Guvernantii Cataloniei vor continua pe calea spre independenta, a declarat joi liderul de facto al regiunii, la o zi dupa ce Curtea Constitutionala a anulat o rezolutie a legislativului catalan pentru separarea de Spania in cel mult 18 luni, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea decisese dupa un apel facut de premierul guvernului spaniol Maiano Rajoy, care declarase ca independenta Cataloniei este un nonsens si nu va avea loc niciodata.

Presedintele in exercitiu al Cataloniei, Artur Mas, spune insa ca guvernul bogatei regiuni din nord-estul Spaniei se va tine de planul sau.

“Din punct devedere legal, este clar ca rezolutia parlamentului catalan este anulata”, a declarat el intr-un interviu la radio.

“Dar politic nu este, deoarece vointa parlamentului nu poate fi anulata, iar vointa parlamentului reflecta vointa si ideile unei parti semnificative a populatiei Cataloniei”, a argumentat Mas.

Legislativul regiunii a votat in noiembrie o rezolutie pentru stabilirea unui plan de instituire a unei republici in cel mult 18 luni in regiunea de nord-est a Spaniei, una inalt industrializata si cu populatie mare, ce genereaza circa o cincime din economia tarii.

Procedura este blocata de pe 11 noiembrie pentru ca se astepta o decizie finala a Curtii Constitutionale.

Liderii catalani alesi in septembrie au promis in mod specific ca vor ignora hotararile Curtii.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat pe 11 noiembrie ca guvernul sau a depus un apel la Curtea Constitutionalapentru a invalida decizia parlamentului Cataloniei de a continua procesul de declarare a independente.

Parlamentul regiunii Catalonia votase pe 9 noiembrie (cu o majoritate de 72 de voturi din 135) pentru demararea procesului de secesiune.

Presedintele separatist al regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) Artur Mas a fost citat sub suspiciune de "nesupunere civila", dupa ce a organizat in 2014 o consultare simbolica pe subiectul independentei regionale, interzisa de catre tribunalul constitutional.

Curtea Suprema din Catalonia l-a pus sub acuzare pe Mas, principalele acuzatii fiind nesupunere civila, abuz de autoritate si uzurparea autoritatii.

Citatia s-a facut la doua zile dupa alegerile parlamentare regionale din Catalonia, in cadrul carora tabara separatista a obtinut majoritatea absoluta a locurilor din Parlament.