Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, vineri seara, ca si inainte de decizia Curtii Constitutionale privind un articol din Codul de procedura penala, absolut nimeni nu controla nici judecatorul, nici procurorul, Romania fiind un stat de drept, iar un mandat pentru interceptare se emite dupa lege, dupa propria constiinta si din probatoriul din dosar. Precizarea ministrului Pruna a venit in contextul unei intrebari legate de afirmatia generalului SRI Dumitru Dumbrava, potrivit caruia "in campul tactic" se prevedea ca ofiterii serviciului de informatii controleaza procurorii pe parcursul anchetei pana la finalizarea rechizitoriului si, de asemenea, judecatorul pana la o sentinta definitiva, iar de acum inainte "ramane de vazut cine va asigura acest control".

"Nu, eu doresc sa fac o clarificare. Unu, ca nu doresc sa comentez aceasta declaratie si, doi, inainte de decizia Curtii, nimeni nu controla, nimeni, absolut nimeni nu controla nici judecatorul, nici procurorul. Suntem un stat de drept si stiti ca judecatorul se bucura de inamovabilitate, modul in care da mandat se face dupa lege si dupa propria constiinta, si din probatoriu din dosar, iar procurorul se bucura de independenta. Deci, doresc sa fac aceasta clarificare ca ministru al Justitiei, ca nu este cazul, nici inainte de decizia Curtii, ca cineva sa fi controlat in aceasta tara judecatorul sau procurorul", a explicat Raluna Pruna, citata de Agerpres.

Referitor la sintagma ca SRI devine organ de cercetare penala special, ministrul a explicat ca se precizeaza acest lucru cu privire la mandatele de siguranta nationala, care privesc exclusiv infractiunile grave si foarte grave din Titlul 10, din Codul Penal.

"Am dat cu titlu de exemplu care sunt acestea, la care se adauga si terorismul, si in acest sens si tinand seama de o agenda europeana care ne face sa trebuiasca sa fim, cum sa spun, mai vigilenti decat am fost acum cinci ani, sa asiguram continuitate cu privire la ceea ce se face in cadrul acestor mandate de siguranta nationala. Si in acest sens, intr-un mod limitat si limitativ prevazut de lege, este adevarat ca SRI poate sa faca acte de cercetare penala fiind in acest sens un organ de cercetare penala special, nu in altceva decat in limitele definite de actualul Cod de procedura penala. Deci, aici n-am inovat, aici numai am clarificat, si am facut-o ca sa nu punem in pericol mandatele de siguranta nationala si, pana la urma, siguranta cetateanului, pentru ca am zis "Romania este o tara mai sigura decat altele" (...) Deci, cred ca o agenda, repet, europeana ne obliga sa fim mai scrupulosi, mai rigurosi cu privire la modul in care protejam siguranta cetatenilor", a mai precizat ministrul Justitiei.

Ordonanta de Urgenta privind "unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal" a fost adoptata vineri seara de Guvern, la scurt timp dupa ce proiectul a primit avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-o conferinta de presa.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii. Modul concret de acces al organelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Actul normativ adoptat vineri dispune o solutie de urgenta pentru asigurarea continuitatii anchetelor, inclusiv in cauzele care implica cooperarea judiciara internationala. Guvernul considera ca este nevoie de o ampla dezbatere publica pentru organizarea unei institutii responsabile pentru punerea in executare a supravegherii tehnice.

Ordonanta de Urgenta privind "unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal" a fost adoptata vineri seara de Guvern, la scurt timp dupa ce proiectul a primit avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-o conferinta de presa.

Reamintim ca plenul Curtii Constitutionale a admis la jumatatea lunii februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".