Ce spun universitatile de top din Romania: primesc sau nu la admitere absolventi fara bacalaureat?

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2014, 13:02 Actualitate | Esenţial


Universitate
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei a decis, in premiera in ultimii 20 de ani, ca universitatile pot primi la admitere absolventi de liceu fara diploma de Bacalaureat. HotNews.ro a contactat reprezentantii celor mai mari universitati de stat, carora le-a adresat urmatoarele intrebari: "Organizati colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC? De ce?". Citeste mai jos daca universitatile de top din Romania vor admite tineri fara bacalaureat. Ce spun Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, ASE, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

HotNews.ro a contactat cele mai mari universitati de stat din Romania, pentru a afla daca acestea vor primi la admitere absolventi de liceu fara diploma de bacalaureat. HotNews.ro a cerut, astfel, opinia Universitatilor de Cercetare Avansata si Educatie - adica universitatile din prima categorie valorica, potrivit clasamentului universitatilor din Romania din 2011.

Universitatea Politehnica din Bucuresti: Anul acesta in niciun caz nu o sa avem colegii, pentru ca acest lucru trebuie facut incetisor

George Darie
Foto: Agerpres
George Darie, rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca universitatea pe care o conduce nu infiinteaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat. Intrebat de ce nu infiinteaza acest tip de invatamant, Darie a raspuns: "Inca nu am analizat cum sa facem, ce sa facem. Anul acesta in niciun caz nu o sa avem, pentru ca acest lucru trebuie facut incetisor, sa vedem care sunt necesitatile, modul in care trebuie actionat. Sa vedem care sunt domeniile pe care ne-ar interesa sa le facem. E nevoie de o analiza."

Intrebat care este opinia sa cu privire la ideea de colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC, rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti a declarat pentru HotNews.ro: "Uf. Este de vazut ceea ce o sa fie, dar per ansamblu cred ca universitatile pot sa aduca un aport in spiritul acestei ordonante. De la caz la caz, in functie de cererea care exista pe piata fortei de munca si acolo unde apar niste necesitati stringente, universitatile pot aduce o valoare adaugata".  

Universitatea din Bucuresti: Nu ne intereseaza sa infiintam colegii pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul

Reprezentantii Universitatii din Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca universitatea nu organizeaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC. Acestia au precizat ca Universitatea isi mentine punctul de vedere exprimat dupa ce OUG 49/2014 a fost adoptata: "Organizarea programelor de invatamant postliceal in contexte institutionale diferite - scoli postliceale, licee, colegii din universitati - decredibilizeaza deopotriva aceasta forma de instruire cat si institutiile care o patroneaza."

De altfel, Maria Voinea, prorector al Universitatii din Bucuresti, a declarat in urma cu o luna pentru HotNews.ro - inainte de aparitia metodologiei - ca "in niciun caz Universitatea din Bucuresti nu va adopta o astfel de masura. Suntem hotarati impotriva unei astfel de hotarari, nu ne intereseaza sa infiintam colegii pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul. Noi suntem o universitate de excelenta si ca atare nu vom face asa ceva."

"(...) A fost unanimitate in respingerea acestei posibilitati. Nici nu se pune problema sa primim tineri fara bacalaureat in universitate. Suntem foarte exigenti in aceasta eventualitate si nici anii trecuti nu acceptam ca studentul sa ramana inmatriculat fara diploma de bacalaureat in original, deci eram si suntem foarte severi la aceste conditii de legalitate", a explicat profesorul Maria Voinea, prorector Universitatea din Bucuresti, pentru HotNews.ro. Detalii aici

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens

Reprezentantii Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au declarat pentru HotNews.ro, in urma cu o zi, ca nu organizeaza astfel de colegii. La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii ne-au trimis punctul de vedere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Referitor la Ordinul privind aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior, "Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ca universitate de referinta, de traditie, de prestigiu international si de cercetare avansata din Romania, isi exprima dezacordul deplin cu privire la proiectul de act normativ sus-mentionat".

"De asemenea, nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens. Rezultatul ar fi integrarea in universitatile, ale caror indicatori de calitate sunt indoielnici, a absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat. Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula "cursanti" fara bacalaureat care vor detine mediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student", se arata in punctul de vedere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, trimis HotNews.ro.

"Universitatea Babes-Bolyai se exprima, inca o data, in contra organizarii colegiilor de formare profesionala in cadrul universitatilor si, implicit, in contra asimilarii acestora cu studiile universitare. Consideram ca, in masura compatibilitatii art.44 OUG nr.49/2014 cu prevederile Legii nr.1/2011 si cu cele constitutionale, organizarea invatamantului profesional nu trebuie realizata in universitati in maniera propusa in proiectul de Ordin al ministrului", sustine Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi: Nu organizam astfel de colegii

Vasile Isan
Foto: Agerpres
Vasile Isan, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a declarat pentru HotNews.ro: "Nu. Nu organizam astfel de colegii. Pentru ca noi am considerat ca universitatea - ca institutie generica - are un rol si o functie distincte de alte institutii de invatamant sau de alte forme de invatare. Este important sa nu amestecam lucrurile, chiar daca universitatea are si o functie sociala - ca un soi de corespondenta la ideea responsabilitatii sociale a corporatiilor - totusi nu cred ca trebuie sa recurga la activitati care nu ii sunt proprii, specifice".

Intrebat daca este de parere ca admiterea in universitate a unor elevi care nu au diploma de Bacalaureat stirbeste imaginea universitatii pe care o conduce, Vasile Isan a raspuns: "Cred ca da, stirbeste. Si asa universitatea a avut de suferit din varii motive. Dar eu zic ca inca isi pastreaza un statut si o reputatie".

Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE): Vom lua o decizie saptamana viitoare

Pavel Nastase
Foto: Agerpres
Pavel Nastase, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), a declarat pentru HotNews.ro: "Noi vom lua decizia, conform metodologiei, luni, saptamana viitoare. Atunci avem programata o sedinta a Consiliului de Administratie si urmeaza o sedinta a Senatului universitatii. Dupa analiza metodologiei si a programelor postliceale existente vom lua o decizie. Decizia va fi luata si comunicata in cursul saptamanii viitoare".
 
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca: Vom avea luni sedinta in care vom lua in discutie ordinul care a aparut

Daniela Manea, prorector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, a declarat pentru HotNews.ro: "Noi inca nu am luat inca in discutie, suntem in procesul de admitere la nivel licenta, si pe urma. Vom avea luni sedinta in care vom lua in discutie ordinul care a aparut".

Universitatea Politehnica Timisoara: Nu organizam. Noi am zis din start nu

Viorel Aurel Serban
Foto: Universitatea Politehnica Timisoara
Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, a declarat pentru HotNews.ro: "Nu organizam. Am discutat doar cu domnii decani, deocamdata, de principiu, dar noi am zis din start nu. Vom discuta in consiliu luni sau marti. Consideram ca o structura nonuniversitara nu este fezabila pentru o scoala de traditia Politehnicii. Sunt foarte multe alte argumente, care tin si de organizare, dar in primul rand acesta: nu suntem siguri ca o astfel de structura in Universitatea Politehnica este fezabila, pentru ca noi pregatim la un anumit nivel - suntem Universitate de Cercetare Avansata si Educatie - si asta ar insemna o subcalificare. Nu cred eu ca a fost o idee fericita, se putea gasi alta formula, dar nu sunt eu cel care trebuie sa dea solutii. Avand in vedere traditia si calitatea scolii, nu ne angajam la astfel de organizare a sistemului educational nonuniversitar".

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca: Nu este o practica internationala curenta si asteptam sa vedem care este trendul viitor

Doru Pamfil
Foto: Agerpres
Pamfil Doru, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce nu infiinteaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC. "Pana la clarificarea legislatiei in domeniul asta, preferam sa asteptam si sa nu ne grabim la implicarea universitatii in cursuri postliceale, de fapt. Nu este o practica internationala curenta si asteptam sa vedem care este trendul viitor. Bineinteles, asteptam trendul in Romania, ca in afara nu avem niciun fel de expectanta ca universitatile sa se implice in invatamantul postliceal, nu este o practica europeana".

Intrebat daca este o premiera europeana, rectorul Pamfil Doru a afirmat pentru HotNews.ro ca "universitatile, in general, se implica in invatamantul universitar pe licenta, masterat si doctorat. Asta este spatiul invatamantului universitar european - pe cele 3 componente ale sistemului Bologna. Treaba cu colegiile este una aparuta in Romania, ca sa rezolve problema celor care nu iau bacalaureatul, care este o problema a societatii noastre pe care o vom rezolva".

Informatii de context

Admiterea fara diploma de Bacalaureat la Universitati este consecinta Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014, prin care Guvernul Ponta a modificat din temelii in aceasta vara legea educatiei nationale. Aceasta Ordonanta - pe care Avocatul Poporului este asteptat de 2 luni sa decida daca o trimite sau nu spre verificare la Curtea Constitutionala - prevede, printre altele, pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii.

Ordonanta spune ca organizarea colegiilor care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii. Metodologia - practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC - a fost publicata in Monitorul Oficial marti, 9 septembrie. De acum, universitatile au liber sa primeasca tinerii fara diploma de Bacalaureat. In plus, unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23807 vizualizari

 • +26 (26 voturi)    
  am terminat ASE-ul... (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:10)

  un om [utilizator]

  si imi pare rau... am invatat o gramada in liceu sa ajung la ASE (pe atunci era admitere serioasa la matematica si economie), iar dupa admitere parca am intrat la Spiru. Vad in continuare ca nu se dezmint - pun pariu ca bucurosi vor infiinta colegiile, deh...foame mare in ASE.
 • +30 (30 voturi)    
  fiecare cu motivele lui (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:17)

  pehash [utilizator]

  la Poli e inca la putere clanul de dinozauri comunisti in frunte cu androneasca. rectorul e un profesoras amarat (cu 6 articole cotate ISI.. mai e si secretar de stat pentru cercetare-dezvoltare in guvernul de incapabili al lui vvp) manevrat de altii. astia nu vor face clase pt analfabeti pt ca nu vor sa intre la concurenta cu privatii la care tot ei predau (probabil ca unii sunt si fondatori)
  UniBuc si Bolyai cu siguranta sunt sinceri cand vb de calitate. au deja concurenta pe locurile scoase la concurs.
  ASEul ar vinde si diplome de bucatari daca s-ar putea.. iese banu? ne bagam...
 • +23 (23 voturi)    
  vai de noi (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:58)

  tirolez [utilizator]

  Iti vine sa mori ce a ajuns ASE-ul. Ar primi si analfabeti cred. Culmea ironiei, cam toti profii care iau aceste decizii acum au terminat ASE-ul intr-o vreme in care era concurenta foarte mare.
  Imi amintesc copil fiind ca unii dadeau ani la rand sa ia la comert exterior cum ii zicea atunci sau mai tarziu, cand am dat si eu admitere, ca era concurenta mare la finante sau REI, unde era si proba eliminatorie de limba straina -pentru care se faceau meditatii, nu era asa, hai sa fie.
  Incredibil. Mai rau e ca astia vor ajunge sa ia decizii economice (ministere, BNR) peste vreo 20 de ani. Atunci sa te tii.
 • +30 (30 voturi)    
  Respect (Vineri, 12 septembrie 2014, 14:06)

  alip [utilizator]

  Respectul meu pentru cei care nu o fac.
 • +24 (24 voturi)    
  Rusine UPB, ASE, USAMV (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:53)

  muvis [utilizator]

  E penibil sa astepti sa stabileasca altii trendu', cand poti inabusi de la inceput astfel de ineptii. Asteptam de la acesti conducatori de invatamant superior verticalitate si decenta.
  Ar trebui ca delcaratiile si pasivitatea rectorilor de la Politechnica Bucuresti, ASE si Medicina Veterinara din Cluj sa fie condamnate in mediul universitar.
  • +7 (11 voturi)    
   totusi (Vineri, 12 septembrie 2014, 18:49)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Nu doresc sa-i scuz, dar exista un sambure de adevar ca universitatile izolate nu pot stabili trendul.
   Sa ne imaginam un scenariu horror. Anul acesta deschid colegii doar particularii si universitati de trei papuci tip Tg.Jiu fief Ponta & Costoiu, Resita fief Frunzaverde, Targoviste fief mai stiu eu cine etc. La anul, daca mai avem acelasi guvern, ii baga in finantare de la buget si taie de la cei verticali care nu au infiintat colegii. Ca sa fie clar de tot razboiul guvernului impotriva calitatii in universitati.
  • +5 (5 voturi)    
   rusine (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 10:43)

   nero47 [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   vai mama lor,toti sant numiti poitic, cum ciripesc cum zboara in post, are grija d-na andronescu
 • +17 (17 voturi)    
  Pai ... (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:59)

  mionut [anonim]

  Sa le dam diplome si fara sa faca facultatea!

  Oricum ies din facultate inutilizabili in piata muncii si cu pretentii salariale de castigatori ai premiului Nobel!
 • +12 (12 voturi)    
  impostorii (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 9:12)

  barbu007 [utilizator]

  năstase (politehnica) şi darie (ASE) nu sunt universitari! sunt slugile abramburicăi, a lui vanghelie şi restul reşapaţilor pe la bacalureate cu brânciul. ruşine!
  e bine că le-aţi pus şi pozele, să-i ştie lumea cine sunt şi câte parale fac - la figurat! că, la propriu....
 • +12 (12 voturi)    
  Nici ceausescu n-a reusit (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 9:19)

  soundtrack [utilizator]

  sa desfiinteze diferenta dintre intelectuali si restul indivizilor desi a incercat.
 • -4 (4 voturi)    
  cata gargara pe UBB (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 12:27)

  struji [utilizator]

  Incep prin a spune ca UBB-ul este cu adevarat una dintre institutiile de invatamant de top din Romania si jos palaria pentru multi profesori din cadrul acestei universitatii. Dar este cam penibil pentru dansii sa afirme ca isi exprima dezacordul deplin pentru organizarea unor colegii pentru indivizi fara bacalaureat, daca stam sa ne gandim ca o scoala de meserii sau postliceala bine organizata sub cupola unor universitati de top ar fi o idee foarte buna, in conditiile in care UBB-ul cel putin organizeaza admiterea in facultati pe baza de dosar, o practica deloc de prestigiu din punctul meude vedere.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 12:42)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Majoritatea indivizilor in functii din (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 18:02)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui

   universitati au lucrarile plagiate, iata de ce accepta mediocritatea. Solidaritatea jegurilor!
   cati abramburescu are vreo cinci carti plagiate , este deja o nulitate cu pretentii de staif.Un individ rafinat nu intra-n psd, unpr, ppdd, actualul pnl si plr si nici in alte partiode asociate cu prostimea. Manelistii colorati din psd au coplesit tara si aceasta va ajunge intr-o stare incredibil de dispretuit. Mai urmeaza amnistia infractorilor si sa te tii ! Burghezia proletara careia ii put picioarele incaltate-n armani!!!
 • +5 (5 voturi)    
  mhmm (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 20:48)

  N-joy [utilizator]

  mai intai au scos examenul de admitere, acum scot bacul...
  oare ce mai urmeaza??
  oricum, ma bucur ca sunt universitati care nu accepta asa ceva, de ce oare alesii nostri isi inchipuie ca cineva care nu a fost in stare sa ia bacul e in stare sa urmeze o facultate???
 • +2 (2 voturi)    
  Cine se respecta isi pastreaza statutul,demnitatea (Duminică, 14 septembrie 2014, 14:11)

  andreesanu [utilizator]

  Universitatile adevarate isi pastreaza demnitatea,statutul,credibilitatea si nu fac din universitati
  colegii !!!.
  Cei care adopta OG sunt niste facaturi ce spurca numele de universitate ,sunt acele unitati de doi lei ce se prostitueaza pe banii prostilor ce le platesc taxe ,iar ei le vind hirtie igenica pe post de diplome.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by