Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Constanta face verificari dupa ce arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pus sub control judiciar de DNA, a venit, joi dupa-amiaza, la sediul Politiei si nu a intrat pe la intrarea principala, ci pe la poarta doi de acces, scrie News.ro.

IPS Teodosie, arhiepiscopul TomisuluiFoto: Agerpres

IPS Teodosie a venit la sediul IPJ Constanta in jurul orei 15.30 si a intrat pe la poarta doi de acces, dupa care a fost dus la Biroul de Supraveghere Judiciara, unde i s-a spus ca trebuia sa vina pe la intrarea principala.

La plecare insa, arhiepiscopul Tomisului a iesit din sediul Politiei Judetene pe la intrarea principala, de pe bulevardul Mamaia. El nu a dorit sa faca declaratii presei.

Conducerea IPJ Constanta a inceput verificari in acest caz si o cercetare prealabila a politistului care se afla de serviciu la poarta doi si care i-a permis accesul pe acolo, urmand ca la finalizare sa fie luate masurile care se impun.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Stere Beca, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar si fata de Aurelian Stefan, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a primi fonduri europene.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 148.610,21 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).

DNA mai arata ca, in primavara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoana, pentru a dispune ¬ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie¬.

Pe perioada controlului judiciar, IPS Teodosie are obligatia de a se prezenta saptamanal la sediul IPJ Constanta.