Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai grefierilor prezenti la mitingul organizat de Federatia Projust, la discutii luand parte membri afiliati si neafiliati federatiei sindicale si reprezentanti ai ministerului, informeaza Agerpres.

Raluca PrunaFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, in urma consultarilor s-au agreat mai multe puncte.

* In ce priveste Regulamentul de ordine interioara al instantelor, personalul auxiliar va transmite Ministerului Justitiei propuneri si observatii privind documentul, in principal cu privire la termenele de efectuare a lucrarilor si corelarea cu termenele din legislatia primara. Ministerul Justitiei va analiza aceste propuneri si va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

* De asemenea, referitor la Statutul personalului de specialitate - Ministerul Justitiei va initia o noua procedura legislativa, pe baza proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, promovat in anul 2011.

* Cat priveste salarizarea unitara la nivel national, Ministerul Justitiei precizeaza ca va sprijini curtile de apel in determinarea unitara a nivelului de salarizare, eliminand discrepantele existente in prezent intre acestea.

Intrucat problemele expuse necesita consultari si cu alte organizatii sindicale ale acestei categorii de personal, precum si cu reprezentanti ai personalului neafiliat organizatiilor sindicale, in ultima saptamana a lunii octombrie Ministerul Justitiei va programa o intalnire cu participarea acestora. La intalnire vor fi invitati reprezentanti ai CSM si ai Scolii Nationale de Grefieri, se arata in comunicatul MJ.

Vineri, cateva sute de grefieri au protestat in fata sediului Ministerului Justitiei, nemultumirile fiind legate de salarizare, lipsa de personal sau conditiile de munca si lipsa unui statut al personalului auxiliar din instante si parchete.

Presedintele executiv al "Projust", Raducu Petcu, a declarat, pentru Agerpres, ca alte nemultumiri sunt lipsa unui statut al personalului auxiliar din instante si parchete si dialogul cu ministrul Justitiei.

"Ministrul Justitiei intr-un an de zile s-a intalnit o singura data cu personalul auxiliar din instante si parchete. In tot mandatul nu a adus nicio imbunatatire acestor persoane, mai rau, in Parlament a retras statutul personalului inaintat spre adoptare (...), a trecut de o Camera, iar la a doua Camera, la votul final, Ministerul Justitiei a venit si a spus ca isi retrage proiectul, ca nu il mai sustine", a sustinut Petcu.

El a explicat ca un statut al personalului auxiliar ar fi rezolvat probleme precum plata orelor suplimentare, lipsa de personal, conditiile de munca si salarizarea "la limita subzistentei" pentru toate categoriile din sistem.

"Avem personalul conex, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, cu salariu minim pe economie. Spre exemplu, un grefier-arhivar are in mana undeva la 1.500 de lei, nu mai spun de aprozi, soferi, agenti procedurali, care au salariul minim pe economie", a aratat Petcu