Colegiile la care universitatile au inceput inscrierea de tineri fara diploma de bacalaureat nu sunt evaluate de niciun organism. Avertismentul a fost lansat de vicepresedinte PDL Raluca Turcan, care atrage atentia ca metodologia de organizare a acestor colegii nu prevede cine si daca se realizeaza evaluarea calitatii cursurilor si programelor oferite de universitati tinerilor fara BAC, pentru a-i pregati sa intre pe piata muncii. Amintim ca aceasta intrebare a fost ridicata si Gheorghe Bica, prorector al Universitatii "Spiru Haret", care in urma cu o luna declara pentru HotNews.ro: "Poate trebuie o serie de acreditari, de evaluari, cine le va face - ARACIP?"

Raluca TurcanFoto: Agerpres

"Te inscrii la o postliceala cu taxa, neevaluata de nimeni", sustine deputatul Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro. "Ministerul a hotarat ca universitatile sa admita liceeni fara Bacalaureat in colegii universitare, urmand ca daca iau Bacalaureatul sa intre direct in anul II de facultate", aminteste vicepresedintele democrat-liberal.

Raluca Turcan il intreaba pe ministrul Educatiei, Remus Pricopie, "cine evalueaza aceste postliceale? ARACIP-ul este scos din procesul de evaluare" si "cum se organizeaza aceste postliceale? Unde sunt atelierele, cum se specializeaza practic?"

"Reteta PSD este urmatoarea: Nu iei Bacalaureatul, nu-i nimic. Te inscrii la o postliceala cu taxa, neevaluata de nimeni. Platesti taxa, faci 2 ani de studii neevaluate. Daca reusesti, in 2 ani, sa iei examenul de BAC, intri direct in anul II de facultate!", declara Raluca Turcan.

Deputatul intreaba "cum mai motivam copiii sa ia Bacalaureatul", cand ei merg la universitate fara acest examen "si intra dupa 2 ani de postliceala direct in anul II? Cum mai motivam copiii sa urmeze invatamantul profesional?" si cere demisia ministrului Educatiei.

Reactia vine dupa ce Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile. Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanta de urgenta care a modificat din temelii legea educatiei. Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Metodologia - practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC - a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu doua zile.

Metodologia nu prevede, insa, nicaieri de catre ce organism sunt evaluate aceste colegii si cine asigura calitatea cursurilor pe care tinerii fara BAC le vor urma in universitati.

Amintim ca aceasta a fost, de altfel, si una dintre nedumeririle exprimate de universitatile private care aveau in plan, in vara, sa organizeze astfel de colegii, dar care asteptau metodologia ministerului pentru a vedea ce reguli trebuie sa respecte. "Eu nu stiu ce conditii pun in metodologie. Poate trebuie o serie de acreditari, de evaluari, cine le va face - ARACIP? Nu stiu cum fac ei metodologia", declara in luna august 2014, pentru HotNews.ro, Gheorghe Bica, prorector al Universitatii "Spiru Haret" (Sursa).

Acesta a sustinut ca studiile parcurse prin acest colegiu, de catre tinerii fara BAC, vor putea fi recunoscute la facultate, daca absolventii iau Bacalaureatul intre timp. "Legea prevede la art. 44 alin. 10 ca se pot echivala creditele din invatamantul postliceal in invatamantul universitar, cand exista similitudini de curricula universitara", a argumentat prorectorul universitatii private.

Si Anca Gheorghiu, presedintele senatului Universitatii Hyperion - prima universitate care a anuntat pe site infiintarea acestor colegii, afirma pentru HotNews.ro la inceputul lunii august ca "depinde de normele metodologice daca curriculumul va fi ceva centralizat sau facut de fiecare universitate. Daca aceste colegii vor intra in evaluarea ARACIP (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) - atunci va fi centralizat, daca vor intra la ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior) - atunci se va aplica autonomia universitara".

Raluca Turcan: 2014 este al doilea an in care copiii de clasa I incep anul scolar fara manuale

Deputatul PDL a vorbit si despre scandalul licitatiei de manuale scolare pentru elevii claselor I si a II-a. Raluca Turcan a amintit ca acesta este al doilea an in care elevii de clasa I nu au manuale, avand in vedere ca Ministerul Educatiei a introdus programe noi pentru aceasta clasa inca din septembrie 2013, iar 2014 este primul an in care Ministerul a lansat o licitatie pentru a introduce manuale conforme programei existente deja in scoli din 2013.

"2014 este al doilea an in care copiii de clasa I incep anul scolar fara manuale. 2014 este anul in care si copiii de clasa a II -a incep anul fara manuale", a declarat democrat-liberala.

Aceasta a precizat ca "programa scolara a fost schimbata inca din iunie 2012, dar nici pana acum guvernul Ponta, Ministerul Educatiei nu au tiparit manualele pentru clasele I si a II-a. Se invoca aparitia contestatiilor in procedura de licitatie, licitatie demarata abia in aprilie 2014, cu numeroase semne de intrebare, dupa 2 ani de zile".

Citeste si: