Premierul Victor Ponta si-a anulat vizita neoficiala pe care urma sa o intreprinda marti in Republica Moldova pe fondul contextului politic postelectoral si negocierilor in vederea alcatuirii unui nou guvern la Chisinau, au declarat surse politice citate de Agerpres. Cu toate acestea, in capitala Republicii Moldova au ajuns astazi presedintele comisiei pentru politica externa a Parlamentului European - Elmar Brok (lider popular european), presedintele Aliantei liberalilor europeni - Graham Watson, precum si un reprezentan al socialistilor europeni, care discuta cu liderii partidelor pro-europene moldovenesti o posibila deblocare a crizei politice.

Premierul Victor Ponta urma sa faca marti o vizita la Chisinau, capitala Republicii Moldova, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Ponta ar avea la aceste discutii si un mandat de la presedintele Iohannis, mai sustineau sursele citate. Informatia initiala despre vizita a fost publicata de site-ul moldovean Unimedia, care arata ca la discutia dintre Ponta si liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova vor participa si oficiali europeni. Vizita premierului roman are loc pe fondul crizei politice de la Chisinau, acolo unde partidele pro-europene nu reusesc sa ajunga la un acord pentru formarea guvernului.

Potrivit Mediafax, din delegatia liderilor europeni care urmeaza sa mearga la Chisinau fac parte presedintele comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, presedintele Aliantei Partidelor Liberale si Democrate pentru Europa (ALDE), Graham Watson, precum si un reprezentan al socialistilor europeni.

E vorba, in fapt, de marile familii politice europene (populari, socialisti si liberali) care vor discuta cu liderii de la Chisinau, pe fondul crizei politice care dureaza de aproape 50 de zile la Chisinau. Criza este provocata de neintelegerile dintre partidele pro-europene, care nu se pun de acord pe impartirea functiilor de conducere potrivit rezultatelor din alegerile parlamentare desfasurate pe 30 noiembrie.

Republica Moldova infrunta sanctiuni economice si politice dinspre Federatia Rusa, are un razboi (Ucraina) in apropierea granitelor si e macinata de puternici vectori de influenta pro-rusi in interior. In acest context, tara se afla intr-o pozitie foarte vulnerabila cu un guvern provizoriu la conducere.