Coalitia pentru Familie ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa clarifice declaratiile referitoare la initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema familiei, considerand ca exista riscul ca acestea sa fie interpretate ca "o opozitie ferma si principiala la exprimarea civica a crestinilor".

"Solicitam aceste clarificari in conditiile in care presa a preluat si interpretat declaratia domnului presedinte ca pe un semnal clar de opozitie fata de initiativa cetateneasca. Mai mult, presa internationala le-a legat, intr-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curtii Constitutionale care se va pronunta pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de barbati de a le fi recunoscuta in Romania "casatoria" incheiata intr-un alt stat", sustine Mihai Gheorghiu, presedintele Comitetului de initiativa cetateneasca a Coalitiei pentru Familie, intr-un comunicat transmis joi si citat de Agerpres.

Coalitia pentru Familie considera ca "exista riscul ca declaratia presedintelui Romaniei sa fie interpretata, in lipsa clarificarilor, ca o opozitie ferma si principiala la exprimarea civica a crestinilor, in conditiile in care initiativa cetateneasca a fost sprijinita de toate cultele crestine recunoscute in Romania".

"Catalogarea unui demers cu o asemenea sustinere in societate ca fiind expresia "fanatismului religios" ar fi expresia unei atitudini antidemocratice si anticonstitutionale", arata sursa citata.

In opinia Coalitiei, poporul roman trebuie sa fie cel care sa decida, prin referendum, asupra acestei probleme.

"Odata cu publicarea deciziei unanime a Curtii Constitutionale, care a constatat conformitatea initiativei cetatenilor cu Constitutia si cu principiile democratice, solicitam Parlamentului Romaniei sa urgenteze procedurile legislative privitoare la discutarea si votarea initiativei noastre de revizuire constitutionala. Mai mult ca niciodata, speram si ne rugam pentru izbanda initiativei noastre, a celor 3 milioane de cetateni romani care s-au adresat Parlamentului, organul reprezentativ suprem al poporului roman", adauga sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, cu privire la modificarea Constitutiei pe tema familiei, ca este gresita calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative.

In iulie, CCR a constatat ca propunerea legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.

Pe 23 mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

Formularea propusa pentru art. 48 alin. 1 din Constitutie este: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

Initiatorii propun ca referendumul national pentru modificarea Constitutiei in acest sens sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare.