Comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, controversatul Tibor Navracsic, va face vineri o vizita oficiala in Romania, pentru a participa la Adunarea Generala a Forumului European al Tineretului, la Cluj-Napoca.

Comisarul European Tibor Navracsics vine la ClujFoto: Comisia Europeana

Potrivit programului oficial emis de Comisia Europeana, vizita oficiala a comisarului european ungur cuprinde doar Clujul, unde va sustine un discurs de 20 de minute la Adunarea Generala a Forumului European al Tineretului, la hotelul Napoca, si va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri cu tinerii.

Tibor Navracisc, care fusese propus de premierul ungar Viktor Orban, pentru functia de comisar european, a ajuns, cu peripetii, in Comisia Europeana.

In 7 octombrie, Comisia de cultura a Parlamentului European l-a respins pe Navracsics pentru portofoliul Educatiei, culturii si cetateniei, asa cum fusese propus de catre presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii l-au considerat atunci "nepotrivit" pe Navracics pentru acest portofoliu, dar la o a doua audiere l-au lasat pe acesta sa patrunda in Comisia Europeana, insa pe un portofoliu restrans, din care a fost scos segmentul cetateniei.

In aceasta forma, comisarul ungar a fost acceptat in noua Comisie Juncker care a primit validarea in plenul PE.

Deputatii europeni socialisti si cei de extrema stanga s-au aratat extrem de deranjati de "istoricul" lui Navracics in Guvernul Viktor Orban.

Ei i-au reprosat lui Navracsics o serie de masuri luate de Guvernul de la Budapesta in timp ce el era ministru al Justitiei. Comisia Europeana si alte institutii de la Bruxelles au criticat, in 2011, reforma constitutionala a guvernului ungar, care subrezea puterile Consiliului Superior al Magitraturii si Curtii Constitutionale. De asemenea, guvernului ungar din care facea parte Navracics i s-a reprosat politica agrsiva fata de societatea civila si presa, in special, trusturile media straine prezente in Ungaria.

De asemenea, in anul 2007, Tibor Navracics a redactat manifestul partidului de guvernamant din Ungaria, Fidesz, care cuprinde conceptiile acestuia despre standardele de viata, competitivitatea economica, obiectivele societatii. Acest manifest a stat si la baza discursului premierului ungur Viktor Orban, din 26 iulie 2014, de la Baile Tusnad, in care acesta proclama sfarsitul democratiilor liberale si proslavea sistemele autoritare din Rusia, Turcia si China.

Citeste si:

DOCUMENT Fiica "parintelui-fondator" al UE Altiero Spinelli cere Parlamentului European sa respinga comisarul nominalizat de Ungaria, dupa declaratiile premierului Orban, din Romania