Numarul de interceptari de avioane militare rusesti care se apropie de spatiul aerian al tarilor baltice si est-europene a crescut de peste doua ori de la inceputul anului, a afirmat luni un responsabil al NATO, cu ocazia vizitei secretarului general al Aliantei in Polonia, potrivit AFP.

Avion AWACS al NATOFoto: NATO

Aceste aeronave rusesti fac incursiuni neanuntate in apropiere de spatiul aerian al tarilor membre NATO, deasupra marilor Baltica si Nordului, a explicat acest oficial.

"De la inceputul anului, au existat de 2,5 mai multe interceptari decat anul trecut. Constatam o crestere semnificativa", a precizat acesta, in conditiile in care Jens Stoltenberg se afla in Polonia pentru prima sa vizita oficiala de la preluarea functiei, la 1 octombrie.

"Rusii ne testeaza pur si simplu apararea", a comentat acesta. Imediat ce sunt detectate de radarele de la sol de o supraveghere aeriana, doua avioane de vanatoare ale NATO decoleaza pentru a incadra aparatul rusesc, in semn de "disuasiune".

Aliatii au intarit considerabil prezenta avioanelor de vanatoare in tarile baltice si in Polonia de la anexarea Crimeii si pe fondul amplificarii crizei din estul Ucrainei.

NATO asigura traditional misiuni de politie a aerului pentru tarile baltice, dar numarul de avioane de vanatoare F-15, F-16 si Eurofighter a crescut de patru ori, iar avioane de supraveghere Awacs patruleaza de asemenea in aer.

Stoltenberg s-a intalnit luni dimineata cu presedintele polonez si cu noul premier, inainte de a se deplasa la baza din Lask (centru) pentru a se intalni cu piloti si militari activi in misiuni de politie aeriana.

Zborurile avioanelor militare rusesti nu au ajuns la incursiuni, care ar reprezenta "evident o escaladare", dar "constituie un subiect de securitate important" pentru autoritatile aviatiei civile, deoarece nu sunt detectabile si nici nu sunt anuntate, ceea ce ar putea duce la intalniri cu zboruri comerciale sau civile, a explicat un oficial al NATO.