"Astazi, Justitia a vorbit in numele victimelor. Prin condamnarea colonelului Ioan Ficior la 20 de ani de inchisoare, Justitia restaureaza demnitatea victimelor si reabiliteaza memoria lor", scrie pe pagina sa de Facebook Andrei Muraru, fost presedinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, in prezent consilier prezidential. Muraru mai scrie ca prin decizia judecatorilor de la Inalta Curte, numele lui Ficior este, alaturi de Visinescu, "pe lista oficiala a criminalilor dictaturii comuniste".

Andrei MuraruFoto: Agerpres

"Este a doua condamnare din "Dosarul tortionarilor", o campanie pornita in 2013 care si-a dovedit, din nou astazi, justetea si profesionalismul. Cele doua condamnari nu s-ar fi produs fara dedicarea unor oameni de la conducerea IICCMER cu care am lucrat in 2013-2014 la aceste cazuri, fara o mana de jurnalisti pasionati si fara profesionalismul unor procurori curajosi (includ aici fara ezitare conducerea Parchetului General din 2013). Le multumesc tuturor!", a mai precizat Andrei Muraru pe pagina sa de Facebook.

Tortionarul Ion Ficior a fost condamnat de Inalta Curte la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii, transmite Digi 24, mentinand pedeapsa data acum un an de Curtea de Apel Bucuresti. Miercuri in jurul pranzului, Ion Ficior a fost luat in catuse de la locuinta sa de acasa pentru a fi transferat in penitenciar.

Decizia judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie in privinta fostului comandant de la Periprava este definitiva.

In 30 martie 2016, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe Ioan Ficior (88 de ani) la 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni contra umanitatii, potrivit News.ro.

Judecatorii Curtii de Apel Bucurestri au stabilit ca Ioan Ficior sa le plateasca partilor civile din dosar daune morale de 310.000 de euro, in solidar cu Ministerul Finantelor, Ministerul Afacerilor Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Potrivit deciziei instantei, opt persoane trebuie sa primeasca sume intre 20.000 si 70.000 de euro, in echivalent in lei, la cursul oficial de schimb al BNR din ziua platii.

Ioan Ficior are o pensie de peste 5.000 de lei, o treime din aceasta suma fiind poprita prin decizia instantei.

Fostul tortionar Ioan Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, in cei cinci ani fiind inregistrate 103 decese.