Ziua Nationala a SUA a fost sarbatorita vineri seara la Ambasada SUA de la Bucuresti. La eveniment au luat parte presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos dar si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, gazda evenimentului fiind ambasadorul SUA Hans Klemm. Cu aceasta ocazie, ambasadorul SUA a felicitat parteneriatul romano-american si a declarat ca tarile noastre pot avea, impreuna, o contributie decisiva la "asigurarea unei Europe intregi, libere si in pace". La randul, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Statele Unite reprezinta un garant al securitatii statului roman.

Ziua Nationala a SUA, sarbatorita la Ambasada SUAFoto: Agerpres

Declaratii Hans Klemm:

  • In aceasta seara celebram si forta Parteneriatului strategic SUA - Romania si legaturile noastre in calitate de aliati si prieteni. In ultimul an, sub auspiciile parteneriatului nostru, am investit impreuna in securitatea regiunii transatlantice prin finalizarea amplasamentului sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu.
  • Membrii fortelor noastre armate au avut frecvent antrenamente comune, menite sa descurajeze amenintarile la adresa Romaniei si a regiunii Marii Negre. Soldatii, membrii fortelor marine si aeriene si infanteristii nostri au luptat impreuna pe campuri de lupta aflate departe de Romania. Iar reprezentantii institutiilor noastre de aplicare a legii au avut o stransa colaborare pentru a combate terorismul, proliferarea armamentului de distrugere in masa, pentru a pune capat infractionalitatii organizate, pentru a opri traficul de persoane si de droguri si a sprijini lupta Romaniei impotriva coruptiei.
  • In ultimii ani, gratie parteneriatului nostru, am investit impreuna in securitatea din regiune.
  • Mi-ati cerut sa dedic energie suplimentara dimensiunii economice a parteneriatului nostru, sa sporesc volumul schimburilor comerciale si investitiilor dintre tarile noastre. Drept raspuns, am adus delegatii comerciale in Romania, sustinem antreprenorii romani din domeniile IT, educational si al turismului ecologic si i-am incurajat pe investitorii americani sa ia in considerare potentialul economic pe care il ofera Romania, asa cum i-am incurajat si pe investitorii romani sa ia in considerare America.
  • Pentru a extinde si mai mult parteneriatul nostru, anul acesta am lansat impreuna noi initiative in domeniul securitatii cibernetice si, cel mai promitator, initiative menite sa dubleze din nou promovarea colaborarii noastre si schimburile educationale de studenti si membri ai mediului academic din stiinta, tehnologie, educatie si cultura si poate chiar energie, medicina si cercetare in domeniul agricol.
  • Domnule presedinte, sunt convins ca printr-o colaborare cu toate fortele, parteneriatul nostru va avea un potential nelimitat. Sub conducerea dumneavoastra, putem promova impreuna securitatea, democratia si prosperitatea, nu numai ale Romaniei si Statelor Unite, ci si ale intregii regiuni transatlantice si nu doar. Impreuna, in calitate de aliati, parteneri si prieteni, putem avea o contributie decisiva la asigurarea unei Europe intregi, libere si in pace.
  • Impreuna, in calitate de aliati, parteneri si prieteni, putem avea o contributie decisiva la asigurarea unei Europe intregi, libere si in pace. Si, in concordanta cu tema receptiei din aceasta seara - parcurile noastre nationale - putem cauta modalitati de colaborare pentru protejarea padurilor, platourilor, pasunilor, muntilor, raurilor si paraurilor, florei si faunei noastre salbatice, a caror existenta depinde, generatii de acum inainte, de sanatatea mediului inconjurator

Declaratii Klaus Iohannis:

  • Doresc sa prezint poporului american si reprezentantilor sai urarile noastre cele mai calde.
  • SUA reprezinta pentru Romania un garant al securitatii statului, aliat solid si un partener de nadejde.
  • Parteneriatul strategic bilateral s-a dezvoltat continuu de la momentul lansarii sale la Bucuresti, in urma cu aproape doua decenii. In acest an, am continuat sa il intarim impreuna si sa il diversificam, pentru a servi cat mai bine intereselor noastre comune. Asteptarile noastre sunt ca acesta sa creasca in amplitudine si profunzime, pentru a genera oportunitati economice si prosperitate pentru cetatenii tarilor noastre
  • Asteptarile noastre sunt ca acesta sa cresca in amplitudine pentru a genera prosperitate pentru cetatenii tarilor nostre.
  • Am dus impreuna la bun sfarsit proiectul strategic al sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu, o contributie semnificativa la securitatea noastra comuna si a NATO si un etalon incontestabil al excelentei cooperarii romano - americane. Aprofundarea colaborarii in domeniul apararii si securitatii va continua sa fie prioritatea de varf a Parteneriatului strategic.
  • Beneficiile sale sunt circumscrise consolidarii securitatii regionale si euroatlantice.
  • Vom continua sa cooperam cu SUA pentru mentinerea stabilitatii in zona.
  • Summitul NATO de la Varsovia va trebui sa ia decizii importante privind consolidarea apararii colective si a posturii de descurajare a Aliantei si asigurarea unei prezente aliate inaintate si echilibrate pe intregul flanc estic, in raport cu provocarile de securitate din regiune. Contam pe aceeasi colaborare sustinuta si privilegiata cu Statele Unite ale Americii, alaturi de alti aliati, in transpunerea in realitate a deciziilor summitului.
  • O relatie politico-militara de succes nu poate sa isi atinga deplinul potential in absenta unui corespondent similar in nivelul de ambitie in plan economic si comercial
  • Lucram impreuna pentru imbunatatirea mediului de afaceri, pentru extinderea bunei guvernari in economia romaneasca si functionarea eficienta si transparenta a institutiilor romanesti, astfel incat sa cream cat mai multe oportunitati de afaceri si investitii companiilor romanesti si americane.
  • Pregatirea tinerei generatii reprezinta masura succesului nostru in a duce mai departe Parteneriatul strategic si tot ceea ce construim in prezent.
  • Contam pe aceeasi colaborare sustinuta si privilegiata cu SUA.
  • In luna septembrie vom aniversa 5 ani de la adoptarea Declaratiei comune de Parteneriat strategic pentru secolul XXI, iar anul viitor se vor implini 20 de ani de la initierea Parteneriatul strategic.
  • Romania va continua eforturile pentru a-si intari si consolida capacitatea si rolul de pilon al democratiei, statului de drept, prosperitatii si securitatii in regiune si va lucra strans cu Statele Unite ale Americii pentru realizarea acestor obiective.

Revenim cu informatii