Agentia europeana Frontex a anuntat miercuri lansarea fortei sale de interventie rapida, care are 1.500 de angajati si misiunea de a ajuta tarile membre in cazul unei situatii de urgenta la frontierele externe ale Uniunii Europene, relateaza AFP, citata de Agerpres.

logo FrontexFoto: Wikipedia

"Incepand de astazi, avem un instrument puternic care va permite Frontex sa ajute tarile membre si sa gestioneze impreuna toate situatiile de urgenta la frontierele externe ale UE mult mai repede si mai eficient", a declarat directorul executiv al Frontex (Agentia europeana pentru gestionarea cooperarii operationale la frontierele externe ale UE), Fabrice Leggeri, citat in comunicat.

In caz de urgenta, aceasta forta "de reactie rapida" trebuie pusa la dispozitia Frontex de catre statele membre si asociate Spatiului Schengen, in cinci zile lucratoare.

Tarile membre au cazut de asemenea de acord sa puna la dispozitia Frontex echipamentul tehnic necesar - vehicule, nave si avioane, pentru a desfasura operatiuni rapide.

Aflata printre cele mai mari tari contributoare, Germania a pus la dispozitia Frontex 225 de functionari, iar Franta - 170, urmata de Italia (125), Spania (111) si Polonia (100).

In prezent, Frontex desfasoara la frontierele UE circa 1.200 de persoane insarcinate cu a ajuta statele membre sa isi monitorizeze frontierele, sa ii inregistreze si sa ii identifice pe imigranti.