Romania va pierde 17 miliarde de euro in urmatorii zece ani, daca nu va creste cheltuielile cu educatia la 6% din PIB. Concluzia apartine studiului "Costul Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania", realizat de UNICEF in colaborare cu Ministerul Educatiei si lansat astazi. Prezent la eveniment, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca "primul lucru pe care-l fac este sa iau raportul si sa merg la Ministerul de Finante sa bem un ceai acolo si sa ne uitam pe raport. Si cred ca incet-incet va exista o cultura a finantarii educatiei". Pricopie a refuzat sa spuna insa care va fi bugetul alocat educatiei pe 2015, afirmand ca "bugetul pe 2015 este totusi un pic mai complicat, pentru ca sa nu uitam ca au scazut contributiile pentru asigurarile sociale, deci asta inseamna un impact pe bugetul din 2015".

Remus PricopieFoto: Agerpres

UNICEF a lansat astazi, 24 noiembrie 2014, studiul "Costul Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania", pe care l-a realizat in colaboare cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Raportul arata ca, in cazul in care cheltuielile cu educatia in Romania nu vor creste treptat pana la 6% din Produsul Intern Brut (PIB) in urmatorii zece ani, PIB-ul va scadea cu 12-17 miliarde de euro pana in 2025. Este vorba despre pierderi cauzate in cea mai mare parte de faptul ca persoanele care nu merg la scoala devin ulterior dependente de ajutoare sociale in mai mare masura decat cei care au urmat invatamantul.

Prezent la eveniment, Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca este "optimist ca bugetul pe 2015 va fi unul in continuare pozitiv si in cativa ani sa reusim sa ajungem la 6% din PIB, incluzand aici si costurile private, asa cum se calculeaza de fapt in orice tara". "Evident ca primul lucru pe care-l fac este sa iau raportul si sa merg la Ministerul de Finante sa bem un ceai acolo si sa ne uitam pe raport. Si cred ca incet-incet va exista o cultura a finantarii educatiei. De ce spun o cultura - pentru ca de multe ori educatia este privita ca bugetul unde se cheltuiesc banii si, in mod normal, educatia ar trebui privita ca zona in care se investesc banii pentru copii si pentru viitorul acestei tari", a continuat Pricopie.

Intrebat care este obiectivul cu care va merge la Ministerul Educatiei, cat din PIB va fi alocat educatiei in 2015, ministrul Educatiei a refuzat sa dea un raspuns: "Bugetul pe 2015 - Am avut deja o discutie saptamana trecuta, de fapt inteleg ca toate ministerele au trecut pe la Ministerul de Finante. In linii mari, bugetul este conturat, se merge asa cum s-a intamplat si in 2013, si in 2014 pe o crestere. Bugetul pe 2015 este totusi un pic mai complicat, pentru ca sa nu uitam ca au scazut contributiile pentru asigurarile sociale, deci asta inseamna un impact pe bugetul din 2015 si crestem salariile profesorilor in 2015 in doua transe, cu 5% de la 1 martie si 5% inainte de inceperea anului scolar" [majorarea salariilor cu 10% in 2015 le-a fost promisa sindicatelor din educatie cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, dupa cum o arata acordul semnat de premier si 8 ministri cu sindicatele prezentat in exclusivitate de HotNews.ro - n.red.].

Pricopie a anuntat ca, in 2015, profesorii vor fi platiti, din fonduri structurale, pentru activitatile pe care le depun in organizarea evaluarilor de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a simularilor examenului de Bacalaureat (clasele a XI-a si a XII-a), a simularii examenului de Evaluare nationala, clasa a VIII-a, si a examenelor propriu-zise. "Pentru asa ceva am avut bani in fiecare an in bugetul national, numai ca de data aceasta luam banii de la bugetul national, ii completam cu fonduri structurale si vom crea un fond special pentru examene si evaluari. Ca un ordin de marime: daca astazi avem in jur de 30 de milioane pentru evaluare nationala si bacalaureat, eu sper ca anul viitor sa avem aproape 200 de milioane pentru toate evaluarile: a II-a, a IV-a, a VI-a, simularile si examenele. Deci absolut toate evaluarile. Si pentru asta probabil vom avea nevoie si de o completare legislativa pentru ca aceste evaluari si simulari astazi fac parte din obligatiile cadrelor didactice. Deci noi va trebui sa le scoatem de acolo pentru a putea fi finantate distinct", a afirmat ministrul Educatiei Nationale.

Pricopie a precizat, insa, ca "zilele acestea urmeaza sa decidem daca banii din deciziile judecatoresti pentru 2015 vor fi acordati in 2014 - si atunci este o suma importanta, vorbim de peste 1 miliard 300 pe care poti sa il aloci in 2015 sau poti sa il aloci in 2014".

Victor Ponta in momentul lansarii promisiunii, la Digi24

Victor Ponta in momentul lansarii promisiunii, la Digi24

Foto: captura Digi24

Amintim ca aceasta a fost una dintre promisiunile pe care premierul Victor Ponta, pe cand era candidat in alegerile prezidentiale din acest an, le-a facut la 3 zile de la primul tur al alegerilor, in care a obtinut cel mai mare numar de voturi. Deci cu 12 zile inainte de turul 2 al alegerilor prezidentiale, pe 5 noiembrie, Victor Ponta declara la Digi24:

  • "Noi, dupa zece luni, avem excedent bugetar 400 de milioane de lei. Am incasat mai mult decat am cheltuit. Sigur ca sunt invidios pe cel care vine dupa mine pentru ca stiu ce am preluat eu. (...)
  • Deci ar insemna ca in urmatoarele saptamani sa avem voie sa mai cheltuim in plus vreo 12-13 miliarde de lei noi - ce-as putea sa fac fara sa creez insa o problema structurala? (...) Si-atunci a venit ideea - chiar de la tanara mea ministra de Finante - pe care eu o consider foarte buna si anume: Guvernul Romaniei are de platit titluri executorii, hotarari judecatoresti definitive si irevocabile catre profesori, magistrati, ce-au fost ei, care au dat in judecata guvernul Boc"
  • "Daca noi am plati aceste titluri executorii anul acesta, cand avem spatiu bugetar, se intampla trei lucruri bune: primul lucru e ca in 2015, 2016, noul guvern nu mai are de platit ceva, ceea ce e foarte bine; nu intamplator luna decembrie, luna cand se cheltuie acei bani, ca nu fug cu ei la banca profesorii, probabil ca vor merge sa-i cheltuie, deci cam 40% mi se intorc ca si TVA, taxe, impozite si toate celelalte. Si al treilea lucru, am avea o crestere a consumului, de care este nevoie in acest moment".
  • "Acum avem banii, acuma s-au terminat calculele". 

Intrebat cat a pierdut Romania prin desfiintarea scolilor de arte si meserii, pana la reintoducerea scolilor profesionale de 2 ani, Remus Pricopie a declarat: "Nu am un calcul, nu am un studiu serios. Cred ca atunci cand ne pronuntam in zona educatiei trebuie sa o facem pe date concrete, si nu pe impresii".

"Din pacate, am trecut prin campanie electorala si tot ce inseamna scoala postliceala eventual facuta sub acoperisul unei universitati a fost interpretat, electoral, ca admitere la facultate fara bacalaureat. Gresit! Peste tot in lume scolile postliceale care duc la calificari intermediare, adica intre diploma de Bacalaureat si diploma de licenta, sunt extrem de importante. Am dat exemplul veterinarilor. Nu toti veterinarii au licenta. Sunt si tehnicieni veterinari care ajuta exact familiile sarace care traiesc din gospodarie sa isi mentina animalele", a afirmat Remus Pricopie.