Lazar Comanescu, a semnat miercuri, la Cartierul General al NATO, impreuna cu generalul Philip Breedlove, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, si cu generalul Denis Mercier, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare, Acordul suplimentar la Protocolul de la Paris din 1952 privind statutul comandamentelor militare internationale.

Semnarea Acordului suplimentar la Protocolul de la Paris din 1952 de catre ministrul Lazar Comanescu, generalul Philip Breedlove si generalul Denis MercierFoto: MAE

Acordul suplimentar va facilita operarea celor doua structuri de comanda si control NATO, infiintate pe teritoriul Romaniei, respectiv Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est - care a fost activat la 1 decembrie 2015 - si Unitatea NATO de Integrare a Fortelor - activata la 1 septembrie 2015, se arata intr-un comunicat MAE.

Lazar Comanescu a subliniat ca "incheierea acordului suplimentar reflecta angajamentele asumate de Romania la nivel Aliat in ceea ce priveste consolidarea apararii colective pe flancul estic, in mod specific asigurarea prezentei NATO pe teritoriul tarii noastre. Prin Acordul suplimentar se asigura cadrul juridic necesar functionarii structurilor NATO in Romania."

Comandamentul NATO de la Bucuresti, primul din Romania, si alte cinci comandamente de tip NFIU - unitate de integrare a fortelor - au fost inaugurate simultan in toate cele sase state de pe granita de est a Uniunii Europene pe data de 3 septembrie.

Parlamentul a aprobat, pe 23 iunie, cu unanimitate de voturi, o solicitare a presedintelui Klaus Iohannis privind infiintarea Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), si a Comandamentului Multinational de Divizie, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti.

Lazar Comanescu a avut o intalnire cu John Kerry, care a acceptat invitatia de a vizita Romania

De asemenea, potrivit MAE, Lazar Comanescu, a avut la miercuri, in marja reuniunii ministrilor NATO de externe, o intrevedere cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.

Cu acest prilej, seful diplomatiei romane a reiterat ca relatia cu SUA ramane un pilon al politicii externe si de securitate a Romaniei. A subliniat nivelul excelent al cooperarii romano-americane in domeniul politico-militar, evidentiind interesul pentru consolidarea prezentei SUA in Romania, se afirma intr-un comunicat al ministerului de externe.

La randul sau, secretarul de stat a remarcat calitatea de Aliat responsabil si de incredere al Romaniei, evocand contributiile, alaturi de SUA, in lupta impotriva terorismului. Totodata, a evidentiat rolul Romaniei in regiune, ca factor de stabilitate, inclusiv din prisma dezvoltarii economice, sustine sursa citata.

Evocand rezultatele reuniunii Task Force-ului pentru implementarea Declaratiei Comune cu privire la Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, desfasurata recent la Bucuresti, cei doi oficiali au accentuat importanta dezvoltarii dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic romano-american.

S-a convenit intensificarea colaborarii si dialogului bilateral, secretarul de stat al SUA acceptand invitatia omologului roman de a efectua o vizita in Romania in cursul anului viitor, mai transmite MAE.