In prima zi a Reuniunii ministrilor apararii din statele membre ale NATO, ministrul roman al apararii Mihnea Motoc a participat la sesiunea formala a Consiliului Nord-Atlantic, cu un rol important in pregatirea intalnirilor sefilor de stat si de guvern din statele membre ale NATO ce va avea loc la Varsovia, la inceputul lunii iulie, potrivit unui comunicat de presa.

Mihnea MotocFoto: MApN

Cu acest prilej, ministrii apararii au discutat situatia de securitate din spatiul euro-atlantic si au adoptat decizii importante privind adaptarea si consolidarea posturii NATO de descurajare si aparare. Scopul acestui proces de adaptare este de mentinere a capacitatii NATO de aparare a tuturor aliatilor in fata oricarui tip de amenintari, din orice directie, in consonanta cu Tratatul Atlanticului de Nord si cu obligatiile internationale ale Aliantei.

Astfel, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotatie, a patru batalioane multinationale in fiecare dintre statele baltice si Polonia, precum si constituirea unei prezente inaintate adaptate in zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componenta terestra formata dintr-o brigada multinationala situata in Romania. Aceasta brigada, subordonata Comandamentului Multinational de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la Bucuresti, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forte in Romania pentru a se antrena in scopul cresterii interoperabilitatii. Astfel, brigada va facilita activitatile de instruire ale NATO in zona de sud-est a Aliantei prin intermediul unui program sustinut de exercitii si instruire.

Ministrul Motoc a subliniat ca Romania doreste ca aceasta brigada sa fie o contributie concreta atat la intarirea posturii de descurajare si aparare a Aliantei, cat si la securitatea si stabilitatea regionala. De asemenea, a aratat ca Romania poarta discutii cu Bulgaria si Turcia pentru dezvoltarea unor masuri suplimentare de consolidare a apararii si securitatii in zona Marii Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval si aerian. Prin aceste masuri, Romania va urmari sa se realizeze o coerenta sporita cu activitatile de asigurare deja desfasurate de NATO in Marea Neagra in ultimii ani, prin intermediul politiei aeriene, al exercitiilor navale aliate si prezentei vaselor aliate in zona.

Ministrul roman a subliniat faptul ca toate aceste masuri au un caracter defensiv, sunt in concordanta cu nevoile de intarire a apararii nationale si a Aliantei, survenind pe fondul cresterii prezentei si actiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv in Marea Neagra, dupa anexarea Crimeei. In acelasi timp, prezenta adaptata pentru sud-est este in consonanta cu abordarea mai larga a Aliantei, care nu urmareste confruntarea cu Rusia.

Masurile de intarire a descurajarii si apararii in estul teritoriului Aliantei fac parte dintr-o adaptare mai cuprinzatoare a posturii de descurajare si aparare aprobate de ministrii apararii. Aceasta mai include adoptarea unui Cadru de raspuns la amenintarile provenind din sudul teritoriului aliat, precum si masuri de dezvoltare a apararii cibernetice, de aparare fata de atacurile teroriste, de contracarare a amenintarilor hibride si de crestere a rezilientei. Aceasta abordare cuprinzatoare a apararii Aliantei incorporeaza si pune in valoare masurile luate cu prilejul Summit-ului NATO din septembrie 2014, din Tara Galilor, inclusiv crearea Comandamentului Multinational de Divizie pentru Sud-Est de la Bucuresti si a opt Unitati NATO de Integrare a Fortelor, stabilite in statele aliate din estul Europei, inclusiv in Romania.