Consumul de etnobotanice in randul tinerilor este in crestere, concomitent cu scaderea varstei consumatorilor, chiar pana la 12 ani, sustine Dan Budusan, procuror in cadrul Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Salaj, citat de Agerpres.

"Se constata ca nu mai vorbim de consumatori de 20-30 de ani, ci ei incep sa apara de pe la 12-13-14 ani. Aici e problema. E vorba de o accelerare a fenomenului de consum de etnobotanice. Sunt plicuri de etnobotanice care se vand cu 30 de lei, din care se pot face 4-5 tigari pe care le fumeaza 10 tineri. Consumul se realizeaza la majorate, onomastice, chefuri. Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru parinti", a declarat joi Dan Budusan.

Acesta a adaugat faptul ca tinerii consumatori nu provin din familii sarace, pentru ca e nevoie de sume importante de bani pentru achizitionarea drogurilor.

Dan Budusan a tinut sa sublinieze dependenta pe care o dau aceste droguri, dar si multiplele efecte negative, incepand de la greturi, varsaturi, stari de lesin si pana la afectarea creierului, in cazul consumului indelungat.

"La finalul lunii septembrie ne-a fost semnalat un caz de la un liceu din Zalau, unde trei elevi au lesinat la prima ora de curs, din cauza consumului de etnobotanice. Sunt si cazuri de tineri internati la psihiatrie", a adaugat sursa citata.

Potrivit acestuia, nevoia de bani pentru consumul de droguri poate duce si la alte situatii grave, precum furturi sau talharii.

"Un total de 37 de persoane au ajuns la Urgenta, pana in prezent, in Salaj, majoritatea pentru consum de noi substante psihoactive. Anul trecut au fost 30 in tot anul. La noi s-au adresat 24 de persoane, pentru consum de droguri, aici incluzand si consumatori, dar si parinti ai acestora", a precizat, la randul sau, Valer Merce, coordonatorul Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj.