Seful SRI, George Maior, afirma, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, ca in Romania au fost dejucate atentate teroriste, dar nu exista niciun pericol major la adresa populatiei in prezent, desi in Europa vor mai exista astfel de atentate.

George MaiorFoto: Agerpres

Intrebat daca "au existat atentate dejucate si in Romania?", Maior a raspuns: "Au existat, nu intru in detalii. Am actionat strict in registrul preventiv si ne-am indeplinit misiunea. Nu au existat evenimente si datorita unor actiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut in vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activitati si realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntam".

Insa astfel de atentate se vor mai produce in Europa, in conditiile in care sutele de europeni care lupta in Orientul Mijlociu si revin in tarile lor "creeaza o amenintare directa la securitatea europeana".

"Din pacate, nu pot decat sa confirm ceea ce spune si directorul serviciului britanic MI5, Andrew Parker, ca vor mai exista din acest motiv atentate in Europa. Trebuie sa fim atenti si vigilenti la aceasta legatura cauzala", spune Maior, in interviul acordat Ziare.com.

In ceea ce priveste Romania, au fost luate "unele masuri suplimentare la nivelul serviciului, inclusiv in apararea unor potentiale tinte, in incercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere si de a avea un tablou infomational bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul national" insa nu se considera necesara ridicarea nivelului de alerta.

Intrebat daca Romania se confrunta cu un "pericol major in acest moment", George Maior a raspuns: "Nu, nu suntem. Populatia trebuie sa inteleaga ca facem tot posibilul sa mentinem acest nivel de alerta si sa tinem departe de teritoriul national asemenea evenimente. De aceea, actionam in mod strategic".