Raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania si Bulgaria va fi prezentat in aceasta luna, insa data publicarii sale va fi decisa la mijlocul lui ianuarie, sustine EUexpands, citand surse de la Bruxelles.

Raportul este preliminar si nu va prezenta concluzii asupra procesului de reforma din cele doua tari, precizeaza materialul, adaugand ca o eventuala decizie privind activarea clauzei de salvgardare va fi inclusa in raportul ce va fi publicat in luna iunie.

"Fara indoiala, in cazul Romaniei, limbajul va fi unul destul de dur in raportul din ianuarie din moment ce nu au fost imbunatatiri in lupta impotriva coruptiei", au declarat sursele din cadrul CE.

Documentul ce va fi prezentat in ianuarie va face referire chiar la un regres in reforma din justitie, precum si in combaterea coruptiei la nivel inalt.

Sursele de la Bruxelles sustin ca Bulgaria va scapa de activarea clauzei de salvgardare daca va continua eforturile de reformare a sistemului, precizeaza EUexpands.

Monica Macovei: "Avem o clasa politica care pactizeaza cu infractorii"

In acelasi timp, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a declarat intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle, ca "raportul preliminar al Comisiei Europene trebuie bazat pe fapte si nu pe declaratii politice mincinoase".

Macovei a atacat dur Consiliul Superior al Magistraturii si pe unii dintre politicienii speriati de "cazul Remes"."

"Mi se pare irelevant cine va fi noul presedinte si, respectiv, noul vicepresedinte al CSM, pentru ca experienta din ultimii aproape doi ani si jumatate ne-a aratat ca aceasta institutie nu functioneaza decat ca o cooperativa de ascuns ilegalitati si ca o institutie care incalca legea in mod constant", a spus Macovei.

Cat priveste modificarile aduse la Codul de Procedura Penala, Macovei a afirmat ca "daca se vor adopta aceste modificari, practic Romania va fi veriga cea mai slaba a UE".

In opinia fostului ministru al justitiei, o parte dintre politicieni sunt mult sub asteptari atunci cand vine vorba de lupta impotriva coruptiei.

"Avem o clasa politica care in mare parte pactizeaza cu infractorii, iar o parte dintre ei, dupa cum stim, sunt chiar ei cercetati, sau prietenii lor sunt cercetati. Prin urmare, ei actioneaza in interes propriu, nu in interes public", a declarat fostul ministru al Justitiei.