Probe din iaurtul natural ecologic aflat in frigiderul familiei fetitei din Pitesti care a ajuns la spital cu sindrom hemolitic uremic, din laptele fiert si cel crud, precum si de apa au fost prelevate de echipe ale DSV Arges, rezultatele urmand sa ajunga de la Bucuresti in cel mult patru zile.

Duminica, doua echipe ale Directiei Sanitar Veterinare si Directiei de Sanatate Publica Arges au mers la domiciliul fetitei din Pitesti diagnosticate vineri cu sindrom hemolitic uremic, pentru a preleva probe din alimentele care se gasesc in frigider si din care copilul a consumat inainte sa ajunga la spital, transmite Mediafax.

Ulterior, echipele mixte au mers la Topoloveni, la bunicii copilei.

"Au fost recoltate probe de iaurt natural ecologic din frigiderul familiei, probe de lapte fiert din frigider, lapte crud achizitionat astazi (duminica - n.r.) de la o familie din Topoloveni de tatal micutei, de unde au mai luat si inainte, precum si probe de apa de la robinet din Pitesti si gospodaria din Topoloveni, apa de la un izvor public din Pitesti, de unde familia se aproviziona, apa aceasta fiind folosita pentru spalarea zarzavaturilor care erau flosite in alimentatie. Toate aceste probe recoltate au fost trimise la Bucuresti la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV). In cel mult patru zile vor iesi rezultatele. Noi speram ca marti sa le avem", a declarat pentru Mediafax directorul DSV Arges, Daniel Lupu.

Potrivit acestuia, inspectorii DSP au recoltat si ei probe de apa si urmeaza sa ia si probe coprobacteriologice de la bunica, fratele fetitei si parintii acesteia.

Fetita de un an si 8 luni a fost transferata vineri la Bucuresti, dupa ce a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, unde insa nu a stat mai mult de o ora. "Debutul a fost undeva pe data de 11 mai si prezentarea la Pediatrie pe 13, cand a si fost transferata la Bucuresti. Prezenta scaune diareice. S-a inmultit numarul scaunelor si la prezentarea la Spitalul de Pediatrie copilul avea si deshidratare", declara directorul adjunct al DSP Arges, Adrian Stoica.

Acesta a adaugat ca fetita a consumat ciorbe, din care una din carne de vita procurata din gospodarii particulare din Topoloveni, alta de peste, cu peste de captura cumparat din Pitesti, iaurturi achizitionate din comert, precum si oua si lapte de la gospodarii din Topoloveni.

In spitalele din Arges nu este raportat, in acest moment, niciun caz de copil cu sindrom sau suspiciune de sindrom hemolitic uremic.

Ministerul Sanatatii anunta, sambata, ca au fost depistate doua cazuri de copii diagnosticati cu sindrom hemolitic- uremic in Arges si Bacau, unul dintre pacienti, in varsta de un an si opt luni, fiind internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie".

"Copilul din Arges, in varsta de 1 an si 8 luni este internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" si este supus procedurilor de dializa peritoneala. Copilul din Bacau, in varsta de 1 an si 2 luni se afla in prezent internat la Spitalul de Pediatrie din Iasi, nu este supus procedurilor de dializa peritoneala, dar are aplicat cateter", a anuntat Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.