Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a aratat intr-un raspuns la o solicitare Hotnews ca fermierii pot utiliza apa din stratul freatic pentru irigarea terenurilor agricole cu conditia de a obtine in faza de proiect si de punere in functiune avizul respectiv autorizatia de gospodarire. Ministrul Agriculturii Daniel Constatin a afirmat, saptamana trecuta, ca este interzisa utilizarea apei din panza freatica pentru irigarea terenurilor.

Daniel ConstantinFoto: Agerpres
  • Vezi in articol in ce conditii poti folosi apa din stratul freatic pentru irigarea culturilor

"Utilizarea resursei de apa pentru irigarea terenurilor agricole din stratul freactic se realizeaza in conditiile respectarii Legii Apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare. [...] Agricultorul/fermierul/persoana interesata are obligatia de a solicita si de a obtine, in faza de proiectare, avizul de gospodarire a apelor si in faza de punere in functiune, autorizatia de gospodarire a apelor conform Ordinului nr. 662/2006 privind aprobarea Procedurii si a competentelor de emitere a avizelor si autorizatiilo de gospodarire a apelor", se arata in raspunsul ANAR la solicitarea Hotnews.

Saptamana trecuta, aflat la sedinta Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a afirmat ca este interzisa utilizarea apei din panza freatica pentru irigarea terenurilor.

"Din costul pentru irigatii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problema. De aceea am intervenit in 2011 pentru a reduce pretul la energie si de aceea vrem sa schimbam pompele acelea, pentru ca pretul energiei sa fie cat mai mic. Avem costuri foarte mari, pentru ca avem infrastructura din anii '70. Noi pompam in amonte, dar in momentul de fata studiem posibilitatea ca din barajele pe care le avem sa folosim apa si pentru sistemele de irigatii si sa putem iriga gravitational. La un moment dat va trebui sa discutam cu Ministerul Mediului pentru a putea folosi apa din panza freatica. Astazi este interzis. E o chestiune pe care trebuie sa o privim in viitor.", a spus Constantin, in cadrul Comisiei pentru Agricultura, intr-un dialog purtat cu presedintele Legii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR) Laurentiu Baciu, potrivit Mediafax.

Pe langa cele doua aprobari, fermierii care doresc sa utilizeze resursele de apa din panza freatica trebuie sa obtina un abonament de exploatare incheiat intre agricultor si Administratia Nationala "Apele Romane", potrivit ANAR.

"Cuantumul contributiilor specifice de gospodarire a resurselor de apa sunt aprobate prin H.G 1202/2010 iar cuantumul tarifelor pentru emiterea actelor de reglementare in domeniul gospodaririi apelor prin H.G. 328/2010", a precizat ANAR.

Afirmatia lui Constantin a fost facuta in contextul in care Laurentiu Baciu, presedinetele LAPAR, a declarat, in cadrul sedintei de la Comisia pentru Agricultura, ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa din canalele de irigatii, care, neutilizata, ar ajunge in mare.

"Nu inteleg de ce platim apa folosita la irigatii, ca daca nu o iau eu se duce in mare, pe cand eu aduc plus valoare, ajut economia. Daca nu iau apa din Siret, ea se duce in Dunare si de acolo in mare, deci la revedere", a spus Baciu, potrivit Mediafax.

Reprezentantii fermierilor si ministrul Daniel Constantin s-au intalnit saptamana trecuta pentru a discuta despre situatia creata in agricultura din cauza secetei si pentru a identificarea unor solutii urgente, informeaza Mediafax.

In 2015, sistemul de irigatii al statului roman pus la dispozitia fermierilor acopera o suprafata de aproximativ 1,42 de milioane de hectare, din care echipamentele amenanjate pe cca. 700 de mii de ha nu necesita reparatii majore si pot fi, practic, contractate de fermieri, potrivit unui raspuns pentru HotNews.ro al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF).

Fermierii au contractat doar 44% din suprafata totala amenanjata cu lucrari de irigatii care nu necesita reparatii majore pusa la dispozitie acestora.