Mai multe ziare internationale au relatat astazi despre turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania, precum si despre rezultatele primelor estimari.The Wall Street Journal,Die Welt,Le Monde,Bloomberg,Handelsblatt, sunt cateva dintre publicatiile care au transmis despre cel mai important eveniment politic al anului in Romania.

Reutersinformeaza in legatura cu victoria lui Iohannis si despre faptul ca Ponta si-a recunoscut infrangerea, felicitandu-si adversarul.

The Wall Street Journal: Primarul de centru-dreapta castiga alegerile prezidentiale din Romania.Prim-ministrul Victor Ponta, un social-democrat, a fost infrant de Klaus Iohannis, un fost profesor de fizica devenit politician, care si-a facut campanie pe intarirea justitiei si reducerea rolului statului in economie, fapt care crescuse dramatic in timpul lui Ponta. Alianta Crestin-Liberala a declarat ca Iohannis a obtinut victoria in prezidentiale cu un procent de 56%.

Die Welt:Ponta si-a recunoscut infrangerea si si-a felicitat contracandidatul, chiar daca rezultatele alegerilor prezidentiale nu sunt definitive. Primele sondaje le dadusera ambilor candidati sanse egale. Ponta a declarat in fata camerelor de luat vederi ca "Poporul are intotdeauna dreptate". Mii de protestatari s-au adunat in capitala, cerand demisia lui Ponta din functia de prim-ministru. Demonstratii similare au avut loc si in alte orase.

Le Monde: Klaus Iohannis, luptator impotriva coruptiei, ales presedinte in Romania. Iohannis, provenit din randul minoritatii germane, a beneficiat de voturile a 61% dintre romani (un procent urias), conform cifrelor preliminare, intr-o tara unde oboseala votantilor cauzata de coruptie si saracie a crescut simtitor in ultimii ani.

Bloomberg: Liderul Partidului National Liberal, Klaus Iohannis, a reusit sa stearga diferenta de 10 procente dintre el si contracandidatul sau, Victor Ponta, pe care l-a infrant. Rezultatul a fost inclinat in favoarea lui Iohannis de romanii din strainatate, care au votat astazi dublu in comparatie cu primul tur al alegerilor prezidentiale. "Probabil ca Iohannis isi va folosi influenta in calitate de viitor presedinte pentru a submina guvernarea lui Ponta", a declarat Tsveta Petrova, analist la Grupul Eurasia din New York, inainte de inchiderea votului. "Iohannis are ocazia sa il indeparteze pe Ponta si sa instituie o guvernare mult mai prietenoasa fata de mediul de afaceri", a adaugat Petrova.

New York Times: Prim-ministrul Romaniei a fost invins in alegerile prezidentiale. Romanii au sarbatorit victoria lui Klaus Iohannis, care a mers in mijlocul sustinatorilor sai, zambind larg si strangand maini, in acelasi loc unde demonstranti au fost ucisi in timpul revolutiei din 1989. " O noua Romanie se naste", a declarat Iohannis pe pagina sa de facebook. "Romania pe care o vrem nu e una a conflictului si razbunarii. Votul si cuvantul vostru sunt piatra de temelie. Sa punem prima caramida a acestei cladiri si sa fie una durabila", a mai adaugat Iohannis.

Handelsblatt: Conservatorul Klaus Iohannis este noul presedinte al Romaniei. Ca si celelalte publicatii, Handelsblatt vorbeste despre lupta stransa care s-a dat intre cei doi aspiranti la functia de sef al statului, despre cum Ponta s-a recunoscut infrant, despre sfarsitul mandatului lui Traian Basescu si imposibilitatea acestuia de a candida din nou, iar in final a amintit cititorilor care sunt prerogativele presedintelui conform Constitutiei.