Rusia a criticat puternic joi lansarea sistemului de aparare antiracheta american din Romania, denuntand o amenintare directa la securitatea sa si promitand in schimb sa isi intareasca capacitatile militare, transmite AFP.

Radarul care deserveste scutul antiracheta de la DeveseluFoto: Hotnews

UPDATE "Am spus inca de la inceput (…) suntem convinsi ca amplasarea sistemului antiracheta este ea insasi o amenintare pentru securitatea Rusiei", a declarat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este o amenintare directa pentru noi. (...) Toate acestea sunt 100, 200, 300, 1.000% directionate impotriva noastra. Nu Iranul ci Rusia si capacitatile sale de descurajare nucleara" sunt vizate, a declarat presedintele Comitetului de Aparare din Parlamentul rus, Vladimir Komoiedov, potrivit Interfax.

"Este un pas in plus in procesul de izolare politica si militara a Rusiei", a afirmat Andrei Kelin, un inalt oficial al Ministerului rus de Externe, adaugand ca scutul antiracheta "nu poate decat sa agraveze situatia deja complicata a relatiilor" dintre Rusia si NATO.

"Suntem capabili sa trecem de acest sistem de rachete. Vom consolida capacitatile noastre defensive, in special in regiunea arctica, prin amplasarea de sisteme detectie si de interceptare", a adaugat Komoiedov.