Presedintele separatist al regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) Artur Mas a fost citat sub suspiciune de "nesupunere civila", dupa ce a organizat in 2014 o consultare simbolica pe subiectul independentei regionale, interzisa de catre tribunalul constitutional, au declarat surse judiciare pentru AFP. Curtea Suprema din Catalonia l-a pus sub acuzare pe Mas, principalele acuzatii fiind nesupunere civila, abuz de autoritate si uzurparea autoritatii.

Regele Juan Carlos si Artur Mas (ianuarie 2013)Foto: Agerpres

Citatia s-a facut la doua zile dupa alegerile parlamentare regionale din Catalonia, in cadrul carora tabara separatista a obtinut majoritatea absoluta a locurilor din Parlament.

Aproaximativ 2,3 milioane de persoane au participat la referendumul simbolic din data de 9 noiembrie 2014 iar 1,9 milioane au votat pentru independenta.

Presedintele catalan este citat pentru data de 15 octombrie.

Alianta separatista condusa de Artur Mas a obtinut majoritatea celor 135 de mandate ale Parlamentului catalan, in urma unui scrutin catalogat de Mas drept un "referendum" pe tema despartirii Cataloniei de Spania.

Mas a format aceasta alianta separatista inainte de alegeri, anuntand ca o victorie a coalitiei va insemna independenta celor 7,6 milioane de catalani in urmatoarele 18 luni.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat insa ca Guvernul nu va permite, in niciun caz, secesiunea Cataloniei. "Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei", a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeana (UE) au avertizat de asemenea ca o Catalonie independenta nu ar face parte nici din Uniune si nici din zona euro.