Fortele de ordine incearca sa ii convinga pe satenii din Ruginoasa sa renunte la traditionala bataie din ajunul Anului Nou, insa localnicii nu s-au lasat induplecati, in ciuda amenintarilor ca se pot alege cu dosare penale, anunta Digi 24. Bataia de la Ruginoasa este o traditie veche, dar care a degenerat. Din cauza violentelor, multi tineri au ajuns in anii trecuti la spital cu rani grave.

"La lovituri trebuie sa tii dintii stransi, daca tii gura cascata ti-ai muscat limba", spune un tanar care si-a pregatit deja costumul traditional pentru ziua bataii.

In fiecare an, pe 31 decembrie, tinerii din Ruginoasa se impart in doua cete si isi disputa suprematia. Cei care ies invingatori au dreptul sa organizeze toate balurile de peste an si sa curteze fetele. Insa sub acest pretext, au ajuns chiar sa isi rezolve disputele din timpul anului.

Pentru a preintampina violentele, jandarmii le-au cerut localnicilor sa renunte la acest obicei.

Nici primarul comunei Ruginoasa nu sustine traditia: "Asta nu este o traditie. Traditie inseamna masca, biciul si tranta, nu parul! Parul s-a introdus din '67", a declarat Ionel Moraru.

"Trebuie sa respectam si traditia, insa aceasta traditie trebuie respectata concomitent cu respectarea legii", a afirmat si purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, Marius Taranu.

"E traditie, nu va disparea niciodata. Cu timpul, daca la copii nu le va mai placea, daca nu mai poarta obiceiul, atunci o sa se desfiinteze, dar noi nu desfiintam maciucile, cutitele si altele", spune un satean din Ruginoasa. "Daca noi am pus la cale cu biciul, cu biciul o sa fie! Sa-i lasam un pic sa se tranteasca', afirma un alt localnic.

Peste 150 de politisti si jandarmi vor merge in ultima zi din an pentru a asigura ordinea la Ruginoasa.