Presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia Onita, a depus o plangere la Ministerul Educatiei solicitand revocarea articolului din Metodologia de desfasurare a examenului de Bacalaureat care pevede ca o nota poate fi modificata in urma contestatiei doar daca la recorectarea lucrarii s-a constatat o diferenta de 0,5 puncte. Solicitarea vine dupa ce acesta a contestat nota primita la proba de Limba romana, iar in urma recorectarii, nota a fost modificata de la 9,25 la 9,60, insa diferenta nu a fost luata in seama, nota finala ramanand cea de 9,25. Horia Onita intentioneaza sa dea in judecata ministerul pentru ca a refuzat admiterea contestatiei.

Rezultate exameneFoto: Agerpres

Hoia Onita a postat pe pagina sa de Facebook plangerea prealabila in contencios administrativ pentru anularea art. 73 din Metodologia de Bacalaureat, care impune acest prag de o,5% pentru modificarea notei, dar si recunoasterea, in nota finala, a diferentei de punctaj constatate in urma contestatiei.

"Art.73 din Metodologia de Bacalaureat stipuleaza ca in cazul in care nota initiala la una dintre probele scrise ale examenului de Bacalaureat se afla intre 1-4,5 si 5-9,50, in situatia in care se contesta nota initiala, nota finala se va stabili ca nota rezultata in urma contestatiei numai in cazul in care diferenta de punctaj este de cel putin 0,5 puncte. In cazul in care nota initiala se afla intre 4,5-5 si 9,5-10, nota in urma contestatiilor se considera nota finala indiferent de diferenta de punctaj intre nota initiala si nota stabilita de catre comisia de contestatii", arata Horia Onita in plangerea inaintata ministerului.

Autorul plangerii semnaleaza ca prevederile acestui articol discrimineaza intre elevii cu note initiale cuprinse intre 1-4,5 si 5-9,5, repectiv elevii cu note initiale intre 4,5-5 si 9,5 - 10.

Horia Onita precizeaza, intr-o postare pe Facebook, ca intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Educatiei "pentru ca au refuzat sa imi admita contestatia, in mod vadit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei."

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru Adevarul ca nu intelege nici el aceasta regula si ca va discuta problema cu responsabilii de evaluare, precizand ca "daca nu exista un argument solid, voi cere sa fie eliminata aceasta regula".