Senatorul PNL Ion Luchian, presedinte al Comisiei de Sanatate, a declarat, vineri, ca Legea preventiei in sanatate nu are un caracter "represiv", ea fiind, din punctul sau de vedere, "o revolutie" pentru sistemul sanitar, informeaza Agerpres.

"Legea nu are caracter represiv, sanctionator, ci este o lege de preventie, este o revolutie, din punctul meu de vedere, si, daca o sa reusim sa convingem si oamenii, sunt convins ca, informati, or sa participe la acest sistem", a spus Luchian, intr-o conferinta de presa la Ploiesti.

Potrivit acestuia, legea isi propune sa uneasca toate sectoarele din medicina care fac preventie, dar intr-un mod care este acum "haotic".

"Aceasta lege isi propune sa uneasca toate sectoarele din medicina care fac un fel de preventie, dar o face fiecare pe sector, haotic si foarte greu de a fi controlat si atunci dorim prin asta sa se faca un sistem integrat care vizeaza nu numai asiguratii, ci si neasiguratii. (...) Legea preventiei propusa de liberali tocmai asta vrea sa faca, sa faca un sistem de educare, de informare si de preventie care sa priveasca orice cetatean al Romaniei", a afirmat senatorul PNL.

Ion Luchian a aratat ca Legea preventiei este una de tip "reformist", scopul ei fiind acela de a muta centrul de greutate din spital in ambulator.

"In Constitutie spune clar ca dreptul la sanatate si la ocrotirea sanatatii este garantat de catre statul roman. Daca asa scrie in Constitutie, atunci hai sa venim si cu o lege in sistemul de sanatate, o lege reformista, din punctul meu de vedere, care va utiliza bani din bugetul de stat, bugetul consolidat, altii decat banii care sunt acum in sanatate. In felul acesta, incercam intr-o perioada de timp de 5-10 (ani-n.r.), poate chiar mai mult, ca sa mutam centrul de greutate din spital in ambulator", a explicat parlamentarul.