UPDATE Atacurile dure la Curtea Constitutionala, mentionate in raportul pe Justitie al Comisiei Europene. Critici dure la Avocatul Poporului Victor Ciorbea si la Guvern. Parlamentul- scut pentru alesii vizati de procurori

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:51 Actualitate | Esenţial


Judecatorii de la Curtea Constitutionala
Foto: AGERPRES
Raportul pe Justitiei al Comisiei Europene, realizat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) mentioneaza la capitolul dedicat "Independentei justitiei" faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au primit "critici dure" din partea unor "figuri publice" cu ocazia respingerii legilor privind retentia datelor. Avocatul Poporului este criticat in premiera in raportul MCV, pentru inactiunea lui Ciorbea in cazul ordonantelor de urgenta ale Guvernului Ponta, la randul sau criticat pentru multitudinea de ordonante. Parlamentul continua sa fie "buba" cea mai mare a Raportului MCV, din anul acesta, pentru ca se opune procedurilor penale impotriva unor parlamentari. DNA, ANI, Inalta Curte, CSM, dar si fostul presedinte Traian Basescu au primit "bile albe" de la Comisia Europeana.

Reamintim ca in 2014 CCR a respins doua proiecte legislative privind retentia datelor, iar deciziile CCR au fost atacate dur atat de George Maior (la acel moment seful SRI), dar si de politicieni precum Sebastian Ghita sau ziaristi si analisti.

Maior a lansat un nou atac asupra CCR in ianuarie 2015, dupa ce o a treia lege a fost declarata neconstitutionala de CCR. La scurt timp, George Maior si-a anuntat demisia din functia de director al SRI.

Parlamentul - cea mai criticata institutie pentru coruptie


Parlamentul Romaniei este tinta celor mai dure critici din partea Comisiei Europene, si in raportul MCV de anul acesta.

Blocarea unor anchete penale impotriva anumitor parlamentari, promovarea de legi care aduc atingere luptei anticoruptie, tergiversarea adoptarii unor acte normative care sa ajute justitia - acestea sunt principalele acuzatii la adresa Parlamentului.

Cum spune CE ca Parlamentul s-a pus scut in fata parlamentarilor acuzati de coruptie:
 • "In cea mai mare parte a anului 2014, incercarile DNA de a convinge Parlamentul sa ridice imunitatea unor parlamentari pentru a permite initierea de anchete si aplicarea masurilor de detentie preventiva nu au dat niciun rezultat".
 • "Raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA pare arbitrar si lipsit de criterii obiective.
 • "Nu au fost stabilite norme clare prin care sa se aplice recomandarea MCV de a asigura aplicarea rapida a normelor Constitutiei privind suspendarea ministrilor in cazul inceperii actiunii penale impotriva acestora si suspendarea parlamentarilor in cazul pronuntarii unor hotarari negative in materie de integritate sau a unor hotarari definitive pentru acte de coruptie cu privire la acestia".
 • "Faptul ca unii ministri au ramas in functie dupa ce impotriva loc incepuse actiunea penala, la fel cum s-a intamplat si cu unii parlamentari impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive pentru infractiuni de coruptie ridica semne de intrebare la un nivel mai general cu privire la atitudinea clasei politice din Romania fata de coruptie".
In schimb, Comisia Europeana il lauda pe fostul presedinte Traian Basescu pentru ca "a raspuns pozitiv tuturor solicitarilor de ridicare a imunitatii unor ministri".

Alte critici aduse Parlamentului:
 • "Respingerea Legii amnistiei de catre Parlament in noiembrie 2014 a transmis un semnal pozitiv in ceea ce priveste opozitia fata de o lege care ar conduce la exonerarea unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie. Cu toate acestea, faptul ca la numai o saptamana de la acest vot ideea unui nou proiect de lege privind amnistia colectiva a fost din nou vehiculata in Parlament sugereaza ca dezbaterea pe acest subiect nu a fost inchisa"
 • "Aplicarea de catre Parlament a deciziilor ANI (si anume a celor care au fost confirmate in instanta) este in continuare inegala, in ciuda sperantei ca reformele vor spori gradul de aplicare automata a acestora. Intr-un caz emblematic, solutia n-a fost gasita decat dupa ce senatorul in cauza si-a dat demisia. Intr-un alt caz, Camerei Deputatilor i-au trebuit mai multe luni sa ia o decizie, in pofida argumentelor conform carora normele in vigoare fac ca respectarea unei hotarari judecatoresti definitive sa se faca acum in mod automat. Un nou caz, al unui deputat care a fost declarat incompatibil, este in asteptarea unei decizii in Parlament"
 • "Stabilitatea cadrului juridic in materie de integritate a ramas problematica. Au existat tentative in Parlament de a se modifica elemente ale cadrului juridic. Cu toate ca niciuna dintre aceste incercari nu a devenit text de lege, nu a existat nicio dovada ca implicatiile in ceea ce priveste situatiile de incompatibilitate sau riscurile de coruptie au fost evaluate in prealabil si nu a existat nicio consultare cu ANI pe acest subiect" .
 • "O problema deosebita este cea legata de normele privind situatiile de incompatibilitate in cazul alesilor locali, cum ar fi primarii, avand in vedere rolul-cheie jucat de acestia in cadrul procedurilor de achizitii publice. Desi este de remarcat faptul ca acest aspect nu a mai fost supus votului Parlamentului ulterior votului din decembrie 2013, persista sentimentul clar ca nu exista un consens in Parlament in favoarea adoptarii unor legi stricte in materie de integritate".
 • "Lucrarile la un proiect precedent de codificare a tuturor normelor in materie de integritate ¬ care ar fi contribuit la imbunatatirea coerentei si a claritatii acestora ¬ au fost sistate, sub motivul ca procesul legislativ ar dilua normele existente. A fost ratata astfel ocazia de a elimina orice risc de ambiguitate in norme. Va fi, de asemenea, important sa se reflecte in legislatie deciziile Curtii Constitutionale din 2014 care confirma constitutionalitatea dispozitiilor in materie de incompatibilitate".

Guvernul Ponta si Avocatul Poporului - criticati de Comisie

documente
(28 Ian 2015) PDF, 112KB

Guvernul Ponta este criticat in Raportul MCV pentru numarul mare de masuri adoptate prin ordonanta de urgenta in locul proiectelor de lege. In context si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost criticat in Raportul MCV pentru ca nu a atacat la Curtea Constitutionala anumite ordonante de urgenta ale Guvernului Ponta, in conditiile in care doar el putea face o astfel de actiune.

"Doua dificultati au fost identificate, inclusiv in discutiile cu Curtea Constitutionala. Una este utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta ale Guvernului (OUG), care limiteaza posibilitatile de consultare si care au condus la o lipsa de claritate legislativa - cu urmari pentru unificarea jurisprudentei si practicii", arata Comisia.

documente
(28 Ian 2015) PDF, 331KB

A doua problema este legata de imposibilitatea de a contesta OUG. "Utilizarea OUG poate fi contestata de catre Avocatul Poporului. Rapoartele MCV trecute au mentionat importanta acestei functii in ceea ce priveste echilibrul puterilor si a calitatii procesului legislativ. Actualul Avocat al Poporului, ales in luna aprilie, cu sprijinul unui singur partid, si-a exprimat opinia ca el nu ar trebui sa se implice in probleme care privesc echilibrul competentelor intre autoritatile statului, ci ca trebuie sa se concentreze in principal pe probleme de drepturi individuale", il critica Raportul MCV pe Ciorbea.

"Este lipede ca Avocatul Poporului are o marja de apreciere cu privire la momentul de a-si folosi puterea pentru a sesiza la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta, dar aceasta auto-limitare creeaza efectiv un decalaj, care, in cadrul institutional actual din Romania nu poate fi surmontat de alti actori", atrage atebtia Bruxelles-ul.


Atentie la numirile din Parchet

Comisia Europeana atrage atentia Romaniei sa evite interferentele politice in procesul de numire a unui nou procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), dupa demisia Alinei Bica din aceasta functie.

"Riscul de interferenta politica in numirile pe fnctii de conducere a fost una dintre preocuparile majore cu privire la independenta justitiei. In 2014, nu au existat intalniri solicitate de judecatori sau procurori la cel mai inalt nivel. Un caz-test important vine acum, odata cu propunerea de numire a unui nou procuror-sef pentru Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)", arata Comisia.

Raportul MCV noteaza ca in prezent procedura de numire a sefului DIICOT presupune ca nominalizarea sa fie facuta de ministrul Justitiei, ceea ce este un "element politic puternic". In schimb, Consiliul Superior al Magistraturii lucreaza la modificarea legislatiie in domeniu, pentru a o aduce in linie cu recomandarile Comisiei de la Venetia, pentru accentuarea caracterului profesional al numirilor din Parchet.

DNA, ANI, Inalta Curte, CSM - premiantele raportului european pe justitie

Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate se bucura si in acest an de cele mai multe aprecieri din partea Comisiei Europene, urmate de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Consiliul Superior al Magistraturii.

Laude la adresa DNA:
 • "In ultimele rapoarte MCV au putut fi constatate rezultate mai bune in ceea ce priveste combaterea eficace a cazurilor de coruptie la nivel inalt, o tendinta care s-a confirmat in 2014. Acest lucru este valabil atat la nivelul urmaririi penale realizate de DNA, cat si in etapa judecarii cauzei de catre ICCJ. Acest lucru este, inca o data, o indicatie a faptului ca problema coruptiei ramane una majora".
 • "Activitatea DNA in 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de coruptie la nivel inalt, de la toate nivelurile functiei publice si implicand persoane publice din diferite partide politice.
 • Condamnarea lui Nastase si a lui Dan Voiculescu au mentionate la "bile albe": "Au fost trimisi in judecata si au facut obiectul investigatiilor fosti si actuali ministri, parlamentari, primari, judecatori si procurori cu functii de conducere importante. Printre cazurile care au fost sesizate ICCJ s-au numarat condamnari definitive ale unui fost prim-ministru, ale unor fosti ministri, parlamentari, primari si magistrati. Au existat si alte cazuri importante, in care au fost implicate personalitati influente din lumea afacerilor, asupra carora s-a pronuntat Curtea de Apel".
In privinta, Agentiei Nationale de Integritate, Rapotul MCV arata ca aceasta "a continuat sa se ocupe de un numar important de cazuri in 2014".

"Un procent ridicat (70 %) din deciziile ANI privind situatiile de incompatibilitate si de conflicte de interese sunt contestate in instanta, insa in aproximativ 90 % din cazuri instantele confirma deciziile initiale. Interpretarile legii realizate de ANI au fost, de asemenea, confirmate atat de Curtea Constitutionala, cat si de ICCJ. Prin urmare, se poate considera ca aceasta institutie actioneaza pe o baza legala solida", lauda Comisia Europeana activitatea ANI.

In privinta CSM, Raportul MCV remarca activitatea Consiliului in protejarea independentei magistratilor, in imbunatatirea cadrului legislativ si in gestionarea climatului profesional in magistratura.

 • Bila neagra: Prejudiciile nu sunt recuperate de la infractori
Oficialii europeni critica, insa, instantele ca au decis condamnari cu suspendare in multe cazuri de politicieni corupti: "Cu toate acestea, ramane valabil faptul ca, in majoritatea cazurilor, executarea pedepsei in cazurile de coruptie este suspendata (desi acest lucru este mai putin flagrant la nivelul ICCJ)".

Criticata este si lipsa de eficacitate a autoritatilor de a recupera prejudiciile din dosarele solutionate cu condamnarea infractorilor.

"Rata de recuperare pentru a se asigura ca deciziile instantelor cu consecinte financiare revin la bugetul public ramane inca foarte scazut, aproximativ 8% din activele notificate de instante", spune Comisia.

Oficialii de la Bruxeles arata cu degetul spre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), din subordinea Ministerului Finantelor.

"Urmarirea penala este responsabila sa dovedeasca sursa ilegala a unui activ, dar responsabilitatea pentru executarea ordinelor judecatoresti revine cu institutiile financiare. Potrivit Biroului de recuperare a creantelor din cadrul Ministerului Justitiei (ARO), recuperarea prejudiciilor din dosare ramane inca scazuta, in jurul a 8%", arata Comisia Europeana.

Anul 2014 a adus totusi imbunatatiri in privinra recuperarii prejudiciilor, ANAF raportand dublarea sumelor confiscate, in conditiile in care noile coduri penale pot sprijini actiunile, noteaza Comisia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9049 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Dl Maior e ruda cu ... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:19)

  arheopterix [utilizator]

  ... celalalt Maior (cel cu caloriferul )?Va rog sa-mi raspundeti
  • +2 (4 voturi)    
   Poate (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:17)

   rutger [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   doar ... la grade !! (=Secu')
  • -8 (12 voturi)    
   Raportul MCV e dictat Basescu si scris Macovei (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 19:03)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   Din spatele raportului MCV aud vocea lui Traian Basescu. El l-a dictat, atita vreme cit DNA-ul si alte institutii, folosite de fostul sef al statului pentru a-și ataca in stil mafiot adversarii, sunt laudate iar guvernul, parlamentul, primul-ministu, cunoscuti dusmani ai sai, sunt toti criticati.

   Asa zisul MCV al UE este o mascarada orchestrata de Basescu pentru a justifica necesitatea aparatului de politie politica "DNA si accesorii" cu ajutorul caruia fostul presedinte inca conduce Romania.

   Citat: "Raportul pe Justitiei al Comisiei Europene, realizat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) mentioneaza la capitolul dedicat "Independentei justitiei" faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au primit "critici dure" din partea unor "figuri publice" cu ocazia respingerii legilor privind retentia datelor. Avocatul Poporului este criticat in premiera in raportul MCV, pentru inactiunea lui Ciorbea in cazul ordonantelor de urgenta ale Guvernului Ponta, la randul sau criticat pentru multitudinea de ordonante. Parlamentul continua sa fie "buba" cea mai mare a Raportului MCV, din anul acesta, pentru ca se opune procedurilor penale impotriva unor parlamentari. DNA, ANI, Inalta Curte, CSM, dar si fostul presedinte Traian Basescu au primit "bile albe" de la Comisia Europeana."
    #showComment() #showComment()
  • +5 (7 voturi)    
   " Caloriferul " (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 21:33)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   este Andrei Marga.Alt nume.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu (Joi, 29 ianuarie 2015, 14:10)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui arheopterix

   Are legatura cu celalalt Maior (fiul lui Liviu Maior) dar nu e cel cu caloriferul (Marga).
 • -5 (9 voturi)    
  atacuri "dure"?!? (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 17:08)

  demaGOGU [anonim]

  mai explicit hotnews, in ce au constat aceste atacuri?

  cf carei metode le-ati evaluat duritatea?

  judecatorii CC sunt fete de pension, nu suporta nicio critica?
  • +2 (4 voturi)    
   cand o sa cresti (Joi, 29 ianuarie 2015, 7:33)

   Yankeu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   vei intelege diferenta dintre critica si atac.Sunt sigur ca si tabla inmultirii e o necunoscuta pentru tine, dar cu timpul, in 10-15 ani o s-o intelegi.Nu te forta, te rog!Usurel.....
 • +4 (6 voturi)    
  Ciorbea = Demisia (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:29)

  m_viteazul [utilizator]

  Daca George Maior era asa corect cum il lauda toti psdistii stateam mai bine ca tara din toate puctele de vedere dar vazand cum il lauda toti faptuitorii sau tainuitorii este evidenta situatia in care ne aflam si cu acest raport MCV
 • +1 (3 voturi)    
  Cred ca Red poarta ochelari cu...infrared... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:51)

  EU-74-RON [utilizator]

  ...adica: vede mai mult decat ,,este''...sau poate vede ce vrea sa vada...acum, dupa ce ati citit articolul si ati incercat, poate sa cititi si Raportul...recititi titlul:
  ,,Atacurile dure la Curtea Constitutionala, mentionate in raportul pe Justitie al Comisiei Europene. Critici dure la Avocatul Poporului Victor Ciorbea si la Guvern. Parlamentul- scut pentru alesii vizati de procurori''...dure...dure...dure...doare...il doare!..sau nu: pe mine ma doare!..ce anume oare?
 • +3 (5 voturi)    
  Vai doamne!!!!! (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:54)

  FLORIO [utilizator]

  Ce mint aia si mai un pic si o sa ne explice Ponta cat de bine e la noi si ca n-avem probleme si K J dupa el. Stati linistiti romani!!!!Se poate si mai rau ,numai ca atunci nu mai putetida inapoi. Urmariti episodul "Grecia"!
 • +1 (5 voturi)    
  Red wrote: (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 19:03)

  EU-74-RON [utilizator]

  ..."În cea mai mare parte a anului 2014, încercările DNA de a convinge Parlamentul să ridice imunitatea unor parlamentari pentru a permite inițierea de anchete și aplicarea măsurilor de detenție preventivă nu au dat niciun rezultat"
  Raport: pg.26,,Parliament for approval for the pre-trial detention of 8 Deputies and 1 Senator, who had been
  charged with corruption offenses:
  - 5 requests were denied (4 by the Chamber of Deputies, 1 by the Senate);
  - 4 requests were admitted by the Chamber of Deputies. ''
  ,,12 requests were also made for approval to investigate one Minister and 11 former Ministers for
  corruption offenses:
  - 2 requests were addressed to the Chamber of Deputies, one was accepted, the other denied;
  - 2 requests were admitted by the Senate;
  - 7 requests were admitted by the President of Romania;
  - One request has been pending since September 2014 at the European Parliament. ''

  Hai ne'a Red>unu' macar si tot au ridicat imunitatea...
 • -3 (5 voturi)    
  red wrote: (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 19:06)

  EU-74-RON [utilizator]

  ,,În schimb, Comisia Europeana il lauda pe fostul presedinte Traian Basescu pentru ca "a răspuns pozitiv tuturor solicitărilor de ridicare a imunității unor miniștri".

  Tare! Nu? ...a răspuns...pozitiv...la testul ...etilotestul..
  Ti-e dor, asa-i Red?...Doare Red, doare...
 • +6 (8 voturi)    
  ponta trebuie sa demisioneze (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 19:51)

  ty [utilizator]

  asa cum acest parlament trebuie dizolvat.
  De vreo 6 ani legi foarte importante pentru progresul Romaniei nu pot fi promovate atat datorita opozitiei ponta&antonescu in vremea cand au fost in opozitie cat si ipotentei lor in vremea cat au fost la guvernare. A venit vremea sa plece si ponta. Cu cat mai tarziu cu atat mai rau pentru noi.
  Actualul parlament a fost constituit cu scopul de al inlatura pe presedintele Basescu. Nu au reusit nici macar acest obiectiv. Cum poate sa creada cineva ca acest parlament ipotent poate sa dea Romaniei o constitutie care sa prefigureze viitorul tarii. Vor da o constitutie care sa le asigure lor viitorul. Cu cat mai repede este dizolvat cu atat mai bine pentru noi.
  Avem nevoie de un nou parlament a carui obiectiv sa fie o noua constitutie si legi importante ca: regionalizarea, sanatatea.
 • +3 (5 voturi)    
  hmmm... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 21:33)

  Radu_Luci [anonim]

  cazul Greblă ce fel de atac e?
 • 0 (2 voturi)    
  In FR (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 22:10)

  lucky luck [utilizator]

  http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2015_35_fr.pdf
 • +4 (6 voturi)    
  Citind documentele (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 22:21)

  LiviuV [utilizator]

  ...am remarcat cum se pun frumos notele de subsol. Cred ca a ramas absolut surprins Victor Viorel cand a vazut asa ceva, daca a vazut.
 • +2 (4 voturi)    
  Comunismul din PSD! (Joi, 29 ianuarie 2015, 6:18)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cand au iesit ieri de la intalnirea cu Iohannis, pesedistii au informat ca ei au facut cea mai buna propunere pentru asigurarea accesului total la vot al tuturor romanilor din diaspora : sa se inscrie toti pe liste 'permanente', actualizate anual.
  Este bine cunoscut ca, in cazul acestor liste, nu se pot crea noi sectii de votare decat cu sase luni inaintea datei alegerilor. Adica, cei care in acele sase luni nu se vor afla in apropierea sectiei la care vor fi inscrisi nu vor putea vota.
  Metoda PSD este strict comunista, se bazeaza pe tinerea oamenilor sub control, ingradeste inacceptabil libertatea de miscare pentru romanii care vor sa voteze.
  Metoda ce va fi adoptata in final va trebui sa dea posibilitate fiecarui roman sa voteze indiferent unde se va afla in ziua votului. Evident, metoda trebue sa prevada si securizarea votului, precum si impiedecarea votulului multiplu, perfect realizabil in conditiile oferite azi de nivelul informaticii.
 • +1 (3 voturi)    
  Smecherie de politician! (Joi, 29 ianuarie 2015, 6:28)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ca sa isi conserve cat mai multe sanse pentru perenitatea lor in parlament, politicienii "cu sanse" vehiculeaza, la smecherie, numarul maxim de 300 de parlamentari votat la referendumul din 2009, mentionandu-l sub forma : 300 de deputati, 18 reprezentanti ai minoritatilor si 110/120 de senatori, adica un toatal de 418/428 de parlamentari, cu 40% mai mult decat a votat poporul.
 • +1 (3 voturi)    
  Sa procedam nemteste! (Joi, 29 ianuarie 2015, 6:59)

  hotnewsfil [utilizator]

  Este strict necesara elaborarea unui 'studiu de impact', de catre specialisti cu notorietate, studiu referitor la sistemul de alegeri, care sa fie pus la dispozitia specialistilor si a opiniei publice, pentru observatii (critici).
  Studiul trebue sa examineze comparativ cateva variante de numar TOTAL al parlamentarilor, nu mai mare de 300.
  De asemenea, studiul trebue sa compare varianta 'o singura camera' cu varianta 'doua camere' ale parlamentului.
  Examinarea variantelor trebue sa se faca temeinic, cu luarea in considerare a unor scenarii diferite care pot apare in practica parlamentara, cu aratarea avantajelor si dezavantajelor aferente fiecarei variante.
  Trebue sa fie excluse aprecierile discretionare de felul : 'comisia considera ca varianta X este mai buna', sau 'sa facem cum face tara Y', etc.
  Inginerii fac o imensitate de calcule la proiectarea unui pod, a unui avion, a unui vapor, a unei centrale electrice, etc.
  Medicii au o imensitate de proceduri pe care le respecta in practica medicala.
  Urmandu-le exemplul (inginerilor si medicilor), elaboratirii 'studiului de impact' menit sa propuna un sistem electoral bine fundamentat, de viata lunga, care trebue sa fie foarte elaborat, cu luarea in considerare a cat mai multor scenarii posibile, care sa fie 'trecute' prin macanismul fiecarei variante prezentate in studiu (variante de numar al parlamentarilor si profil general al parlamentului _ una ori doua camere).
  Iohannis, adeptul lucrului bine facut - facut 'altfel' - trebue sa vegheze asupra temeiniciei stabilirii unui nou siste electora, pe baza unui 'studiu de impact'.
 • 0 (2 voturi)    
  Sa fim cum ne cere Klaus Iohannis - seriosi! (Joi, 29 ianuarie 2015, 7:50)

  hotnewsfil [utilizator]

  Este strict necesara elaborarea unui 'studiu de impact', de catre specialisti cu notorietate, studiu referitor la sistemul de alegeri, care sa fie pus la dispozitia specialistilor si a opiniei publice, pentru observatii (critici).
  Studiul trebue sa examineze comparativ cateva variante de numar TOTAL al parlamentarilor, nu mai mare de 300.
  De asemenea, studiul trebue sa compare varianta 'o singura camera' cu varianta 'doua camere' ale parlamentului.
  Examinarea variantelor trebue sa se faca temeinic, cu luarea in considerare a unor scenarii diferite care pot apare in practica parlamentara, cu aratarea avantajelor si dezavantajelor aferente fiecarei variante.
  Trebue sa fie excluse aprecierile discretionare de felul : 'comisia considera ca varianta X este mai buna', sau 'sa facem cum face tara Y', etc.
  Inginerii fac o imensitate de calcule la proiectarea unui pod, a unui avion, a unui vapor, a unei centrale electrice, etc.
  Medicii au o imensitate de proceduri pe care le respecta in practica medicala.
  Urmandu-le exemplul (inginerilor si medicilor), elaboratirii 'studiului de impact' menit sa propuna un sistem electoral bine fundamentat, de viata lunga, care trebue sa fie foarte elaborat, cu luarea in considerare a cat mai multor scenarii posibile, care sa fie 'trecute' prin macanismul fiecarei variante prezentate in studiu (variante de numar al parlamentarilor si profil general al parlamentului _ una ori doua camere).
  Iohannis, adeptul lucrului bine facut - facut 'altfel' - trebue sa vegheze asupra temeiniciei stabilirii unui nou siste electora, pe baza unui 'studiu de impact'.
 • +1 (3 voturi)    
  ponta , afrma.. (Joi, 29 ianuarie 2015, 10:33)

  astronaut [utilizator]

  ca onorabilul guvern pe care il conduce , nu a fost criticat si ca nu, el nu are o problema , dar MCV-ul dupa cate se vede semnaleaza altceva (ordonantele),
  intrebare ? CINE minte , hai sa nu spuneti ca ati ghicit !!!
 • 0 (2 voturi)    
  Singura solutie. (Joi, 29 ianuarie 2015, 10:40)

  mopsu [utilizator]

  este imbarcarea parlamentarilor pe un Titanic si scufundati in groapa Marianelor. Urmatorii ar fi mai circumspecti.
 • 0 (0 voturi)    
  prin lentilele lui ponta (Joi, 29 ianuarie 2015, 19:29)

  GrecuAurel [anonim]

  Toate aceste aspecte aratate de CE in raportul MCV sunt vazute de Presedintele Johannis intr-o lumina favorabila pt. Romania dar prin lentilele ochelarilor lui VV Ponta, altfel toti acesti politicieni implicati in formularea acestei Mecanism nu ar fi atras atentia a numeroase derapaje ale parlamentarilor,al prim-minisrului si al slugii sale in pozitia de Avocat al Poporului,tragand linie observam ca sunt mai multe bile negre in acest proces de monitorizare pe care suspusii il vad in roz.,decat cele albe care deja sau facut vizibile in tara noastra prin sondajele de opinie cu mult inainte de a apare acest document.
 • 0 (0 voturi)    
  victimizare fictiva imposturala (Miercuri, 18 februarie 2015, 13:00)

  DAC [anonim]

  Tot ceea ce vad eu e ca statul se victimizeaza "eroic" pe cand adevarul e ca statul e un agresor ascuns prin institutiile si legile nefuctionale decat in interesul unora.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by