Petrolierul Araevo, la bordul caruia se afla trupul neinsufletit al unui cetatean roman ucis in largul Libiei, a sosit miercuri in portul grec Pireu, anunta Ministerul Afacerilor Externe, in timp ce Grecia, care a pierdut un cetatean in acelasi atac, a declansat o investigatie, anunta Mediafax.

"Nava-petrolier Araevo, la bordul careia se afla trupul neinsufletit al cetateanului roman decedat in atacul cu racheta comis in Libia pe 4 ianuarie, a sosit miercuri in portul Pireu. Echipa consulara a Ambasadei Romaniei la Atena a urcat, de indata, la bordul navei pentru a-l intampina pe tatal defunctului. In urma demersurilor initiate de misiunea diplomatica romana, firma de pompe funebre angajata de armatorul navei va prelua trupul neinsufletit al cetateanului roman decedat, in vederea transportarii la Institutul de medicina legala din orasul Pireu, dupa finalizarea procedurilor la bord", informeaza MAE intr-un comunicat.

"Tatal victimei este asistat in permanenta de catre membrii echipei consulare din cadrul misiunii diplomatice romane. Se urmareste cu prioritate indeplinirea cat mai rapida a procedurilor legale privind repatrierea trupului neinsufletit, misiunea diplomatica romana solicitand sprijinul autoritatilor elene in acest sens. In prezent, procedurile legale sunt in curs, urmand ca dupa finalizarea acestora sa se realizeze repatrierea. In acest scop, au fost organizate in avans procedurile de transport in Romania al trupului neinsufletit. Se preconizeaza ca atat repatrierea tatalui defunctului, cat si transportul funerar in Romania ar putea avea loc vineri, 9 ianuarie 2015, sub rezerva incheierii tuturor formalitatilor de catre autoritatile elene", precizeaza MAE.

In paralel, Grecia a anuntat miercuri initierea unei anchete preliminare privind bombardarea de catre armata libiana a petrolierului apartinand unui armator grec, un incident in urma caruia un marinar roman si unul grec au murit. Ancheta va fi coordonata de Parchetul din orasul Pireu, unde se afla sediul companiei Aegean Shipping Management S.A., care inchiriase petrolierul Araevo, sub pavilion liberian.

Nava a fost bombardata de armata libiana in portul Derna, intr-o zona controlata de militii islamiste insurgente.