Rezultate finale Definitivat 2013 Procentul de promovare dupa solutionarea contestatiilor este de 51,26%

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 iulie 2013, 11:52 Actualitate | Esenţial


Procentul final de promovare la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2013, la nivel de tara, dupa solutionarea contestatiilor, este de 51,26%, respectiv 3.409 candidati, dintre cei 6.651 care au finalizat proba scrisa. Comparativ cu rezultatele partiale, din data de 23 iulie, se constata o crestere de 3,43%, anunta sambata Ministerul Educatiei Nationale.
Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%. Scaderea cu aproape 11 puncte procentuale a numarului de cadre didactice care au promovat aceasta proba vine in contextul in care, anul acesta, nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant este 8, si nu 7, si au avut dreptul sa participe la proba si debutantii cu un an vechime la catedra (fata de vechimea minima necesara la catedra de 2 ani, cum era pana acum).
 • Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Gorj: 82,35%
 • Cel mai scazut procent de promovare s-a inregistrat in judetul Calarasi: 33,33%

Dintre candidatii care au reusit sa promoveze examenul, 32 au obtinut note de 10 (fata de 25 de note de 10 obtinute anul trecut), iar alti 174 de candidati au luat note intre 9,50 si 9,99. 

Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare au dobandit dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.

Candidatii inscrisi la examenul de definitivare au avut de sustinut doua probe. Prima, care s-a desfasurat in perioada ianuarie - iunie, a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa si a avut caracter eliminatoriu. In urma acesteia, din totalul celor 8.567 de candidati inscrisi, au reusit sa se califice pentru a doua proba, scrisa, din data de 18 iulie, 7.889 de candidati. S-au prezentat la examenul scris 7.400 si au finalizat proba 6.651 de candidati. Vezi aici listele cu notele de la inspectii

Pentru sesiunea din acest an, Ministerul Educatiei a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa fie 8 si nu 7. O alta noutate adoptata de minister a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen si debutantilor cu un an vechime la catedra.

***

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete).

Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.

Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.

Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.

Descarca Metodologia pentru organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin OMECTS 6193/13.11.2012Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8918 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Despre media și cantități (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 12:58)

  Wasile [utilizator]

  Am auzit tot soiul de aberații în media despre acest examen, cu înfierare proletară de genul "Cum să ia copii noștri bacu' când profi habar nu au?"
  Nu sunt profesor, dar cunosc situația prea bine. Nota de trecere este 8, nu 5 ca la bac. Iar examenul NU se dă din materia pe care o predai, ci din metodică și pedagogie - niște materii care nu doresc nici dușmanilor să le încerce a le învăța, cu mii și mii de clasificări și categorisiri.
  Promovarea definitivatului nu îți dă mare brânză, ci doar dreptul de a nu susține din doi în doi ani examenul de titularizare - acel drept la continuitate din articol.
  Mai ușor cu pianul pe scări, d-nilor jurnaliști (articolul de față este exclus, nimic senzaționalist în dânsul) - nu mai învinovățiți profesorii de prostia progeniturilor. Mai bine întrebați guvernul de ce bagă câte 29 de copii într-o clasă, când media europeană este de 17? Cantitate, nu calitate!
 • -3 (3 voturi)    
  Mda, mr.Wasile (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 15:21)

  fdaniel [utilizator]

  Noi eram 35 in clasa, au intrat TOTI cu examen la facultate si "profii" (cu doi de I) chiar aveau habar.
  Adevarul este ca incepem sa culegem ce am semanat si prostia naste o prostie si mai mare. Acum avem profesori prosti care vor da absolventi si mai prosti din care se vor forma profesori mult mai prosti, etc...
  • +1 (1 vot)    
   IN SFARSIT TE-AI PRINS SI TU! (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 16:05)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Si daca esti cu adevarat patriot si nu doar un "costatator", atunci, daca ai o licenta, participa si tu la examenul de definitivat, eventual fa un masterat didactic, si fa "apostolat", aducandu-ti astfel contributia la imbunatatirea invatamantului si la propasirea patriei! Spune sincer: ti-ai indruma fiica sau fiul spre o cariera didactica?! Astept raspunsul tau!
  • -1 (3 voturi)    
   E autocritica, nu? (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 17:33)

   La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Generatatia aia cu 35 in clasa si toti intrati la fac sunt profesorii de azi. Generatia aia cu 35 in clasa si toti intrati la fac au facut din Ro cea mai saraca tara din EU si printre cele mai sarace din lume. Generatia aia cu 35 in clasa si toti intrati la fac au condus pana acum tara politic si economic. Generatia aia cu 35 in clasa si toti intrati la fac cand au plecat in stainatate au lucrat la capsuni, menaj, ingrijire batrani si copii, soferi, etc. cu cateva exceptii binenteles. Dupa toate aceste experiente ce-ar fi oare sa incercam si noi clase de 15-20 copii din care sa intre la fac vreo 3-4? Oare s-ar putea sa fie mai rau ca acuma? PS. banuiesc ca esti bas sau imediat langa el. Numai voi puteti sa jigniti o categorie profesionala intreaga in timp ce va credeti mari smecheri. Bine ca profi vostri de la secu erau geniali.
   • 0 (0 voturi)    
    Poa' sa fie clasa ... (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 21:17)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

    ... si de trei elevi, daca profii-s slabi si lipsiti de autoritate, daca nu stiu sa insire respect, sau daca elevii sunt demotivati si n-au invatat de-acasa sa acorde respectul cuvenit invatamantului, tot slabi vor fi elevii.

    Orice generatie are uscaturile ei. Io nu i-as acuza pe cei ce-au facut scoala inainte de '89 de cum au votat masiv cocalarii, pitipoancele si pensionarii, mai ales cei de la tara, din armata si din alte categorii ... oropsite. Cu atat mai mult cu cat unu la mana fara generatia aia nu iti permiteai tu acuma sa vorbesti cum iti vine la gura (cel mai probabil n-ai fi avut oricum acces la Internet si hotnews n-ar fi existat), si doi la mana am avut de nenumarate ori ocazia pana acuma sa constat cam ce produce sistemul educational occidental.

    Spre exemplificare, daca terminai o clasa de matematica-fizica la un liceu bun inainte de '89 (clasa care avea in mod tipic 36 de elevi), deja stiai o buna parte din ceea ce in occident ai fi invatat la o facultate de inginerie in primii ani, iar la nivelul populatiei inca era cunoscuta si apreciata vechea zicala cum ca daca ai carte, ai parte. In momentul de fata e atat de greu sa gasesti un liceu bun in RO, chiar si in orasele mari, incat parintii cu oarecare stare si cu respect fata de invatamant (cei din generatiile cu 35 de copii in clasa) isi trimit copiii la scoala in strainatate.

    Sa justifici slaba calitate a invatamantului din RO prin numarul mare de elevi din clasa inseamna sa te ascunzi dupa scuze. Sa negi saba calitate a corpului profesoral inseamna sa negi realitatea. Nu zic, dupa parerea mea raspunderea pentru situatia asta nu poate fi atribuita dascalilor, sau cel putin nu in totalitate, dar aia nu inseamna s-o negam, nici s-o explicam printr-o argumentatie fantezista.

    Cat despre jignire, nu stiu, cel putin pe vremea cand am facut eu scoala sa enunti faptele asa cum sunt nu era considerata jignire. Da' bag de seama ca mai nou asa se invata la scoala ca realitatea nu conteaza ...
 • +1 (3 voturi)    
  Examenul e o prostie (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 17:40)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  O prostie mostenita de la comunisti care se bazeaza pe invatatul mot a mot si care nu are nici o legatura cu realitatea si cu practica din clasa. De ce se mai fac inspectiile la clasa daca nota obtinuta nu are nici o importanta in notarea finala? Adica practica sau partea de meserie adevarata nu are nici o importanta daca nu inveti pe dinafara o groaza de aberatii teoretice fara nici o legatura cu realitatea.
  • -1 (1 vot)    
   Matale ... (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 21:21)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   ... n-ai prea fost pe la scoala, corect? Uita-te la ce invatamant de calitate avem, cu din astia care nu cunosc teoria. Pe urma ma gandeste-te, poate exista o legatura.

   Din experienta mea (profesionala), doar cei care habar n-au de-o meserie nu apreciaza pregatirea teoretica care face diferenta dintre un bun profesionist si-unul slab.

   Cum zicea un dascal din facultate: exista muzicieni si muzicanti. Distinctia asta exista in fiecare meserie, si in momentul in care muzicienii dispar, muzicantii incep sa se creada muzicieni.
  • -1 (1 vot)    
   DOMNULE Eiffel, (Duminică, 28 iulie 2013, 0:59)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Spune drept cand ai terminat liceul(daca l-ai terminat) si cand ai intrat ultima oara intr-o scoala?! Chiar daca invatamantul din RO sufera(ca si celelalte domenii) de multe "boli" si "hibe", a fost depasita de mult faza "gramaticii lui Trasnea"! Sa nu-ti imaginezi ca o sa-ti "livrez" o imagine in roz si trumfalista a invatamantului din RO! Situatia este asa: - invatamantul sufera de o subfinantare cronica, anul acesta guvernul Ponta2 a acordat vreo 2,5% din PIB, departe de acel minim 6% prevazut de lege(nici Tericeanu, nici profesorul Boc, nici profesorul MRU nu au respectat legea)! Personalul didactic din RO este imbatranit si din urma nu prea vine nimeni! Cine crezi ca mai vrea sa faca "apostolat" cu 800 de lei pe luna?! Tinerii care urmeaza o facultate "didactica", intra in "campul muncii" cu un handicap major: sunt plini de cunostinte specifice, dar au vagi cunostinte de metodica predarii obiectului! In cei trei ani de licenta, studentii facultatilor didactice nu au nici o ora de metodica! Ca sa devina profesori, ei trebuie sa faca inca doi ani de "masterat didactic! Universitatile si facultatile(cu exceptiile de rigoare) nu au profesori specializati pe "metodica" si atunci aceste ore sunt "distribuite" profesorilor care au nevoie sa-si completeze norma didactica sau celor care doresc sa faca ore peste norma! Mjoritatea dintre ei nu au experienta practica pentru ca nu au predat nici o ora in invatamantul gimnazial sau liceal! Desii nu au experienta practica decat din postura de fosti elevi, acesti tineri universitari sunt obligati sa redacteze un curs de metodica pe care il realizeaza prin clasica metoda: "compilatio in integrum", in traducere "copy-paste"! Va dati seama ce ajunge si ce ramane in capul viitorilor "dascali"?! E ca in celebrul banc: "Cine stie sa faca, face! Cine nu stie sa faca ii invata pe altii! Iar cine nu stie sa faca si nici nu-i invata pe altii, conduce! Pare incredibil, nu-i asa?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by