Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Targu-Jiu, ca modul in care se face administratie publica in Romania trebuie sa se schimbe, fiind nevoie de viziune pentru ca problemele sa fie rezolvate, nu sa se "cronicizeze", si a explicat ca solutiile stau inclusiv in deschiderea catre societatea civila, transmite News.ro.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, in Targu-Jiu, la dezbaterea "Romania puternica: viziune politica si servicii publice in slujba cetateanului", unde a vorbit despre nevoile administratiei publice, dand ca exemplu judetul Gorj care, in pofida resurselor sale, este "un judet ocolit de investitii straine si cu un trend negativ al profitabilitatii firmelor". Motivul, spune seful statului, este starea infrastructurii, in ceea ce priveste toate capitolele.

"Fara performanta in educatie nu exista viitor. Iar fara un management scolar si universitar modern, care sa imprime cultura integritatii si meritocratia, nu exista performanta. Si cel mai bun mod de a asigura aceasta cultura este ca liderii comunitatii scolare si universitare sa dea ei insisi un exemplu de succes si de moralitate. La fel si in domeniul sanatatii. Investitii s-au facut, dar din ce in ce mai putini specialisti aleg sa ramana aici, iar la concursurile pentru posturi nu prea se prezinta medici", a spus seful statului.

Iohannis considera ca actuala situatie, atat din Gorj, cat si din restul tarii, este provocata de performantele administrative de-a lungul timpului.

"Cred ca este momentul unei schimbari de paradigma in administratie. Comunitatile locale au nevoie de un alt mod de a face administratie - transparent, eficient, responsabil, cu respectarea legii, cu preocupare pentru cetatean, nu pentru castigul propriu sau pentru castigul unui partid politic", a spus Iohannis.

El a pledat si pentru o relatie corecta intre cetateni si institutii, transparentizarea administratiei locale si deschiderea catre societatea civila.

"Societatea s-a schimbat in ultimii ani. Cetatenii sunt azi mult mai atenti la performantele celor care le conduc institutiile publice, isi cunosc mult mai bine drepturile si obligatiile. Au devenit din ce in ce mai dornici si mai capabili sa-si comunice doleantele si propunerile care privesc bunul mers al comunitatii lor. Se implica din ce in ce mai des in deciziile care le afecteaza viata", a continuat seful statului.

Iohannis a mai spus ca cetatenii cer de la decidenti profesionalism, integritate, onestitate, cheltuirea eficienta si cu bun simt a resurselor, iar de aceea este nevoie de o noua viziune in administratie, astfel incat problemele sa nu se "cronicizeze", ci sa se rezolve.

"Este nevoie de cheltuirea corecta, dar si cu folos a fondurilor - de orice fel, inclusiv fondurile europene - daca ne dorim dezvoltare si prosperitate. Acestea trebuie sa aduca rezultate vizibile in calitatea vietii oamenilor. Sunt convins ca toate acestea sunt posibile in administratie cu eforturi destul de mici, dar cu multa, multa bunavointa si buna-credinta", a spus seful statului.

Iohannis le-a cerut participantilor la dezbatere, in mare parte lideri ai administratiei si ai institutiilor publice din judet, sa caute solutii inclusiv prin exemplele modelelor de succes.

"Efortul de schimbare si de modernizare in administratie se bazeaza substantial pe exemple de buna practica si pe exemplul personal. Este un demers care implica putine resurse, dar multa vointa", a conchis seful statului.