​Gabriel Oprea ocupa functia de ministru "plin" al Afacerilor Interne din martie 2014, insa intr-un an si opt luni de mandat nu a mai participat niciodata la o reuniune a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) pana acum. Astfel, luni, 14 septembrie, Oprea va participa pentru prima data la o reuniune JAI in calitate de ministru, cand forul european este asteptat sa ia o decizie privind propunerea Comisiei Europene de a institui cote obligatorii de preluare a refugiatilor de catre statele membre UE, Romaniei repartizandu-i-se, pana acum, 6.351 de persoane.

Gabriel OpreaFoto: Guvern

Din martie 2014 si pana acum Consiliul Uniunii Europene in format JAI s-a reunit de 8 ori, dar niciodata Oprea nu s-a dus la reuniune. In 7 randuri l-a trimis pe secretarul de stat pentru afaceri europene din MAI, Bogdan Tohaneanu. In 20 aprilie 2015, cand a fost convocati atat ministrii de interne, cat si cei de externe, delegatia romaneasca a fost reprezentata de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secondat de ambasadorul Mihnea Motoc, pe atunci seful Reprezentantei Permanente a Romaniei la Institutiile Europene.

Oprea mai fusese ministru interimar la Interne in Guvernul Ponta II, din 23 ianuarie 2014, dupa demisia lui Radu Stroe, pana in 5 martie 2014, cand a preluat ca "titular" functia de ministru de Interne, in Guvernul Ponta III. El a mai avut o scurta perioada la Interne, in Guvernul Boc 1, din partea PSD, in intervalul 22 decembrie 2008-12 ianuarie 2009.

Contactat, joi, de HotNews, secretarul de stat Bogdan Tohaneanu a apreciat ca "este un lucru pozitiv" faptul ca Oprea l-a delegat pana acum pe el sa mearga la Consiliul JAI, in loc sa mearga ministrul. "Este o chestiune publica, dar e un lucru pozitiv, pot sa zic", a spus Tohaneanu, pentru HotNews.ro.

La reuniunea de luni, 14 septembrie, Oprea va conduce delegatia MAI, din care va face parte si Tohaneanu. "Domnul ministru conduce delegatia. E un subiect foarte sensibil si o sa fie domnul ministru la Consiliu, luni", a mai spus secretarul de stat.

Intr-un CV oficial de pe vremea cand era debutat, in legislatura trecuta, Gabriel Oprea afirma ca poate sa poarte conversatii in engleza si franceza la nivel bun, in timp ce ascultare si citire are un nivel foarte bun.