Procentul final de promovare la examenul national de definitivare in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2013, la nivel de tara, dupa solutionarea contestatiilor, este de 51,26%, respectiv 3.409 candidati, dintre cei 6.651 care au finalizat proba scrisa. Comparativ cu rezultatele partiale, din data de 23 iulie, se constata o crestere de 3,43%, anunta sambata Ministerul Educatiei Nationale.

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%. Scaderea cu aproape 11 puncte procentuale a numarului de cadre didactice care au promovat aceasta proba vine in contextul in care, anul acesta, nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant este 8, si nu 7, si au avut dreptul sa participe la proba si debutantii cu un an vechime la catedra (fata de vechimea minima necesara la catedra de 2 ani, cum era pana acum).

  • Cel mai ridicat procent de promovare s-a inregistrat in judetul Gorj: 82,35%
  • Cel mai scazut procent de promovare s-a inregistrat in judetul Calarasi: 33,33%

Dintre candidatii care au reusit sa promoveze examenul, 32 au obtinut note de 10 (fata de 25 de note de 10 obtinute anul trecut), iar alti 174 de candidati au luat note intre 9,50 si 9,99.

Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare au dobandit dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.

Candidatii inscrisi la examenul de definitivare au avut de sustinut doua probe. Prima, care s-a desfasurat in perioada ianuarie - iunie, a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa si a avut caracter eliminatoriu. In urma acesteia, din totalul celor 8.567 de candidati inscrisi, au reusit sa se califice pentru a doua proba, scrisa, din data de 18 iulie, 7.889 de candidati. S-au prezentat la examenul scris 7.400 si au finalizat proba 6.651 de candidati.Vezi aici listele cu notele de la inspectii

Pentru sesiunea din acest an, Ministerul Educatiei a decis ca nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa fie 8 si nu 7. O alta noutate adoptata de minister a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen si debutantilor cu un an vechime la catedra.

***

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete).

Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.

Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.

Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.

Descarca Metodologia pentru organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin OMECTS 6193/13.11.2012