Fostul presedinte Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala in Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Informatia a fost facuta publica de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in cadrul unei conferinte de presa.

Kovesi a precizat ca in ultimii 17 ani, "Ion Iliescu nu a fost deloc citat si nu i s-a luat nicio declaratie".

Procurorul general a anuntat ca a fost deja sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, care "trebuie sa ia o decizie in privinta erorilor activitatii procedurale in acest dosar". Kovesi a solicitat, de asemenea, un control de fond la toate structurile Parchetelor militare din tara.

Laura Codruta Kovesi a anuntat ca audierile in acest caz vor continua, printre cei chemati sa dea declaratii fiind si Ion Iliescu.

Ancheta referitoare la Ion Iliescu este parte separata din dosarul privind mineriada din 1990 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane in Piata Universitatii.

Procurorul general s-a referit la "rezolutia adoptata in cazul plangerii formulate de avocatul invinuitului Iliescu Ion impotriva procesului-verbal de incepere a urmaririi penale sub aspectul comiterii infractiunii de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav, invinuire ce i-a fost adusa in dosarul privind evenimentele din 13 iunie 1990”.

Avocatul lui Ion Iliescu, Ioan Neagu a facut plingere impotriva solutiei de urmarire penala data de generalul Dan Voinea, imediat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu pot ancheta civili. Potrivit aparatorului fostului presedinte, procesul-verbal prin care s-a inceput urmarirea penala nu respecta conditiile legale de fond si de forma.