webPR: Intalnire online Problemele din sistemul medical romanesc - o lupta pe viata pacientilor. Directorul Executiv al ARPIM Dan Zaharescu a discutat online cu cititorii

de     Smile Media
Joi, 30 octombrie 2014, 12:16 Actualitate | Esenţial


Dan Zaharescu - Director Executiv ARPIM
Foto: ARPIM
Ce inseamna taxa de clawback si cum ii afecteaza pe producatorii de medicamente si pe pacientii romani? Ce consecinte are neactualizarea listei medicamentelor compensate de mai bine de sapte ani si lipsa accesului la terapii noi pentru pacientii din Romania? Ce solutii se pot gasi pentru o mai buna finantare a sistemului de sanatate? Toate aceste teme de discutie vor fi dezbatute de Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Context:

Actualizarea listei de medicamente compensate, blocata din anul 2008, este una dintre cele mai importante mize financiare ale industriei farmaceutice din Romania. Din cauza blocadei, pacientii romani nu pot ajunge la multe dintre medicamentele de ultima generatie.

In aprilie 2014, Ministerul Sanatatii a anuntat compensarea a 17 molecule noi, majoritatea acestora fiind pentru tratamentul cancerului si al bolilor rare. Totodata, a fost anulata procedura de evaluare a celor 137 de molecule noi propuse de companiile farmaceutice pentru a fi compensate de catre stat, ea fiind considera "viciata". Insa cel mai important defect al acestei noi liste este ca inca nu au fost eliminate acele medicamente a caror eficienta terapeutica este indoielnica si pe care statul risipeste banii, in conditiile in care lista medicamentelor compensate este in stransa legatura cu bugetul alocat medicamentelor, care este mult sub nevoile de tratament ale romanilor. Mai multe detalii despre acest subiect aici.

Teme principale care vor fi abordate in cadrul intalnirii online:

 • Neactualizarea listei de medicamente compensate de sapte ani de zile;
 • O mai buna gestionare a banilor din sistemul medical romanesc;
 • Neadoptarea de terapii noi, inovative care ar reduce cheltuielile pe termen lung si ar imbunatati calitatea vietii pacientilor;
 • Taxa de clawback - Actualul mecanism al taxei clawback ii obliga pe producatorii de medicamente sa acopere integral diferenta dintre bugetul alocat si consumul real de medicamente al pacientilor romani. Romania este singura tara din Europa in care se implementeaza acest mecanism de clawback;
 • Despre mecanismul (cunoscut sub acronimul HTA) prin care se decide care medicament anume merita sa fie compensat.

Dan Zaharescu - scurta biografie

Este directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) din anul 2006. De-a lungul ultimilor 25 ani, a lucrat ca si consultant de afaceri si ca director pentru diferite companii farmaceutice internationale, dar si pentru companii industriale, acumuland o vasta experienta in diferite domenii si pe diferite piete. Detine o Diploma de Studii Aprofundate in Economie Industriala (DEA) obtinuta in anul 1994 la Universitatea de Stiinte Sociale din Toulouse si o Diploma de Studii Superioare Specializate in Management (DESS), obtinuta in 1992 la Scoala Superioara de Comert din Marsilia. 

Interviul integral Dan Zaharescu

Nota redactiei:

 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoanaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1995 vizualizari

 • Ce sens are? (Joi, 30 octombrie 2014, 12:36)

  Daniels22026 [utilizator]

  De ce merita comentat subiectul acesta?

  Ce sens are actualizarea listei compensatelor in absenta oricaror garantii de finantare guvernamentala?! Ce poti face cu un leu daca tie iti trebuie zece, si nici macar nu esti sigur ca vei primi un leu? Poate guvernul Ponta va aloca doar jumatate de leu sau o zecime de leu pentru compensate? Numai mie mi se pare subiectul superfluu?
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:11)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniels22026

   Subfinantarea sistemului sanitar este o boala cronica ce poate fi videncata doar printr-o alocare de fonduri cat mai apropiata de nivelul real al cetateinlor romani. Este o decizie eminamente politica si daca vrem sa nu fim afectati pe termen mediu si lung de o depreciere semnificativa a parametrilor de sanatate a populatiei, va trebui sa reusim sa schimbam decizia politica. Subiectul nu este "superfluu" ci este de o importanta maxima.
 • Dece ? (Joi, 30 octombrie 2014, 14:29)

  SRA [utilizator]

  Buna Ziua,

  Ce inseamna taxa de clawback, ese mai putinimportsnt a face sistemul de sanatate sa functioneze. De aceea am sa-mi permit ca specialist in acest domeniu (nu medical ci managementgeneral) cu amabilitatea dvs a a poza cateva intrebari legate de buna functionare a sistemului si sa nu sa se mai planga ca nu este finantat:

  - Dece spitalle universitare nu se manageaza in stil GUVERNANTA a SPITALELOR universitre ( avem proiect pentru IASI)

  - Dece nu se introduce sistemul de tariare a presttiei medicale, facturarea si decotarea electronica a prestatiilor ambulatorii si spitalicesti (avem proiect pilot pentru IASI)

  - Cand se va introdue compensarea medicamentelor 90 % in totaliate si liberalizarea analizelor medicale (uitat sistemul trei zile gratuit)

  - Cunoatti sistemul de case de asigurare sanatate din ELVETIA, ce va impiedica a mplementa acest sistem (am facutpropuneri lui Vasile CEPOI, a delarat ca PONTA i-a spus nu aduce voturi ) Va inre sanatte taieste din votui ?

  - Liberlizarea instalarii medicilor in cabinte de specialisti, ermanente medicale, clinici private de specialitate, centre de performanta agreate de casele deasigurare deranjeaza ?

  - Dece se accepta plata in lichid la unnle cabinete si clinici

  Intrebari ar fi infinit mai multe, dece nuse liberalizeaza casele de sanatate etc

  Pentru precizari va rog sa ma contactati

  Merci

  -
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:28)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

   Rapund punctual la problemele ridicate de dvs.

   - Taxa clawback este o taxa care face rectificarea bugetului pentru medicamente al Romaniei. Guvernul aloca o suma de bani si tot ce se consuma peste acea suma este platit de producatorii de medicamente sub forma acestei taxe. In acest moment, Guvernul aloca cu 20% mai putin decat nevoia reala de finantare, deci 2 din 10 pacienti romani sunt tratati de sistem cu banii producatorilor de medicamente proveniti din aceasta taxa.

   - Ma abtin sa raspund in aceasta chestiune, nefiind domeniul meu de competenta.

   - La fel, nu am nici competenta si nici autoritatea de a raspunde.

   - In clipa in care pentru finantarea sistemului sanitar se va aloca cel putin 6% din PIB vom putea avea speranta de a avea acces la medicamentele compensate si gratuite si la analizele medicale necesare conform drepturilor pe care le avem acordate prin pachetul de servicii de baza adoptat de Guvern in aceasta primavara.

   - Sanatatea nu traieste din voturi. Din voturi traiesc doar politicienii, dar sanatatea poate fi ajutata sa traiasca mai bine prin responsabilizarea politicienilor cu privire la starea de sanatate si nevoile reale de asistenta medicala ale populatiei.

   - Profesiunea medicala este prin definitie o profesiune liberala, deci libera concurenta ar trebui sa fie una din regulile de baza care sa guverne piata serviciilor medicale. Daca acest lucru deranjeaza, este posibil, dar el trebuie facut in interesul pacientilor.

   - Daca aceasta plata se face in schimbul eliberarii unei chitante sau bon fiscal, ea nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni.

   - Sistemul in care functionam astazi este cel al unui sistem de "asigurari sociale" de sanatate care nu poate fi liberalizat. Incurajarea aparitiei asigurarilor private de sanatate ar trebui sa fie insa o prioritate pentru autoritatile din domeniu.
 • Intrebare (Joi, 30 octombrie 2014, 15:29)

  SlayerSS [anonim]

  Ce interese sunt si de ce nu s-a mai actualizat lista de medicamente compensate in ultimii 7 ani de zile in Romania?

  Ma gandesc ca "vina" este undeva la mijloc si se imparte intre Ministerul Sanatatii, lobby-ul firmelor producatoare de medicamente si farmacii.
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:32)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SlayerSS

   Nu sunt interese, sunt restrictii date de presiunile financiare la care este supus sistemul sanitar de la inceperea crizei economice din 2009. Interesul producatorilor de medicamente este sa puna cat mai repede la dispozitia pacientilor roadele cercetarii si a al reusitelor lor din domeniul medical. Din contra, interesul lor este major pentru ca timpul scurs din momentul in care primesc dreptul de a comercializa un produs intr-o tara si momentul in care pacientul are acces la acest medicament sa fie cat mai scurt.
 • Interesul medicilor (Joi, 30 octombrie 2014, 15:33)

  Ana C. [anonim]

  Interesul medicilor de familie de a prescrie un medicament compensat sau altul este, in unele cazuri, bazat pe o alta etica si ratiune decat cea medicala. Stim bine scandalul cu acei medici de familie care primeau "cadouri" de la anumite firme producatoare de medicamente pentru a prescrie pacientilor terapii bazate pe medicamentele acelor companii.

  Intrebare: Ce trebuie facut pentru a combate astfel de practici si sa ne asiguram ca pacientul primeste medicamentul potrivit dar cel mai IEFTIN si nu pe alte considerente?
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:39)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana C.

   Pentru a preveni situatii de genul celor mentionate de dvs., care reprezinta o preocupare si pentru ARPIM, am decis in anul 2005 adoptarea unui cod de etica ce are la baza un set de principii care interzic legarea oricarui act de prescriere a unui medicament de eventuale servicii sau cadouri pe care le-ar fi putut primi medicul prescriptor. Mai mult decat atat, incepand cu anul 2015 companiile farmaceutice, membre ARPIM, vor fi obligate sa colecteze si sa faca publice in anul 2016 toate transferurile de valoare care vor avea loc intre producatorii de medicamente si profesionistii din sistemul sanitar. Prin acest proces dorim sa transparetizam relatia dintre producatorii de medicamente si profesionistii din sitemul sanitar pentru a creste increderea ca pacientii vor primi medicamentele de care au nevoie fara niciun fel de influenta din afara.
 • Voi ajuta la raspuns (Joi, 30 octombrie 2014, 17:41)

  Stefan RADOVENU [anonim]

  Ce trebuie facut pentru a combate astfel de practici si sa ne asiguram ca pacientul primeste medicamentul potrivit dar cel mai IEFTIN si nu pe alte considerente?

  Raspuns;Liberalizarea caselor de asigurare de sanatate private, agreerea medicilor de aceste case si controlul facturilor gestiune contabila e pacient . A vedea modelul elvetian, simplu s usor de implementat, proceduri de consultation tarif de facturare, www.tarmed.ch
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:45)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan RADOVENU

   Reglementarile prezente in contractul cadru al CNAS prevad ca farmacistul sa propuna pacientului in primul rand cel mai ieftin medicament, dupa care, daca pacientul doreste altceva, poate sa opteze pentru un medicament pentru care sa coplateasca. Eliberarea de medicamente mai "scumpe" este si o practica comerciala care este permisa in farmacie si care faciliteaza colectarea unui "cash" mai bun in conditiile in care farmaciile recupereaza banii din sistem cu intarzieri foarte mari.
 • Costuri medicamente (Joi, 30 octombrie 2014, 18:17)

  Andrei [anonim]

  Costurile medicamentelor sunt foarte mari, nemaivorbind de inflatia de farmacii si de modul de business al acestora din urma care este foarte asemanator cu al hipermarket-urilor. Ma intreb de ce distribuitorii si farmaciile au cele mai mari adaosuri comerciale din Europa? Unde se duce acest adaos? Se sparge in multe comisioane pe traseu sau e un fel de "penalitati ascunse de intarziere" pentru statul care plateste cu intarziere?
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:51)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Adaosurile comerciale pentru distributie si pentru farmacii sunt reglementate de catre Ministerul Sanatatii pentru medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Mai mult decat atat, pentru medicamentele care depasesc pragul de 300 de lei adaoosul comercial este plafonat la 30 de lei. Pe de alta parte, pentru medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala atat pretul cat si adaosurile comerciale sunt libere si pot atinge valori mai mari decat in alte tari europene.

   Este evident ca aceasta situatie ajuta farmaciile sa supravietuiasca in conditiile in care statul isi plateste cu intarziere obligatiile.
 • Lista de medicamente (Joi, 30 octombrie 2014, 18:25)

  un roman [anonim]

  Cu totii am auzit deja povestile cu bolnavii cu afectiuni foarte grave care au nevoie de medicamente care nu se gasesc in Ro. Citeam mai demult un articol despre cineva care a dezvoltat un soi de retea de ajutor pe baza de voluntariat pentru a aduce asftel de medicamente in tara. Ca simplu cetatean platitor de taxe catre stat, ce pot face pentru a contribui la rezolvarea problemei cu lista neactualizata de medicamente. Pentru ca ma ingrojeste ideea ca s-ar putea sa ma "loveasca" pe mine sau pe cineva apropiat mie vreo boala grava si sa nu am prea multe solutii de tratament in tara in care platesc taxe.
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 12:56)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un roman

   Singurul mod in care ca simpli cetateni putem contribui la rezolvarea problemei legate de neactualizarea listei de medicamente este acela de a creste presiunea opiniei publice asupra autoritatilor. Apelarea la retele de "tip voluntariat" este extrem de riscanta pentru ca ea poate sa devina o poarta de intrare pentru medicamente contrafacute care reprezinta riscuri majore pentru pacienti.
 • lista,nu (Joi, 30 octombrie 2014, 21:37)

  argoman [utilizator]

  Cum credeti ca s-ar putea actualiza lista de medicamente compensate cu molecule noi,dar extrem de scumpe(toate din import)cand resursele financiare ale tarii sunt limitate iar FASS este deficitar.Adica sa nu mai construim nimic si sa dam toti banii tarii pe medicamente,imperiilor farmaceutice,poate vom deveni nemuritori,dar cert vom fi foarte saraci.
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 13:00)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui argoman

   Lista s-ar putea actualiza cu medicamente noi cu conditia alocarii unui buget corect din PIB pentru Sanatate. Cu 4% suntem la jumatatea mediei europene care este de 8% si sub media tarilor africane, care este de 5%. Nu se pune problema sa nu mai investim nimic, ci se pune problema sa investim in Sanatate, pentru ca sanatatea nu trebuie privita ca o cheltuiala, ci trebuie privita ca o investitie. Sanatatea inseamna bunastare si daca vrem sa iesim din starea precara in care ne aflam, trebuie sa avem mai multa grija de sanatatea noastra.
 • Adica ministrul sanatatii ne-a mintit? (Vineri, 31 octombrie 2014, 11:29)

  Geo [anonim]

  Buna ziua. Am cateva intrebari la dumneavoastra:

  1. Inteleg ca tot ceea ce se cheltuieste peste o anumita limita este integral suportat de catre firmele de medicamente prin taxa de clawback si ca aceasta limita a fost stabilita in anul 2012. Cat este aceasta limita si cat este consumul total? Inseamna asta ca pentru toate medicamentele care au fost deja introduse in vara (15-17) plus cele care se vor introduce acum in campanie electorala (la inceput au zis 7-8, apoi 15-20, apoi 35-40) statul nu a contribuit cu niciun ban? Inseamna asta ca ministrul care ne-a spus ca a intarziat procesul pentru ca sa gaseasca resurse bugetare suplimentare a mintit?!

  2. Inteleg ca niciunul din medicamentele aparute in Europa incepand cu anul 2007 nu a mai fost introdus in lista de compensate in Romania (cu exceptia celor 17 introduse cu ocazia europarlamentarelor din vara) si pentru care se pare ca statul nu contribuie cu nimic ci face un fel de haiducie (ia de la bogati/firmele si da la saraci/pacientii) pentru ca banii de la buget s-au alocat suplimentar la biserici si primarii. Cand s-a facut ultima actualizare a listei de compensate in Bulgaria? Cat de frecvent se introduc noile medicamente acolo?

  3. Cat si cum au contribuit firmele de medicamente la campaniile electorale din Romania? Nu cumva acesta este un motiv al suprataxarii lor? Cine sufera din cauza aceste taxari excesive de genul (tu firma platesti tot ceea ce nu pot da eu stat)? Nu cumva pacientul? Nu cumva chiar firmele se opun introducerii medicamentelor noi din cauza taxei de clawback care creste cu 10 lei la fiecare 10 lei nou consumati?

  Multumesc pentru raspunsuri. Va rog frumos sa nu fiti evaziv (asa cum am vazut ca au inceput unii colegi de-ai dumneavoastra) ci sa ne spuneti adevarul....asta daca nu va e teama de o razbunare a celor care se pregatesc sa se urce pe cai mari....
  • Raspuns (Vineri, 31 octombrie 2014, 13:13)

   Dan Zaharescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geo

   1. Intr-adevar in acest moment producatorii de medicamente acopera integral diferenta dintre consumul real si bugetul de referinta care a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul IV al anului 2011. Suntem in trimestrul IV al anului 2014, numarul pacientilor a crescut semnificativ fata de 2011, mai exista cateva noi medicamente introduse in aceasta primavara si perspectiva de a mai avea cateva in aceasta toamna pentru care intr-adevar nu s-au alocat bani suplimentari.

   2. In Bulgaria lista de medicamente s-a actualizat in acest an de doua ori si 14 noi medicamente au fost puse la dispozitia pacientilor din aceasta tara, iar procesul este unul continuu.

   3. Producatorii de medicamente, membri ARPIM, nu contribuie sub nicio forma la campaniile electoarale din Romania. In schimb, suntem interesati de programele electorale pentru Sanatate ale candidatilor si de modul in care acestia doresc sa le transpuna in realitate. In niciun caz membrii ARPIM nu se opun introducerii medicamentelor noi din cauza taxei clawback deoarece facilitarea accesului la medicamente inovatoare este una din ratiunile de a fii ale acestor companii. Suntem insa favorabili unui model de taxa clawback care sa tina cont de contributia fiecarui producator de medicamente la consumarea Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, acest lucru indepartand ingrijorarea producatorilor de medicamente generice ca vor trebui sa plateasca ei factura pentru introducerea de medicamente inovatoare in sistemul de compensare si rambursare.
 • asigurat CASMB (Vineri, 31 octombrie 2014, 13:31)

  misa2002_2006 [utilizator]

  sotul meu, care este angajat la un IFN si are toate taxele platite la zi, si caruia i se opreste din salariu cota pt sanatate, a fost operat de curand la spit Universitar Bucuresti.. si ieri a trebuit sa mearga la control, si sa ii scoata firele.
  Pt acest lucru a fost nevoit sa plateasca la Ambulatoriu, unde a fost chemat de doctora-30 lei.
  Pot sa stiu si eu cum e posibil, ca pt a-i scoate firele unui pacient, sa i se ia bani?
  ce e bataia asta de joc? ce ar fi trebuit sa faca? sa nu mai mearga sa ii scota firele, ca sa nu mai dea bani din buzunar?
  de ce ne mai sunt opriti bani pt sanatate, daca pe cealalta parte trebuie sa scoatem din buzuanare, cu ghiotura?
  trebuie sa mearga la control, la spital, 4 joi si apoi, o data pe luna timp de 6 luni?
  cati bani da sotul meu, ca sa beneficieze de aceste controale absolut obligatorii?
  va bateti joc de oameni si de sanatatea lor.. banii se scurg in cheltuieli inutile si oamenii aleg sa sufere, mai bine, decat sa ajunga la jecmaneala doctorilor....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by