Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a discutat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro despre taxa pe viciu, problemele legate de bugetul sistemului medical romanesc si despre lista medicamentelor compensate. Dan Zaharescu considera ca 75% din bugetul Sanatatii nu este bine controlat si nimeni nu stie unde se duc banii. In plus, din cauza neactualizarii unor ghiduri terapeutice, nu toate cele 17 medicamente noi adaugate pe lista compensatelor in aprilie 2014 sunt disponibile pentru pacientii romani, chiar la sase luni dupa adoptarea lor.

Dan Zaharescu - ARPIMFoto: Hotnews

Despre bugetul sistemului medical romanesc

Daca avem un sfert care reprezinta cheltuielile cu medicamentele si care sunt foarte bine reglementate, unde pretul la medicamente este stabilit de catre stat si este la un nivel minim dintr-un cos de 12 tari din UE. Deci, lucrurile pe partea aceasta sunt destul de bine puse sub control, in zona celalalta, care reprezinta 75%, acolo sunt destul de multe semne de intrebare. Unde se duc banii? Unde se cheltuie?

Despre taxa pe viciu

Acest transfer dinspre taxa de viciu spre Fondul de Asigurari de Sanatate este extrem de opac si nu avem nicio vizibilitate: ce sume fata de cat de colecteaza si ce procent se aloca transferului catre Sanatate. Atunci cand aceasta transparenta a existat, am vazut si programele si rezultatele imediate ale acestui transfer. Trebuie sa amintim aici, plata arieratelor din sistem la nivelul anului 2006 care s-a facut cu ajutorul taxei pe viciu.

In acest moment nu putem spune ca taxa pe viciu este utilizata pentru finantarea bugetului de Sanatate. Si daca ne gandim, ar fi corect si etic fata de cetatenii care se imbolnavesc prin consumul de alcool, tutun samd, sau cei care vor sa se lase de acest viciu, sa beneficieze de tratament cu sprijinul sau prin alocarea unor sume consistente din aceasta taxa pe viciu.

Despre lista medicamentelor compensate

Ce este interesant de observat, este faptul ca cele 17 medicamente (adaugate pe lista medicamentelor compensate in aprilie 2014 - n.red.) au fost introduse intr-un moment de vid legislativ. S-a profitat de un moment in care legislatia precedenta a fost anulata, iar legislatia care fusese anuntata nu a fost nici macar propusa pentru dezbatere publica. Noi salutam orice decizie a autoritatilor care faciliteaza accesul anumitor categorii de pacienti la tratamentele de care au nevoie. Dar, este o decizie pe fond pozitiva. Modul in care a fost luata aceasta decizie, procedura care a fost urmata, aici sunt multe semne de intrebare.

Ne dorim sa avem un cadru legislativ si niste reguli clare si precise dupa care sa functionam si sa actionam ca atare, decat sa avem situatii de genul acesta cand pe un vid legislativ se produc lucruri care sunt mai mult sau mai putin bune. Din ce am inteles pana acum, din cauza neactualizarii unor ghiduri terapeutice cele 17 medicamente nu sunt toate disponibile pentru pacientii romani, chiar la sase luni dupa ce ele au aparut in lista de medicamente compensate.

Interviu integral