budapesta pentru a putea elimina obstacolul din calea fluxului migrationist, facand trimitere directa la simpatizantii magnatului George Soros si la 'birocratii de la Bruxelles'.

Viktor Orban a afirmat ca de la Tratatul de la Trianon, semnat in anul 1920, Ungaria nu a fost niciodata pana acum atat de aproape de a deveni o 'tara puternica, mandra si stabila' si de a-si 'recapata aprecierea de sine'.

'Daca nu vom castiga alegerile, putem pierde absolut tot pentru ce am lucrat si am muncit in anii trecuti, vor veni vremuri in care nu vom putea construi nimic. (...) Sunt convins ca daca va veni un guvern meschin (...), care va servi puterilor globaliste, Ungaria va pierde pentru multe decenii de acum inainte', a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale asigurata de organizatorii Universitatii de vara de la Baile Tusnad.