Guvernul a limitat la 10.000 numarul de permise de munca ce vor putea fi eliberate strainilor care vor sa lucreze in Romania. Decizia a starnit proteste din partea Confederatiei Nationale a Patronatului, anunta BBC.

Patronatele sustin ca executivul refuza sa ia in considerare argumente care arata ca lucrarile de infrastructura nu se pot face numai cu forta de munca locala. Cristian Parvan, purtatorul de cuvant al Confederatiei Patronatului, a declarat pentru BBC ca autoritatile impun cereri absurde cand este vorba de angajarea lucratorilor straini: "Imi cere ca pentru fierar betonist, daca aduc un muncitor din China, sa ii dau curriculum-vitae al muncitorului din China. Explicati-mi si mie ce face Autoritatea pentru straini cu curriculum vitae al unui muncitor chinez."

Cristian Parvan a aratat ca numai in domeniul constructiilor se estimeaza ca ar fi nevoie de 150 de mii de muncitori, si sustine ca, in cazul in care nu va exista 10% din necesarul fortei de munca, s-ar putea pierde 10% din Produsul Intern Brut.

El a aratat ca este necesara o analiza responsabila si rapida la nivelul Ministerului Muncii, care trebuie sa faca impreuna cu patronatele un inventar al domeniilor in care lipseste forta de munca, si, in plus, sa realizeze o strategie privind asigurarea fortei de munca, pentru a simplifica si rationaliza procedurile.