Presedintele Klaus Iohannis, a sustinut joi la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar Informal, o declaratie de presa, in care a spus ca trebuie intervenit in Siria si in zonele de criza si ca trebuie ajutate tarile din jurul celor in razboi pentru ca "orice sprijin dat acestor tari, da un rezultat mult mai consistent si mult mai rapid decat un sprijin acordat refugiatilor care au ajuns deja pana in Europa".

Declaratia sefului statului:

'Buna seara! Astazi am avut o sedinta foarte buna la Consiliul European. A fost, daca ne gandim la tema migratiei, probabil cea mai buna intalnire de pana acum, o intalnire in care s-au discutat problemele de fond, o abordare foarte constructiva si dintre chestiunile care au fost discutate as mentiona doar cateva.

In alocutiunea pe care am avut-o am incercat sa enumar un pic tematicile care ne-au preocupat pe toti si in acest sens v-as relata un pic care a fost abordarea mea. In primul rand, este evident ca, daca vrem sa gestionam eficient fenomenul migratiei, trebuie sa mergem la cauza acestui fenomen, adica in zonele de criza, de exemplu, dar nu singura, zona Siria si trebuie sa incercam sa intervenim acolo pentru a termina conflictul si pentru a reinstaura pacea in zona. Acest lucru este destul de dificil si Uniunea Europeana singura, cu certitudine, nu poate sa faca acest lucru, dar poate contribui la acest lucru.

O a doua tema pe care am reiterat-o este importanta care trebuie acordata zonelor sigure din jurul zonei de criza, de exemplu, tarilor precum: Iordania, Libanul sau Turcia, unde se gasesc un numar foarte important de refugiati. Orice sprijin dat acestor tari, da un rezultat mult mai consistent si mult mai rapid decat un sprijin acordat refugiatilor care au ajuns deja pana in Europa. In acest context, a fost reluata rugamintea din partea Inaltului Reprezentant si din partea Presedintiei Consiliului de a veni cu un ajutor substantial pentru programul alimentar mondial care se ocupa foarte mult de refugiatii care se afla in aceste tabere care inconjoara zonele de conflict - si aici pot sa va spun ca Romania a decis sa aloce 300 de mii de euro pentru urmatorii trei ani. Aceasta suma reprezinta un multiplu al sumei care a fost pana acum alocata de Romania pentru acest scop.

In fine, este clar ca trebuie intarita frontiera externa a Uniunii Europene. Am reluat acest lucru si am subliniat ca in afara de aceasta chestiune, unde probabil va fi nevoie si de actiuni coordonate ale Uniunii, nu numai ale statelor membre, este nevoie sa combatem acele retele care se ocupa cu migrantii, cu refugiatii, care vor sa treaca dintr-o tara in alta, deci practic cu traficantii de refugiati. In fine, am ajuns la tema asa-numitor 'hot spots' care sunt gandite centre unde refugiatii vor fi inregistrati, vor putea sa stea un timp, nu foarte lung, pana se termina procedurile de inregistrare si atunci sa fie trimisi ori inapoi, daca nu indeplinesc conditiile pentru refugiati, respectiv sa fie trimisi mai departe intr-o tara tinta. Aici mi-am permis sa fac propunerea sa judecam impreuna, daca nu ar fi eficient ca aceste 'hot spots', deci aceste centre sa devina centre europene, fiindca problema nu este una nationala a tarii unde ajung refugiatii, ci este evident o problema europeana. Aceasta propunere pe care am facut-o a fost foarte bine primita si reluata de mai multi participanti la aceasta reuniune. In fine, s-a discutat despre un concept integrat, am solicitat un concept integrat, pentru a putea aborda intregul mecanism de la sursa pana la tara unde ajunge in final refugiatul care are acest drept.

Declaratia la care se lucreaza astazi sau concluziile sunt in curs de finalizare si pe buna dreptate unii dintre participanti au cerut ca anumite chestiuni care sunt mentionate acolo, de exemplu operationalizarea acestor 'hot spots', deci a centrelor de primire, sa fie mai bine clarificata, in speta sa ne intelegem cand anume vor incepe acestea sa devina operationale, sa functioneze din plin.

Asta legat de intalnirea din aceasta seara. Unii dintre colegi, majoritatea, au ramas in continuare in sala fiindca s-a mai lucrat un pic pe text, dar intalnirea este pe finalizare. Eu m-am scuzat, fiindca avem inca un drum foarte lung de facut pana maine dimineata, cand trebuie sa fim in New York si avem deja intalniri acolo. Exista inca doua teme pe care le-as aborda foarte pe scurt, care nu tin de agenda intalnirii Consiliului din aceasta seara. Este o tema falsa care a aparut in Romania, probabil din nestiinta, nu cred ca pot sa merg asa de departe sa spun ca tema a fost exploatata politic de politicieni foarte cunoscuti, fiindca nu am astfel de date. Una peste alta, decizia Consiliului JAI de ieri nu a fost luata in discutie astazi. Nici nu s-ar fi putut. Consiliul European nu ar fi putut sa revoce sau sa anuleze sau sa schimbe decizia JAI de ieri. Va amintiti decizia JAI, adica Consiliul Justitie si Afaceri Interne, a hotarat prin vot un anumit mecanism de repartizare a refugiatilor. Stiu ca unii au vehiculat ideea ca la Consiliu se poate rearanja, se poate relua. Este o informatie fundamental gresita si pe aceia ii rog sa citeasca un pic regulamentele Uniunii.

Ultima chestiune: astazi au fost lansate 40 de proceduri de infringement impotriva a 19 tari, proceduri lansate de Comisia Europeana. Doua din aceste proceduri de infringement sunt indreptate impotriva Romaniei. Impreuna cu echipa mea am verificat, sunt doua proceduri relativ simple care privesc chestiuni de acordare a azilului si am primit toate asigurarile ca Guvernul lucreaza pe aceste spete si nu va fi absolut nicio problema, este vorba de transpunerea lor in legislatia nationala. Nu cred ca avem aici motive de ingrijorare. Va multumesc!'