Ce protocoale de colaborare vrea Rusia cu Romania si in ce stadiu sunt. MAE: Analiza de oportunitate

de C. Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 24 martie 2017, 11:16 Actualitate | Esenţial


Melescanu si Kuzmin
Foto: MAE
Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a declarat in ultimele saptamani ca Rusia vrea sa semneze cu Romania trei protocoale de colaborare in domeniile cultura/mass-media/tineret/, in educatie si pentru granturi de cercetare. Ministerul roman de Externe a aratat intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca cele trei documente dorite de Rusia sunt in proces de clarificare sau analiza de oportunitate.

Kuzmin a declarat pentru agentia rusa TASS (preluat pe pagina de Facebook a Ambasadei) in 13 februarie, dupa intalnirea bilaterala cu ministrul Teodor Melescanu, ca "pe ordinea de zi următoare, a menţionat domnul Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).

Kuzmin a lasat sa se inteleaga ca a discutat cu Melescanu despre cele trei documente, dar ministrul de Externe a respins informatia, spunand ca "Nu s-au discutat protocoale. Sunt teme pe care ambasadorul Rusiei le consideră posibile teme pentru viitor. (...) Ei vorbesc generic de teme pe care ar trebui să le avem în atenție" (sursa: Agerpres).

Kuzmin a revenit pe aceasta tema intr-un interviu pentru Digi 24 in 11 martie, spunand ca "Aceste protocoale sunt în stadiul coordonărilor între agenţii, unele din România, unele din Rusia, este un proces natural, nu este ceva care se face la nivel de miniștri de Afaceri Externe. Sunt stabilite proceduri birocratice necesare pentru ca aceste documente să intre în vigoare".

Ministerul Afacerilor Externe a aratat intr-un raspuns pentru HotNews.ro care este stadiul discutiilor bilaterale pe cele trei protocoale invocate de ambasadorul Rusiei la Bucuresti, aratand ca ele nu au fost aprobate, fiind analizata oportunitatea.

Raspunsul complet al MAE:

"Cadrul general al relațiilor în domeniul culturii, educației și științei între România și Federația Rusă este reglementat de Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi învăţământului, semnat la Moscova, la 27 septembrie 1993 şi de Acordul de colaborare ştiinţifică şi tehnologică între Ministerul Cercetării şi Tehnologiei din România şi Ministerul Ştiinţei şi Politicii Tehnice din Federaţia Rusă, semnat la Bucureşti, la 2 martie 1995.

Pe baza acestor documente, cele două state pot încheia programe executive la nivel guvernamental sau departamental (ministerial). 

În ceea ce privește Programul de colaborare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, semnat la Moscova, la 9 iulie 2013, valabilitatea acestuia a expirat la 31 decembrie 2014. După clarificarea tuturor aspectelor privind noul proiect, partea română va trebui să îndeplinească, în baza analizei de oportunitate, procedura legală de aprobare a negocierii, indiferent dacă acesta va fi încheiat la nivel guvernamental sau ministerial.

Cel de-al doilea document la care se face referire, Protocolul între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Federaţia Rusă privind colaborarea în domeniul învăţământului pentru anii 2012-2017, este la nivel ministerial şi are în vedere colaborarea între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă. Valabilitatea sa va expira la 25 aprilie 2017. Şi în acest caz, eventuala reînnoire necesită îndeplinirea procedurii legale de aprobare a negocierii, în baza analizei de oportunitate.

Cel de-al treilea document menționat se referă la cooperarea bilaterală în domeniul cercetării științifice, în baza Acordului între Ministerul Cercetării și Tehnologiei din România și Ministerul Științei și Politicii Tehnice din Federația Rusă privind colaborarea științifică și tehnologică, semnat la 9 martie 1995. Acesta poate fi de asemenea reînnoit, pe baza acelorași principii enumerate mai sus".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16598 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  :)))) (Vineri, 24 martie 2017, 11:22)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  .... Acreditarea postacilor ?...

  ... Sa nu mai fie nevoiti sa se ascunda ? ...

  :))))))))))))))

  "trei protocoale de colaborare in domeniile cultura/mass-media/tineret/, in educatie si pentru granturi de cercetare."


  :))))))))))))))))))))
  • +8 (10 voturi)    
   A da : (Vineri, 24 martie 2017, 12:36)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   si ati scapat un i in plus:

   "Aceste protocoale sunt în stadiul coordonărilor între agenţi, unii din România, unii din Rusia."

   ;)
  • +15 (15 voturi)    
   Vesti bune pentru mazete (Vineri, 24 martie 2017, 13:44)

   Pooky [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   Nu vor mai fi platiti ,,la negru", rublele vor intra direct pe card.
   • +10 (10 voturi)    
    subalternii Mazetei gen xrogho,jiji,gustav (Vineri, 24 martie 2017, 15:46)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Pooky

    astia se vor bucura, Mazeta este cu alt regim..il plateste juma de norma si P$D ul !
 • +22 (30 voturi)    
  Solicitare Lamuriri din partea C.Pantazi (Vineri, 24 martie 2017, 11:22)

  un domn [utilizator]

  Buna Ziua Domnule Pantazi
  pentru o mai Buna Clarificare in Spatiul Public va rog solicitati CSAT Opinia privind Oportunitatea Identificata de Functionarul de Stat dl Melescanu care in Opinia Mea intra in Coliziune Flagranta-Grava cu Strategia de aparare a Romaniei care prin Vocea si Declaratiile Sefului CSAT si Presedintele Romaniei - Federatia Rusa este Stat Agresor la Adresa Romaniei. Va rog sa clarificati aceste aspecte.
  va multumesc !
  • -8 (24 voturi)    
   Exista precedent chiar in SUA: Rex Tillerson (Vineri, 24 martie 2017, 11:35)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   https://www.nytimes.com/2016/12/12/us/politics/rex-tillerson-facts-wiki.html?_r=0

   T.Rex si Phutin se pupau inca de pe vremea in care SUA racnea la UE sa aplice penalitati Rusiei.
   • +6 (6 voturi)    
    penalitati nu ar fi existat (Vineri, 24 martie 2017, 14:17)

    cladob [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    daca Rusia nu invada Ucraina
  • +18 (22 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 24 martie 2017, 11:36)

   SorinelCatelFidel [anonim] i-a raspuns lui un domn

  • +13 (13 voturi)    
   BRAVO! Si, in completare (Vineri, 24 martie 2017, 12:50)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   si Opinia privind nivelul de imbecilitate al noul ministru al aparatii, gusatul Beniamin Les (provenit probabil de la celebra ferma din Teleorman a lui Dragnea Jr) care afirma:

   "exerciţiile NATO din regiunea României vor avea în 2017 „o prezenţă majoră” şi că măsurile luate de NATO pentru descurajarea Rusiei asigură o „prezenţă suficientă” în România şi în Marea Neagră”, dar in acelasi timp ne anunta: „…ele nu sunt îndreptate împotriva Rusiei”

   noroc ca suntem in secol nou, ca astia castigau detasat titlul de cel mai idiot guvern al secolului.
   Nici guvernul Groza nu avea asemenea handicapati. Efectiv titulatura de ministru se poate confunda lesne cu cea de borfas.
   Ce parere ai Cristi?
   • +6 (8 voturi)    
    la P$D Dotarea Standard (Vineri, 24 martie 2017, 13:03)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

    pentru a intra in politica este a fi Borfash, e modus vivendi si modus operandi...vezi Minciunile debitatea de Narcis Copca acompaniat de Fi REA de Voluntari si aplaudat de Bodoc asta....
 • +25 (27 voturi)    
  Mai trebuie unul (Vineri, 24 martie 2017, 11:27)

  Frank777 [utilizator]

  Sa dea inapoi tezaurul.
  • +13 (13 voturi)    
   doar tezaurul ? (Vineri, 24 martie 2017, 12:46)

   dioan [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Sa dea inapoi tot ce au dus (jefuit) din Romania intre 1945 si 1960 (tot ce era resursa minerala, lemn, petrol oameni dusi la munca fortata sa plateasca si pentru atrocitatile si crimele comise de "bravii ostasi sovietici" asupra populatiei civile din Romania si apoi mai discutam
   • +5 (5 voturi)    
    dA (Vineri, 24 martie 2017, 18:34)

    Babilou [utilizator] i-a raspuns lui dioan

    Conf. Tratatului de la Paris, Ro trebuia sa plateasca URSS 300 milione $ ca despagubiri de razboi. Practic bunurile plecate din Ro prin SovRom-uri sunt de peste 2 miliarde $. Plus ca din fostele SovRom-uri statul roman a trebuit sa rascumpere partea ruseasca. Poate nu stiti, dar ultimele plati s-au facut in 1975. O mare parte din inceputurile programului nuclear al URSS e legat de uraniul livrat de SovRomCuart (17.288 t), fiind ultimul SovRom inchis, in 1961. Uraniul venea de la Baita (Bihor) si era procesat in Sillamae in Estonia. 15.000 de prizonieri politici au lucrat la Baita, multi murind din cauza radiatiilor.
 • -13 (15 voturi)    
  limba rusa in scoli (Vineri, 24 martie 2017, 12:00)

  xanti [utilizator]

  Russia Today sa fie post pe cablu obligatoriu, tradus in limba romana .
  • +8 (8 voturi)    
   cu siguranta ai abonament acolo (Vineri, 24 martie 2017, 13:03)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   GRATUIT pentru ca sustii asemenea Ineptie
  • +7 (7 voturi)    
   Why? E rost de deportari in Siberia? (Vineri, 24 martie 2017, 13:21)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Adica asta delirezi tu? No thanks, dream on ivane, dream on. Auzi la el, limba bullshevina in scoli.
  • +5 (5 voturi)    
   si limba romana (Vineri, 24 martie 2017, 14:18)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   in scolile din Rusia
   • -2 (4 voturi)    
    da (Vineri, 24 martie 2017, 14:41)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui cladob

    De ce nu?
    • +5 (5 voturi)    
     Pt ca rusii nu au invatat limba (Vineri, 24 martie 2017, 15:51)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     Nici unui popor pe care l-au cotropit. Mergi in Moldova sau Daghestan sa vezi ce limba vorbesc aia. Wait, ai fost si stii deja.
 • +13 (15 voturi)    
  Doua fosile in poza (Vineri, 24 martie 2017, 12:25)

  Fu Leng [utilizator]

  Care vorbesc prin vocile trecutului. Unul e fosilizat in alcool, celalat s-a mumificat natural. Nasol e ca procesul de fosilizare nu conserva creierul dar ei habar nu au, oricum.
  • +9 (9 voturi)    
   Da, (Vineri, 24 martie 2017, 12:48)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Dar al lor poarta vesta regulamentara la costum, obligatorie oricarui sef de colhoz !

   Sapca a aruncat-o in spatele scaunului .
 • +6 (8 voturi)    
  "partea română va trebui să îndeplinească" ? (Vineri, 24 martie 2017, 12:28)

  cladob [utilizator]

  si partea rusa ce va trebui sa indeplineasca ?
  Vrem si noi poporul sa citim documentele, acordurile inainte ca ele sa fie semnate in numele poporului Roman, fara raspundere de ministrul Melescanu ..

  Sa fie dezbatute in spatiul public si sa nu existe anexe secrete!

  Iarasi ne leaga un neica nimeni de niste responsabilitati pe care nu le cunoastem. Halal democratie!! si asta de la un partid asa zis Democrat!
 • +6 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 24 martie 2017, 12:45)

  DiDiRo [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 martie 2017, 13:00)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Viitorul suna bine! (Vineri, 24 martie 2017, 21:17)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Este fascinant. Isi jaoca cartile minunat PSD. Toata lumea se spala pe maini si se distanteaza de Turcia si Rusia. Ce face PSD? Grindeanu se joaca de-a discutia cu Turcia si Melescanu este entry-ul Rusiei in Romania. Fondurile Europene probabil se vor termina curand asa ca vor sa mai aiba un sac fara fund in caz de ceva. Asta dupa ce ne vor scoate din UE si ne vor invata, prin televiziunile lor, sa uram UE pentru ca ne-a oprit fondurile si ne-a lasat de foame si ne-a adus in pragul saraciei. Trebuie sa fii mandru sa ai 30 de ani la dispozitie si fonduri europene si sa nu faci nimic in tot acest timp.

  Bine... mint. Avem o sectie de arsi care nu se poate folosi. Avem aplicatii pentru Guvern si functionari facute de reteaua lui Ghita care nu au un scop anume, avem aplicatii si programe pentru cetateni si in invatamant pt elevi care sunt vai de mama lor...

  Dar, vine partea buna:
  - cultura: este minunat sa invatam de la alta natie; chiar vroiam sa aflu si eu Balena Albastra si alte bullshit-uri din Rusia care sunt ATAT de utile mapamondului
  - mass-media: discutabil aici; si Rusia si PSD sunt talentati la dezinformare si propaganda. Nu stiu cum vom putea deosebi care e a cui
  - tineret: sclavia e la moda, de ce nu? E munca ieftina asa ca merita; poate si trafic de persoane ca e afacere banoasa
  - educatie: punctul culminant; indobitocirea va fi dubla
  - granturi de cercetare: traducere: spaga Rusia pentru PSD

  Cand eu ziceam ca urmeaza sa invatam turca, araba si rusa primeam minusuri. Eh, iata ce planuri au: sa implice Rusia in educatie. Si cum rusii vorbesc... ce limba? Oare ce se va intampla?

  Ma pregatesc in avans:
  Спокойной ночи Румыния

  Cat mai trebuie tolerate aceste mizerii de oameni?
  Macar Melescanu ne confirma ceea ce stiam. E un comunistoid nenorocit. Iar PSD e filiala de la Bucuresti a KGB-ului.
 • +3 (3 voturi)    
  Alta intrebare! (Vineri, 24 martie 2017, 21:32)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  La ce pagina din planul de guvernare se afla acest proiect? Este langa cel de OUG13 sau langa cel de eliminare? Sau langa cel care elimina Legea 90/2001?

  Intreb din curiozitate, nu de altceva... sustinatorii si votantii PSD de ce nu pun aceste intrebarI?
 • +2 (2 voturi)    
  Kgb (Sâmbătă, 25 martie 2017, 10:56)

  europeanul2 [utilizator]

  E clar, nu? Dupa ce fac niste schimburi de studenti urmeaza racolarea lor de catre serviciile secrete ruse si hopa...au spioni si oameni de influenta infiltrati in Ro precum fosta garda: Iliescu, Roman, Mazilu, Voiculescu, Brucan, Militaru si altii. Buna miscare Melescane! Oare cui servesti tu?
  • +1 (1 vot)    
   Serveste celor care iubesc URSS (Sâmbătă, 25 martie 2017, 21:34)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui europeanul2

   E limpede


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by