Circa 200 de militari in rezerva protesteaza luni in Piata Victoriei, reclamand anularea unei ordonante de urgenta care modifica modul de calcul al pensiilor militare. Protestul este organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de colonelul (r) Mircea Dogaru, cel care s-a remarcat prin initierea unui protocol in 2012 pentru desfiintarea DNA, a Curtii Constitutionale si a ANI.

Col. (r) Mircea DogaruFoto: Agerpres

Mircea Dogaru a fost un permanent adversar al institutiilor statului de drept. De altfel, el apare pe o lista a prietenilor din Romania a ideologului rus Aleksandr Dughin, o lista niciodata dezavuata de cei in cauza.

Militarii disponibilizati reclama ca aplicarea ordonantei ar putea conduce la o reducere a pensiilor de circa 15%, desi guvernul neaga acest lucru, potrivit Digi24.

Brigada Rutiera a Capitalei, citat de Agerpres, anunta ca, intre orele 11,00 si 17,00, are loc o manifestatie publica in Piata Victoriei, in zona dintre Sos. Kiseleff si Bd. Aviatorilor, insa traficul rutier si pietonal nu va fi restrictionat.

Soferilor li se recomanda sa circule cu atentie atunci cand trec pe langa grupurile de participanti, sa respecte semnalele politistilor rutieri si semnificatia indicatoarelor montate temporar in zona iar pietonilor sa circule numai pe trotuare, sa traverseze strada prin locurile special amenajate si semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, dupa ce se asigura.

Ordonanta modifica baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat. In aceasta baza de calcul nu vor fi incluse diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice etc.

Ministrul apararii, Mihnea Motoc, sustinea, la inceputul lui decembrie, ca pensiile speciale ale militarilor vor fi mai mari anul viitor fata de cat sunt in prezent. "Nu scad, ci cresc pensiile militare", a spus Motoc. Aceasta in conditiile in care Legea 223/2015 nu este inca functionala, urmand sa fie aplicata abia din ianuarie 2016. Prin modificarile adoptate miercuri, au fost clarificate anumite aspecte legate de baza de calcul.

"In momentul in care preluat portofoliul, nu se proceda, nu se intampla nimic in directia emiterii normelor de aplicare a Legii 223. Explicatia pentru aceasta a fost ca exista anumite contradictii intre prevederile legii adoptate si dificultati de transpunere a acesteia in norme de aplicare si riscul ca de la 1 ianuarie 2016 legea sa nu poata fi aplicata. Am reusit aceste echilibre intr-o formula care este justa, aplicabila si este rationala", a spus Motoc.

"Pensiile se calculeaza si se actualizeaza la un procent de 85% din baza de calcul la care se adauga sporuri in functie de meritele si de gradatiile celor care sunt in sector. Nu pot fi mai mari de 85%. La acestea se adauga gradatiile sau procente suplimentare in functie de ordinele militare pe care le au personale respective", a explicat la randul sau purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor, militari, politisti, functionari publici cu statut special la data trecerii in rezerva.

Pe de alta parte, proiectul de Ordonanta prevede cresterea valorii punctului de pensie cu 5% la 871,7 lei in sistemul unitar de pensii publice.