Primaria Sectorului 1 a anuntat vineri ca a gasit teren pentru a face noul spital municipal in colaborare cu Ministerul Sanatatii. Este vorba despre un teren de 4,4 hectare aflat in nordul Bucurestiului, pe strada Bucuresti-Targoviste, la numarul 10, proprietate a Primariei Sector 1. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, spune ca va termina spitalul pana in 2020, si anunta ca spitalul va fi unul universitar. "Planul" spitalului, facut public de Primarie, e extrem de sumar: o cladire desenata cu carioca in stil naiv (vezi foto atasata; nu e o gluma, e furnizata de Primaria Sectorului 1).

Viitorul Spital din Sectorul 1Foto: Primaria Sectorului 1
  • Zona este usor accesibila: pe aici va trece de anul viitor linia de metrou M4, Gara de Nord-Straulesti, dar si mai multe linii RATB.

"Am identificat un teren de 4,4 hectare pe care-l avem in administrare in zona de nord a Bucurestiului si care se preteaza unei investitii de asemenea anvergura. E o zona verde, cu deschidere mare la strada, foarte usor accesibila. In perioada urmatoare voi declansa, impreuna cu Primaria Capitalei, toate procedurile pentru a putea sa intram in linie dreapta cu acest proiect. Voi demara un concurs international de arhitectura si voi chema la licitatii constructori cu experienta in ridicarea spitalelor. Voi face totul pentru ca spitalul sa fie gata in acest mandat", a declarat primarul Dan Tudorache, citat intr-un comunicat de presa.

Noua clinica va functiona ca un spital municipal, fiind un operator de servicii medicale pentru toti bucurestenii. Spitalul, a carui construire va fi finantata integral de catre Primaria Sectorului 1, va avea un principiu complet de eficientizare a actului medical. Aceasta inseamna ca investigatiile, diagnosticul, tratamentul si recuperarea pacientilor se vor face in acelasi centru medical, iar aparatura medicala va fi de ultima generatie, spun reprezentantii Primariei sector 1.

"Am inceput parteneriatul cu Primaria Sectorului 1 avand ca prioritate spitalul de arsi. In afara de aceasta prioritate, orice extindere a parteneriatului in vederea construirii de noi spitale - nu numai cu Primaria Sectorului 1, ci cu orice alta autoritate locala - este mai mult decat binevenita si trebuie inscrisa in obiectivele Strategiei Nationale de Sanatate", a declarat pentru HotNews.ro Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

"Pentru ca Bucurestiul are nevoie de un operator de servicii medicale care sa faca fata si situatiilor de criza, noul spital din Sectorul 1 va respecta toate standardele de asistenta medicala pentru cazurile de urgenta. In plus, spitalul va functiona ca un centru universitar pentru studentii universitatilor de medicina si medicii rezidenti", se arata intr-un comunicat al Primariei sector 1.

In plus, Primaria sector 1 vrea sa construiasca si locuinte de serviciu care sa fie inchiriate personalului medical.

"Vreau sa construim, in zona de nord a Bucurestiului, un ansamblu de locuinte de serviciu care sa fie inchiriate intregului personal medical la preturi modice", a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Ce pasi trebuie facuti pentru construirea spitalului

Pana in prezent Primaria sectorului 1 si-a anuntat disponibilitatea de a face propiectul, a gasit teren si s-a oferit sa finanteze proiectul. Pasi care mai trebuie facuti sunt urmatorii:

- realizarea unui studiu de fezabilitate unde sa se stabileasca valoarea proiectului si ce capacitate va avea cladirea (sali de operatii, numar de paturi, cabinete medicale etc);

- bugetarea investitiei;

- realizarea concursului de arhitectura;

- realizarea licitatiei pentru desemnarea constructorului;

Abia dupa ce se parcurg acesti pasi, se poate incepe constructia cladirii, iar dupa finalizare alucrarii spitalul trebuie dotat, ceea ce implica alte proceduri de achizitie publica.

Cum se va putea ajunge la noul spital

In zona, la nici cinci minute distanta de mers pe jos, va fi statia de metrou Straulesti si depoul capat al liniei M4 unde este proiectat un nod multimodal de transport pentru public.

Lucrarile la extinderea Magistralei M4 pana la Straulesti si realizarea depoului si nodului intermodal sunt in plina desfasurare, in stadiu avansat de executie si cu o finalizare estimata in prima parte a anului 2017.

Sursa foto: Primaria Sector 1

---