Dupa ce a aprobat intrarea de cursanti fara BAC in universitati, ministrul Educatiei intareste ca acestia se pot inscrie in colegii, nu in facultati

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 11 septembrie 2014, 9:59 Actualitate | Esenţial


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Remus Pricopie, ministrul Educatiei, precizeaza in cadrul unui comunicat de presa ca absolventii fara diploma de Bacalaureat se pot inscrie la colegiile pe care le organizeaza universitatile. La doua zile dupa ce a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile tinerilor fara BAC, Remus Pricopie intareste ca acestia nu se pot inscrie la facultate, ci in colegiu.
 • "Ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu (cu sau fara diploma de Bacalaureat) pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale. Incepand cu anul scolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv in spatiul si sub organizarea unei universitati" - Remus Pricopie

Universitatea Hyperion
Foto: Hyperion.ro

Amintim ca Ministerul Educatiei a publicat in urma cu doua zile, in Monitorul Oficial, metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a inscrierie efectiv persoane fara BAC. Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanta de urgenta 49/2014, care a modificat fundamental legea educatiei. Ordonanta prevedea ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Aceasta metodologie a fost aprobata prin Ordinul nr. 4.542 semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru, si publicat pe 9 septembrie in Monitorul Oficial. Vezi aici textul integral al Ordinului de ministru.

Unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa colegiu, il trec la Facultate (foto stanga). Ce spune Universitatea Hyperion: "Absolventii care obtin atestatul si, ulterior, promoveaza examenul de Bacalaureat isi pot continua studiile la o facultate de profil, conform atestatului, chiar din anul II universitar". Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, nu a reactionat si la acest anunt al universitatilor.

Declaratia integrala a ministrului Remus Pricopie, consemnata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei:

"Avand in vedere informatiile false, vehiculate de unele surse media, in legatura cu posibilitatea tinerilor fara diploma de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenta, doresc sa fac urmatoarele precizari:

Nimeni nu se poate inscrie la facultate si nu poate dobandi statutul de student, nicaieri pe teritoriul Romaniei, fara diploma de Bacalaureat sau adeverinta care sa ateste sustinerea si absolvirea examenelor de Bacalaureat.

Sintagma de "colegiu", care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de "scoala postliceala", cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati.

Atat Legea Educatiei Nationale, cat si metodologia recent adoptata reglementeaza organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar. De altfel, metodologia contine chiar in titlul sau sintagma de "invatamant tertiar nonuniversitar". Prin urmare, asistam fie la un act jurnalistic de slaba calitate, fie la o incercare deliberata de a induce in eroare si a dezinforma populatia.

Conform LEN nr. 1/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat. Aceste persoane nu au calitatea de student si nu urmeaza cursurile unei falcultati, ci, in spatiul oferit de o universitate, desfasoara activitati specifice scolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursantii primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenta.

Ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu (cu sau fara diploma de Bacalaureat) pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale. Incepand cu anul scolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv in spatiul si sub organizarea unei universitati. Altfel spus, institutiile de invatamant superior acreditate pot organiza scoli postliceale cu o durata de 1-3 ani. Statutul acestei forme de invatamant este cel tertiar nonuniversitar."

Universitati care au anuntat deja incrierile, in baza metodologiei publicate in urma cu doua zile

In urma cu doua zile, Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad, a anuntat ca universitatea a inceput inscrierile de absolventi de liceu fara diploma de bacalaureat, relateaza Agerpres. Ardelean a declarat ca "scolarizarea acestora se va face in baza OUG Nr. 49 din 26 iunie 2014, publicata in MO din 486/30.06.2014 si a Metodologiei cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul UVVG, in anul 2014-2015" - metodologie care a fost publicata in Monitorul Oficial chiar pe 9 septembrie.

Presedintele Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad a explicat ca profilul colegiilor va fi dat de programele acreditate, din facultatile organizatoare, iar curricula colegiilor va asigura calificari in concordanta cu Registrul National al Calificarilor din Romania si va contine cel putin 50% din disciplinele anului I de studii universitare de licenta, potrivit Agerpres.

La Universitatea de Vest 'Vasile Goldis' din Arad, absolventii de liceu fara diploma de bacalaureat se pot inscrie la unul dintre cele 14 colegii universitare deja organizate, in cele sase facultati ale universitatii, a declarat Aurel Ardelean.

Acesta a anuntat si ca "in cadrul colegiilor se vor organiza programe de pregatire suplimentara la disciplinele de bacalaureat, pentru absolventii care nu au promovat acest examen. Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati pentru nivel licenta", potrivit sursei citate.

Universitatea 'Constantin Brancusi' din Targu-Jiu a anuntat inca din 5 septembrie ca a infiintat un astfel de colegiu, cu 14 specializari in 10 domenii de studiu si 630 de locuri. Universitatea a inceput inscrierile inca din 3 septembrie si spune ca afiseaza rezultatele pe 20 septembrie, potrivit Agerpres. Si Universitatea 'Constantin Brancusi' din Targu-Jiu anunta ca ii va transfera la Facultate pe cursantii care isi iau intre timp Bacalaureatul.

Informatii de Background

 • Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
 • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC si pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii
 • Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
 • Metodologia - practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC - a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu doua zile

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe efectiv sa inscrie la cursuri tineri fara diploma de Bacalaureat. Astfel, marti seara, pe 9 septembrie, in Monitorul Oficial a aparut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015. Ordinul este semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durata de 1-3 ani, "in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite".

Ministerul nu precizeaza care este nivelul de calificare pe care il primesc absolventii acestor colegii, fara diploma de Bacalaureat. “Calificarile profesionale/ocupatiile corespunzatoare nivelului de calificare sunt conforme celor mentionate in Registrul National al Calificarilor - RNC, care se aproba prin hotarare a Guvernului. Pana la aprobarea RNC se utilizeaza nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar”, se arata in ordin.

Citeste aici continutul integral al metodologiei

Citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6710 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  Pe cand doctorat doar cu buletinul? (Joi, 11 septembrie 2014, 10:11)

  skanda7 [utilizator]

  PSD-ul omoara educatia si invatamantul romanesc pentru a-si asigura electorat si pentru anii ce vin. N-o sa mai putem spune ca alegatorii PSD sunt analfabeti pentru ca toti o sa aiba macar 2 facultati ... Cinic!!! Ceea ce fac ei acum e un atentat la interesele tarii si ar trebui sa plateasca crunt!
 • +8 (8 voturi)    
  Fabricile de diplome vor dudui din nou din plin (Joi, 11 septembrie 2014, 10:20)

  Dudu21 [utilizator]

  Eu ce inteleg din acest articol este ca dupa citiva ani de "penurie" de candidati in urma transformarii Bacalaureatului din haiducie intr-un examen mai serios, se incearca acum revitalizarea clientelei politice din Fabricile de Diplome. daca am inteles corect, cei fara Bac sint "parcati" in Colegii unde defapt vor studia exact ce studiaza si ceilalti Studenti (cu Bac luat), iar cind in sfirsit vor reusi dupa o vreme sa isi ia bacul, vor face un foarte gratios transfer catre Studentyie, cu 100% echivalarea studiilor. Felicit Guvernantii pentru asa o prostie. inca un motiv pentru cei care isi tocesc coatele pe banci sa plece din tara asta.
 • -5 (11 voturi)    
  Chiar daca nu morala, in esenta masura este buna! (Joi, 11 septembrie 2014, 10:29)

  Je__ [utilizator]

  Chiar daca multi sunt afectati de moralitatea acestei decizii, hai sa fim pragmatici si sa ne uitam si la beneficii.

  In speta:
  Un elev fara bacalaureat, ar fi ramas acasa, ar fi cerut somaj, ar fi stat in grija parintilor, iar multi adusi la pragul alienarii din lipsa de perspective...pot ajunge delicvenit, drogati, dependenti de jocuri/distractii, la conflicte in familie
  Partea PRO
  - au un scop, care chiar daca nu ii pasioneaza, macar ii tine ocupati
  - au a doua sansa...
  - angajatorii oricum triaza absolventii(cel putin privatii). Nimeni nu te tine daca nu produci/stii
  - economic e un plus: profesorii au un job, se platesc chirii, se platesc servicii, etc

  Chiar daca masura nu e morala, eu o sustin, pentru ca beneficiile sunt mult mai mari.
  • +5 (5 voturi)    
   gindire cu premeditate (Joi, 11 septembrie 2014, 11:05)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Pai dupa logica ta de ce nu inscriem toti somerii la facultate. Cum ziceai, creste numarul de joburi la profesori, apar chirii, scade delicventa, etc.
   Joburile alea la profesori cine crezi ca le plateste? Mos Craciun?
   Daca vrei sa faci ceva cu cei fara BAC, refa scolile profesionale (eventual pe linga fabricile existente si da-le posibilitatea sa invete o meserie conform cu capabilitatile lor. Si daca statul tot cheltuie niste bani, macar sa-i invete o meserie, ca dupa cei 3-4 ani de "studii" sa nu ajunge exact acolo de unde-i scoti azi: delicventa, saracie, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   chiar daca.. (Joi, 11 septembrie 2014, 19:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   O ideea mai buna ar fi sa puna osul la munca. Sa stii ca nu toate posturile si meseriile din tara asta necesita bacalaureat si studii superioare. M-am saturat sa intervievez absolventi de Spiru Haret sau alte facultati fantoma al caror varf in cariera(pe la 30 de ani) a fost cel de casier la ..(orice super market)
   Ma doare undeva daca pe diploma lui scrie Univ. Bucuresti sau Liceul Industrial xxx din Ciorogarla (nu ma intereseaza nici macar existenta acelei diplome) Important e sa inteleaga ce i se spune in limba romana, sa poata sa comunice in limba romana, sa stie sa citeasca si sa scrie in limba romana. Pe vremea mea un absolvent de scoala generala avea cunostiintele astea.
   Pe vremea ministrului Priocopie mai trebuie sa faci un "colegiu" pentru a putea fi apt de munca!
   Bani pentru partid! asta e singura explicatie
 • +8 (10 voturi)    
  Eu zic sa .... (Joi, 11 septembrie 2014, 10:32)

  falcoind [utilizator]

  Eu zic sa le dati cite o lucrare de doctorat sa o copieze si ei si sa ii faceti direct "dottore" , ce dracu doar PoAnta poate??
  • +1 (1 vot)    
   Mda.......... (Joi, 11 septembrie 2014, 12:25)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Stai sa inteleg ....
   Daca nu iei bacul si ai 18 ani ajungi somer, daca te duci la colegiu nu mai esti somer deci scade rata somajului, Poanta se poate lauda ca a creeat si locuri de munca .....

   Termenul de postliceal a fost transformat in colegiu, ceva mai elevat, daca cursurile se tin si in cadrul unei universitatii, acolo unde se duc studentii, te poti considera chiar student, doar invata in aceiasi sala sau in sali vecine, profesorii sunt aceiasi deci sunt studenti.

   O sa devenim un popor de licentiati, doctoranzi, masteranzi, diploma o sa fie echivalentul hartiei igienice.

   Formarea profesionala se face in spatiile de productie, nu la universitate. Cei fara bac, daca vor sa invete meserie, sa puna mana si sa munceasca alaturi de altii, asa se invata meseria.
   Meseria nu se invata din carti, meseria se invata prin practica, know-how-ul se preda de la unul mai experimentat la un incepator, nu de catre un profesor la universitate.
   Profesorii de universitate nu stiu nici macar unde este fabrica, daramite cum se produce o saiba ....
   Ce te invata la scoala, care este diferenta intre bidinea si mistrie? sau la ce este bun CM11 sau CM7? Cartile vor fi numai cu poze?
 • +7 (7 voturi)    
  Scoli Profesionale (Joi, 11 septembrie 2014, 10:49)

  plumbix [utilizator]

  De ce ai vrea sa ai o diploma si nu o meserie?
  • -2 (2 voturi)    
   păi (Joi, 11 septembrie 2014, 12:39)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui plumbix

   Președintele de ce și-a făcut fata notar și nu a dat-o la o meserie?
   • 0 (0 voturi)    
    pai aceeasi intrebare (Joi, 11 septembrie 2014, 19:44)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    I-am putea-o adresa mamei prim-plagiatorului Ponta.
    Ca tot dreptul l-au facut amandoi. Am uitat Dl. Ponta este Doctor in Stiinte juridice,
 • +3 (3 voturi)    
  Ne-am procopsit si cu acest "cinstit"Pricopie (Joi, 11 septembrie 2014, 13:10)

  Plagarus [utilizator]

  Bagati-i fara BAC in Guvern langa " doct/torul WcP, daca-i iubiti asa de tare pe incapabili, ca mai cunoastem niste cazuri... Cel putin sunt de laudat ca pastreaza linia PCR-ista privind scolarizarea: era pe vremuri ceva de genul nimeni fara 10 clase, iar acum nimeni fara BAC, sau chiar facultate, ca merge si fara BAC. DE RASUL LUMII, NU AL EUROPEI! Doamne cu ce oameni la conducere ne-am procopsit!!!!!

  Nu este de ajuns ca dupa scandalul international cu plagiatele o diploma de doctorat obtinuta in Romania nu valoreaza nici cat o hartie igenica in lumea civilizata, acum PSD-ul cu intrarea la facultate fara BAC!!! Vor sa aduca la zero si diplomele de licenta.

  Viorel " doctorul " horror causa sa dea o Ordonanta de urgenta prin care odata cu eliberarea Certificatului de nastere,sa se dea si diploma de absolvire a facultatii!Parintii sa decida care...
 • 0 (0 voturi)    
  Hmm (Joi, 11 septembrie 2014, 23:41)

  miohaiham [utilizator]

  Cu oameni educati actualii politicieni,guvernanti etc(hoti cu diplome)ar rămâne fara urmasi.Viitorul suna bine.Votati PSD(era o gluma).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by