Peste 1.200 de militari romani si americani au participat, sambata, la un antrenament comun in poligonul Capu Midia, care face parte din exercitiul Spring Storm - 17, scenariul presupunand un raid amfibiu dupa ce forte paramilitare au ocupat o parte din tarm, scopul fiind anihilarea gruparii ostile, relateaza News.ro.

Comandantul exercitiului Spring Storm - 17, comandorul Ionel Dan Ciocoiu, a declarat, sambata, inaintea inceperii antrenamentului, ca exercitiul Spring Storm - 17 este bilateral, romano-american, dar si intrunit deoarece participa militari din cadrul Fortelor Navale, Aeriene si Terestre, in cadrul caruia sunt exersate procedurile operationale ale NATO.

"Intre 18 - 21 martie are loc exercitiul Spring Storm 2017. Este un exercitiu bilateral romano-american, iar in acelasi timp este si un exercitiu intrunit intrucat la el vor participa forte apartinand atat Fortelor Navale, Fortelor Aeriene cat si Fortelor Terestre. Este, de asemenea, un exercitiu interdepartamental, avand in vedere ca am invitat si Ministerul de Interne, prin Garda de Coasta, care va furniza atat personal, cat si o nava participanta. Exercitiul este bazat pe un scenariu de pana la nivel brigada, in care vom exersa procedurile operationale NATO, avand in vedere ca vom actiona in toate cazurile impreuna si atunci aceste proceduri operationale ale NATO sunt comune si le putem exersa impreuna. Obiectivele exercitiului au fost complexe, avand in vedere multitudinea de forte participante, de aceea si scenariul a fost intocmit astfel incat sa poata sa furnizeze structurilor participante activitatile necesare pentru indeplinirea acestor obiective", a declarat comandorul Ionel Dan Ciocoiu.

El a mentionat ca la acest exercitiu participa 1.250 de militari, dintre care peste 460 sunt americani.

"Din partea Fortelor Navale participa cinci nave, un numar de militari din cadrul Centrului de Scafandri si, de asemenea, din cadrul Batalionului de Infanterie Marina. Din partea Fortelor Terestre participa un pluton de infanterie, iar din partea Fortelor Aeriene, patru avioane MIG 21 Lancer. Ministerul de Interne este implicat cu o nava de patrulare. La exercitiu participa un numar total de 1.250 de militari, inclusiv cei din marina SUA, care sunt in numar de 465", a explicat comandantul exercitiului.

Scenariul antrenamentului de sambata s-a bazat pe elementele unei operatii de aparare colectiva.

"Fortele inamice au ocupat pe tarm un cap de pod, iar de pe mare fortele proprii, prin desantare, vor anihila gruparea ostila, in incercarea de retragere pana la localitatea invecinata. Vor fi utilizate elemente tactice la trecerea prin ambuscada, lupta urbana, desant amfibiu de la bordul unei nave specializate si apararea de la litoral", se arata in scenariul exercitiului.

Astfel, mai multe nave militare amfibie au fost lansate de pe o nava aflata in largul Marii Negre catre litoral. Acestea au ajuns pe nisip, militarii au coborat si au luat cu asalt tarmul controlat de gruparea paramilitara, iar dupa lupta au reusit sa castige pozitiile respective.

Exercitiul Spring Storm isi propune, printre altele, perfectionarea deprinderilor in folosirea procedurilor NATO, cresterea interoperabilitatii intre fortele participante, coordonarea sprijinului aerian apropiat in timp real si testarea suportului tehnic pentru exercitarea comenzii si controlul activitatilor planificate, au precizat organizatorii exercitiului bilateral.

Tot in cadrul Spring Storm - 17, luni, 20 martie, in poligonul Capu Midia sunt programate lansari de rachete antiaeriene Stinger, trageri cu obuziere de 82 mm si cu armamentul de infanterie.