​Peste 9.000 de profesori participa la examenul de definitivare in invatamant, care a inceput la ora 10:00 si dureaza 4 ore. Candidatii au de rezolvat subiecte de specialitate, din metodica predarii, pedagogie si elemente de psihologia educatiei. Pentru a promova definitivatul, profesorii trebuie sa obtina minimum nota 8 la examen. Candidatii au dreptul sa sustina acest examen de 3 ori, intr-un interval de maxim 5 ani. Cei care pica definitivatul nu pot fi angajati in invatamant pe perioada nedeterminata.

Examen de definitivatFoto: Agerpres

Examenul de definitivat 2015 se desfasoara in 42 de centre, cate unul in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, a anuntat Ministerul Educatiei. Subiectele de la examenul de astazi, 9 iulie 2015, precum si baremele de corectare vor fi facute publice, pentru fiecare disciplina in parte, la ora 15.00, pe pagina: http://subiecte2015.edu.ro/2015/definitivare/Subiecte_si_bareme/.

Potrivit calendarului de definitivare 2015, primele rezultate de la examen vor fi afisate pe 14 iulie. In aceeasi zi, precum si a doua zi, candidatii nemultumiti pot sa depuna contestatii, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 18 iulie.

Calendarul examenului de Definitivat 2015

  • pana la 5 iunie 2015: Efectuarea inspectiilor la clasa
  • 8 - 30 iunie 2015: Completarea dosarelor si validarea datelor de inscriere existente in aplicatia electronica
  • 9 iulie 2015: Sustinerea probei scrise - Examenul de Definitivat
  • 14 iulie 2015: Afisarea rezultatelor
  • 14 - 15 iulie 2015: Inregistrarea contestatiilor si transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestatii
  • 16 - 17 iulie 2015: Solutionarea contestatiilor
  • 18 iulie 2015: Afisarea rezultatelor finale
  • 20 - 31 iulie 2015: Transmiterea la Ministerul Educatiei Nationale a tabelelor nominale cu candidatii admisi si validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educatiei nationale
  • pana la 1 septembrie 2015: Eliberarea de catre inspectoratele scolare a certificatelor de acordare a definitivarii in invatamant

Promovarea examenului de Definitivat ii acorda profesorului dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. Cei care pica acest examen si nu il repeta in intervalul de maximum 5 ani sau nu iau nota de trecere la nici una dintre cele 3 sesiuni la care se pot prezenta - pot fi angajati in invatamant doar pe perioada determinata, ca profesori debutanti. Fata de examenul de Definitivat, Titularizarea inseamna angajarea profesorului intr-o scoala pe perioada nedeterminata. In cazul in care un profesor a sustinut intai titularizarea si apoi a dat definitivatul, pe care l-a picat, atunci isi pierde calitatea de titular, pentru ca i se desface contractul de munca incheiat pe perioada nedeterminata.

Profesorilor care promoveaza examenul de definitivat li se acorda drepturile salariale incepand cu data de 1 septembrie a anului scolar urmator celui in care s-a desfasurat examenul.

Dupa definitivat, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.Sursa si detalii

Cum se desfasoara Definitivatul 2015

Examenul a inceput la 10:00, iar candidatii au la dispozitie 4 ore pentru a rezolva subiectele. La fel ca in cazul examenelor de Bacalaureat sau Evaluare Nationala, candidatii si asistentii supraveghetori NU au voie sa intre in sala de examen cu genti, posete, ziare, reviste, carti, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanta.

Candidatii sunt supravegheati de cate 2 - 3 asistenti, pe fiecare sala de examen in parte. De la ora 10:00, cand subiectele sunt desfacute, niciun candidat nu mai poate parasi sala decat daca preda lucrarea si semneaza de predare. In cazuri exceptionale, daca un candidat solicita parasirea temporara a salii, el este insotit de unul dintre asistentii supraveghetori pana la inapoierea in sala de examen, fara a beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvarii subiectelor. Candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine examenul in aceasta sesiune.

Printre regulile prezente si la celelalte tipuri de examen se numara si cea referitoare la instrumentele cu care profesorii isi pot scrie lucrarea: astfel, candidatii trebuie sa foloseasca cerneala sau pix de culoare albastra pentru rezolvarea subiectelor, iar pentru desene trebuie sa utilizeze creion negru. La examenul pentru latina sau greaca veche, candidatii pot intra cu dictionare, iar la examenul pentru disciplinele economice au voie cu planuri de conturi, prevede metodologia.

Cei care incearca sa fraudeze proba sunt eliminati din examen si isi pierd dreptul de inscriere la examen in sesiunea imediat urmatoare.

Spre deosebire de alte examene, la Definitivat candidatul se poate retrage din proprie initiativa din examen si poate solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii. In acest caz, el preda lucrarea si foaia cu subiecte si paraseste sala dupa cel putin o ora, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. Consecinta este ca lucrarea scrisa nu este evaluata, iar in statistici candidatul se considera retras, cu dreptul de a se inscrie in sesiunea imediat urmatoare.

Sursa si detalii

Informatii de background

Rata de promovare a examenului de Definitivat 2014 a fost de 63,35%. 57 de candidati au obtinut nota 10, iar 40 au fost eliminati din examen pentru frauda sau tentative de frauda. Detalii aici cu privire la rezultatele definitivatului 2014.

Rata de promovare a examenului de Definitivat 2013 a fost de 51,26%. 32 de profesori au obtinut note de 10. Detalii aici cu privire la rezultatele definitivatului 2013

Rata de promovare a examenului de Definitivat 2012 a fost de 62,23%. 25 de candidati au obtinut nota 10, iar 17 au fost dati afara pentru ca au incercat sa copieze. (Sursa) Detalii aici despre rezultatele examenului de definitivat 2012

Citeste si: